Eiropas Parlaments atbalsta lēmumu neatzīt Krievijas okupētajās teritorijās izdotas pases

Ziņa publicēta 25.11.2022
Eiropas Parlaments atbalstījis lēmumu nepieņemt pases un citus ceļošanas dokumentus, ko Krievija izdevusi nelikumīgi okupētajos Ukrainas un Gruzijas reģionos.

Parlaments ceturtdien ar 531 balsīm par, 7 pret un 34 atturoties apstiprināja vienošanos ar Padomi par Krievijas ceļošanas dokumentu nepieņemšanu, ja tie izsniegti okupētajos Ukrainas reģionos un tā dēvētajās separātiskajās Gruzijas teritorijās. Šis lēmums attieksies uz dokumentu apstrādi vīzu izsniegšanas vai ES ārējās robežas šķērsošanas nolūkos.

Saskaņā ar priekšlikumu Komisijai būtu jāapspriežas ar ES dalībvalstīm un jāizveido to Krievijas ceļošanas dokumentu, jo īpaši pasu, saraksts, kurus nedrīkst atzīt. Tomēr personas, kas bēg no konflikta Ukrainā, joprojām varēs ieceļot ES, pamatojoties uz humanitāriem apsvērumiem.

Citāts

Pēc balsojuma ziņotājs Huans Fernando Lopezs Agilars (S&D, Spānija) sacīja: "Eiropas Parlaments ir apņēmības pilns darīt visu iespējamo, lai ar tiesiskiem un politiskiem līdzekļiem turpinātu izdarīt spiedienu uz Krieviju un Putins samaksātu augstu cenu par šo nelikumīgo karu un starptautiskajiem noziegumiem pret Ukrainu un tās iedzīvotājiem."

Turpmākie pasākumi

Lēmums stāsies spēka nākamajā dienā pēc publicēšanas ES Oficiālajā Vēstnesī. Pirms tam tas vēl oficiāli jāapstiprina Padomē.

Vispārīgi

Kopš Krievija 2014. gadā nelikumīgi anektēja Krimas pussalu, tā ir izsniegusi pases Krimas iedzīvotājiem, un pašlaik to dara arī citās teritorijās, ko vairs nekontrolē Ukrainas valdība. Pašlaik gandrīz visas dalībvalstis jau ir paziņojušas, ka tās nepieņem Krievijas pases, kas izdotas ārvalstu okupētajos reģionos.

 

Jānis KRASTIŅŠ
Preses sekretārs Latvijā
(+371) 6708 5461
(+371) 26 542 369
janis.krastins@europarl.europa.eu