EP deputāti apstiprina ES autotransporta nolīgumus ar Ukrainu un Moldovu

Ziņa publicēta 25.11.2022
Eiropas Parlaments ceturtdien deva zaļo gaismu ES nolīgumiem ar Ukrainu un Moldovu, lai atvieglotu preču pārrobežu pārvadājumus.

Divi jaunie ES autotransporta nolīgumi ir daļa no ES reakcijas uz traucējumiem Ukrainas un Moldovas pārvadājumos, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā. Tā kā Ukrainas gaisa telpa ir slēgta civilajai satiksmei un jūras eksports ir stipri ierobežots, Ukrainai ir jāmeklē jauni autotransporta ceļi, lai eksportētu savus graudu, degvielas, pārtiku un citas svarīgas preces. No tā paša cieš arī Moldova, kurai kara dēļ ir vajadzīgi alternatīvi tranzīta ceļi caur ES un palīdzība veikt Ukrainas preču tranzītu cauri tās teritorijai.

Eiropas Parlaments piekrita nolīgumiem ar 586 balsīm par, 1 balsi pret un 7 atturoties (Ukraina) un ar 596 balsīm pret, 2 balsīm par un 7 atturoties (Moldova). Tie aizstās spēkā esošos ES dalībvalstu divpusējos transporta nolīgumus ar Ukrainu un Moldovu. Tāpat nolīgumi uz laiku atvieglos kravu autopārvadājumus, ļaujot Ukrainas, Moldovas un ES pārvadātājiem tranzītā šķērsot un veikt pārvadājumus starp nolīguma partneru teritorijām bez nepieciešamības saņemt īpašas atļaujas.

ES un Ukrainas nolīgums ļaus Ukrainas autovadītājiem turpināt izmantot Ukrainas autovadītāja apliecības un profesionālās kompetences sertifikātus, lai vadītu transportlīdzekļus ES teritorijā, nepiemērojot prasību iegūt starptautisku vadītāja apliecību.

Ziņotājs Marians-Žans Marinesku (EPP, Rumānija) teica: "Tā kā tradicionālie transporta maršruti ir bloķēti, mums bija jāatrod alternatīvi veidi, kā transportēt graudus un citas preces no Ukrainas un Moldovas un uz tām. Pateicoties šiem nolīgumiem, mēs varēsim palielināt eksporta un importa apjomu pa autoceļiem, neradot šķēršļus robežšķērsošanai. Tas ne tikai samazina globālās pārtikas krīzes risku, bet arī ir solis ceļā uz turpmāku transporta attiecību paplašināšanu starp ES un šīm valstīm."

Turpmākie soļi

Abi nolīgumi ir spēkā provizoriski kopš 2022. gada 29. jūnija. Tagad, kad Parlaments ir devis zaļo gaismu, nolīgumiem vajadzīgs arī oficiāls apstiprinājums ES Padomē.

 

Papildu informācija

Pieņemtie teksti (10.11.2022)

Transporta un tūrisma komiteja

 

Jānis KRASTIŅŠ
Preses sekretārs Latvijā
(+371) 6708 5461
(+371) 26 542 369
janis.krastins@europarl.europa.eu