Finanšu ministrs tiekas ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāju

Ziņa publicēta 09.09.2011
Ceturtdien, 8. septembrī, finanšu ministrs Andris Vilks tikās ar jauno Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāju Innu Šteinbuku. Tikšanās laikā tika pārrunāta līdzšinējā un turpmākā sadarbība, kā arī Eiropas Komisijas atbalsts vairākās Latvijai būtiskās jomās.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja pauda atbalstu līdzšinējai valsts budžeta politikai. „Eiropas Komisija atzinīgi vērtē progresu, kas sasniegts Latvijā budžeta un ekonomiskās situācijas sakārtošanā. Valstī šajā jomā ir uzkrāta lieliska pieredze, kurā Latvija varētu dalīties ar citām dalībvalstīm, kam drīzumā nāksies veikt budžeta konsolidācijas procesu,” atzina Inna Šteinbuka. „Eiropas Komisija savukārt pievērsusi īpašu uzmanību ēnu ekonomikas problēmu risināšanai, kas Latvijai šobrīd ir aktuāla, piedāvājot savu atbalstu, speciālistu palīdzību, sniedzot ieteikumus nodokļu iekasēšanas jomā, un ir gatava arī turpmāk atbalstīt Latviju, risinot pārrobežu un Eiropas Savienības ārējās robežas jautājumus.”

Finanšu ministrs norādīja, ka Finanšu ministrijas izstrādātais „Ēnu ekonomikas apkarošanas plāns” var dot ievērojamu ieguldījumu valsts ekonomikas uzlabošanai. Tas ir veidots ar plašu sabiedrības līdzdalību, un „Ēnu ekonomikas apkarošanas plāna” pasākumu realizācija jau šobrīd sāk dod papildu ienākumus valsts budžetā, atdeve tautsaimniecībai ir redzama pēdējo mēnešu makroekonomikas datos. „Būtu svarīgi no ēnu ekonomikas apkarošanas gūtos ienākumus ņemt vērā, veidojot 2012. gada budžeta konsolidācijas apjomu,” tikšanās laikā norādīja finanšu ministrs Andris Vilks.

Ēnu ekonomikas apkarošanas kontekstā ministrs informēja par uzsākto muitas darba uzlabošanu, veidojot sistēmu, kur muitniekiem būtu iespējas rotēt, gūt pieredzi  citās valstīs un piesaistīt darbam Latvijā citu Eiropas Savienības valstu ekspertus. Sarunas par sadarbību uzsāktas ar Igaunijas, Lietuvas un Somijas muitas kontroles dienestiem. Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja norādīja, ka šāda sadarbība palīdzētu nostiprināt Eiropas Savienības kopējo ārējo robežu, un pauda gatavību sniegt atbalstu uzsāktajiem projektiem.

Noslēdzot tikšanos, abas puses pauda viedokli, ka Latvijai jāturpina iesāktais darbs budžeta stabilizēšanā, īpaši saistībā ar vērojamo nestabilitāti globālajos finanšu tirgos. Inna Šteinbuka pauda gandarījumu, ka saskaņā ar valsts budžeta izpildes datiem budžeta ieņēmumi pildās labāk, nekā paredzēts Latvijas un Eiropas Komisijas Saprašanās memorandā.

Informāciju sagatavoja:
Aiga Aizpuriete
Finanšu ministra preses sekretāre
Tel.: (+371) 67083994, Mob.: (+371) 29355073
E-pasts: aiga.aizpuriete@fm.gov.lv, www.fm.gov.lv