EK pārstāvniecība katrai skolai dāvina dokumentālā seriāla "Atgriešanās Eiropā" DVD komplektu

Ziņa publicēta 30.04.2010
Tuvojoties gadskārtējai Eiropas dienai, Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā dāvina katrai Latvijas vispārizglītojošajai skolai vienu DVD "Atgriešanās Eiropā. Latvija 1988–2008" komplektu – tas tika paziņots 28.aprīlī Izglītības un zinātnes ministrijas rīkotajā pilsētu un novadu izglītības speciālistu pārstāvju seminārā. 

Latvijai rezumējot 20 gadus garo valsts atjaunošanas un demokratizācijas ceļu, no kura pieci gadi veikti Eiropas Savienībā, producentu grupa "BetaFakts" ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā atbalstu izveidoja dokumentālo seriālu "Atgriešanās Eiropā. Latvija 1988–2008". Tas sastāv no septiņām sērijām, katra ir 50 minūšu gara un aptver 3 gadus Latvijas, Eiropas un pasaules vēstures. Dokumentālais seriāls tika demonstrēts televīzijas kanālā TV3 2009. gada maijā (atkārtoti augustā), kad apritēja pieci gadi kopš Latvijas iestājas Eiropas Savienībā. Seriāls pulcēja 110 tūkstošu skatītāju lielu auditoriju.

Saskaņā ar ieceri šo septiņu sēriju kopējais vēstījums ir par Latvijas attīstību un briedumu. Dokumentālais seriāls veidots ar šodienas skatu uz pagātni, skatītājam viegli uztveramā veidā un saprotamā valodā. Šis dokumentālais seriāls ļauj katru gadu izdzīvot 15 minūtēs, lūkojoties uz to no Latvijas iedzīvotāja – topošā Eiropas Savienības pilsoņa – skatu punkta.

"Baltijas ceļš, līdzīgi kā Berlīnes mūra krišana, iezīmē atskaites punktu demokratizācijai Centrālajā un Austrumeiropā. Iestāšanās Eiropas Savienībā bija loģisks turpinājums Latvijas atgriešanās ceļam Eiropā. Dokumentālais seriāls "Atgriešanās Eiropā" vēsturiski, informatīvi precīzi un izklaidējoši ļauj atcerēties piemirsto un salīdzināt," vēstulē skolu direktoriem skaidro Iveta Šulca, pārstāvniecības vadītāja.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā cer, ka tas noderēs kā ilustratīvs palīgmateriāls jaunākās vēstures skaidrošanai paaudzei, kura ir dzimusi jau demokrātiskā Latvijas Republikā un augusi līdz ar filmā aplūkotajiem notikumiem.

Tekstam latviešu valodā DVD var izvēlēties subtitrus angļu un krievu valodās. DVD "Atgriešanās Eiropā" komplekts sastāv no četriem diskiem.

Pēc semināru pilsētu un novadu skolu pārstāvji varēja saņemt dāvinājumu – DVD komplektu. Novadu pārstāvji dāvinājumu joprojām var saņemt IZM 102.telpā. Citus interesentus lūdzu pieteikties pie ES mājas administratores Ilzes Bules, tālrunis 67085410, e-pasts COMM-REP-RIX-INFOPOINT@ec.europa.eu.

Ivars Bušmanis,
Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs