Eiropas kultūras mantojuma dienas: 50 valstis atklāj apskatei reti pieejamus pieminekļus

Ziņa publicēta 09.09.2011
Briselē / Strasbūrā, 2011. gada 9. septembrī. Šā mēneša gaitā Eiropas kultūras mantojuma dienās, kas 50 valstīs visā Eiropā notiek katru septembri, vairāk nekā 20 miljoni cilvēku varēs apmeklēt tūkstošiem unikālu pasākumu un apskatei reti pieejamu vietu. Šo iniciatīvu pārvalda valstu līmenī, savukārt Eiropas Komisija un Eiropas Padome to atbalsta ar informācijas izplatīšanu ES līmenī. 

“Kultūras mantojums ir būtiska mūsu kultūru daudzveidības un kopīgās vēstures daļa. Eiropas kultūras mantojuma dienas ir pamudinājums cilvēkiem atklāt kultūras dārgumus tepat aiz sava sliekšņa. Tās mums palīdz saprast, ka nacionālajam kultūras mantojumam bieži vien ir Eiropas dimensija. Piemēram, mūsu senči nereti smēlās iedvesmu citu valstu norisēs, būvējot namus un veidojot dārzus, kas šodien ir mūsu mantojums,” teica izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu Eiropas komisāre Andrula Vasiliu.

Eiropas Padomes ģenerāldirektore izglītības, kultūras, kultūras mantojuma, jaunatnes un sporta jautājumos Gabriela Bataini-Dragoni teica: “Valstu valdības augstu vērtē šo kopīgo programmu. Tās acīmredzamie panākumi 20 pastāvēšanas gadu laikā gūti, pateicoties vietējo pašvaldību un reģionu kopienu līmenī īstenotai vadībai. Katru gadu, svinot mūsu kopīgo Eiropas kultūras mantojumu, kopienas visā Eiropā apzinās sevi kā daļu no plašākas kultūru ģimenes.”

Šogad Eiropas kultūras mantojuma dienās publikai būs pieejami ļoti dažādi pasākumi un pieminekļi. To daudzveidīgajā klāstā ir pasaules lielākā balonu fabrika Bristolē (Apvienotā Karaliste) vai, piemēram, Viktora Igo meistardarba “Nožēlojamie” iedvesmota brīvdabas izrāde netālu no vietas, kur 1815. gadā notika Vaterlo kauja (Beļģija). Vācijas galvaspilsētā gida pavadībā būs iespējams apmeklēt saglabājušos Berlīnes mūra fragmentus, ko ar glezniecības un grafiti paņēmieniem pārveidojuši vairāk nekā 100 mākslinieki no 20 valstīm, savukārt Strasbūrā (Francija) varēs iepazīties ar Roterdamas Erasmam veltītu izstādi.

Pamatinformācija

Vairākas valstis sadarbojas, lai akcentētu pasākuma Eiropas dimensiju. Lietuva, Norvēģija un Šveice popularizē “apslēptās bagātības”, aicinot apmeklētājus iepazīties ar reti aplūkojamiem vai negaidīti oriģināliem mantojuma elementiem, kas paslēpti mūros, pazemē vai kaut kur ainavā. Francija, Ukraina, Kipra un Somija īpaši izceļ tādus “kultūras maršrutus”, kas palielina informētību par kultūras mantojumu mākslas, zinātnes un tirdzniecības dzīves krustcelēs. Piemēram, Odesā (Ukraina) tiks atklāta Eiropas vīna muzeju karte.

Vienlaikus 16 Eiropas valstīs notiek fotokonkurss, kura nosaukums ir “Wiki loves monuments” un kura mērķis ir pamudināt sabiedrību no jauna atklāt, ar ko tās apkārtne ievērojama kultūrā, vēsturē un zinātnē. Eiropas digitālā bibliotēka Europeana atbalsta Eiropas Jūgendstila balvu.

Ceturtais Eiropas kultūras mantojuma forums, kurā izvērtēs gada notikumus, notiks no 10. līdz 12. oktobrim Vroclavā (Polija), un tā tēma būs “Cienīsim kultūras mantojumu! Eiropas kultūras mantojums un ekonomikas attīstība”. Politikas veidotāji, speciālisti kultūras mantojuma jautājumos un kultūras mantojuma dienu dalībvalstu koordinatori tajā tiksies, lai apspriestu kultūras mantojuma vērtību Eiropas ekonomikas aspektā, jo īpaši ekonomikas krīzes laikā. Forumu atklās Polijas kultūras un kultūras mantojuma ministrs Bogdans Zdrojevskis.

Eiropas kultūras mantojuma dienu ideja radās 1985. gadā, un kopš 1999. gada tās organizē kā kopīgu Eiropas Savienības un Eiropas Padomes iniciatīvu. Eiropas Kultūras konvencijas 50 dalībvalstis Eiropas kultūras mantojuma dienās piedalās, publiski piedāvājot jaunus kultūras dārgumus un atverot apskatei vēsturiskas ēkas, kas plašākai sabiedrībai parasti nav pieejamas. Kultūras pasākumos uzmanību vērš uz vietējām prasmēm un tradīcijām, arhitektūru un mākslas darbiem, taču plašāks mērķis ir veicināt iedzīvotāju savstarpējo sapratni.

Papildu informācija

Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi pa valstīm www.ehd.coe.int

Eiropas Kultūras mantojuma forums http://www.4ehf.pl

Kontaktpersonas:

     Dennis Abbott  (+32 2 295 92 58)

     Dina Avraam  (+32 2 295 96 67)

     Eiropas Padome:Giuseppe Zaffuto (+33 686 32 10 24)