Patērētāju tiesību aizsardzība: Google apņemas sniegt patērētājiem skaidrāku un precīzāku informāciju, lai ievērotu ES noteikumus

Ziņa publicēta 26.01.2023
Vai jums jebkad ir bijušas grūtības saprast, vai pērkat kaut ko tieši no Google vai no cita zīmola, vai arī jums ir bijušas grūtības atrast informāciju par galīgajām izmaksām? Lai vēl vairāk saskaņotu savu praksi ar ES tiesību aktiem, galvenokārt attiecībā uz pārredzamības trūkumu un skaidru informāciju patērētājiem, Google ir apņēmies ieviest izmaiņas vairākos no saviem produktiem un pakalpojumiem. Pēc dialoga, kas 2021. gadā sākās ar Patērētāju tiesību aizsardzības sadarbības tīklu (CPC), kuru koordinēja Eiropas Komisija un vadīja Nīderlandes Patērētāju un tirgus pārvalde un Beļģijas Ekonomiskās inspekcijas ģenerāldirektorāts, Google ir piekritis risināt iestāžu izvirzītās problēmas un ieviest izmaiņas Google Store, Google Play Store, Google Hotels un Google Flights, lai nodrošinātu atbilstību ES patērētāju tiesību aizsardzības noteikumiem.

Tiesiskuma komisārs Didjē Reinderss“Pat šodien, gandrīz trīs gadus pēc Covid-19 pandēmijas sākuma un tai sekojušajām mājsēdēm, mēs redzam, ka arvien lielāks skaits patērētāju izmanto internetu, lai rezervētu brīvdienu ceļojumus, veiktu pirkumus vai lasītu atsauksmes. ES patērētājiem ir tiesības uz skaidru un pilnīgu informāciju, lai viņi varētu izdarīt apzinātu izvēli. Saistības, ko “Google” ir uzņēmies, ir solis uz priekšu šajā virzienā. Mēs aicinām “Google” pilnībā ievērot Ģeobloķēšanas regulu, nodrošinot, ka patērētāji var izmantot tādas pašas tiesības un piekļūt tādam pašam saturam neatkarīgi no tā, kur ES viņi atrodas.”

Saistību pārskats:

pēc dialoga Google ir apņēmies ierobežot savu spēju veikt vienpusējas, ar pasūtījumiem saistītas izmaiņas attiecībā uz cenu vai atcelšanu un izveidot e-pasta adresi, kura paredzēta tikai patērētāju tiesību aizsardzības iestāžu lietošanai, lai tās varētu ziņot par nelikumīgu saturu un pieprasīt tā ātru izņemšanu.

Turklāt Google piekrita ieviest virkni izmaiņu savā praksē, piemēram:

Google Flights un Google Hotels:

  • skaidri norādīt patērētājiem, vai viņi slēdz līgumu tieši ar Google, vai arī tas darbojas tikai kā starpnieks;
  • precizēt cenu, kas izmantota kā atsauce, kad platformā tiek reklamētas atlaides, kā arī to, ka atsauksmes Google Hotels netiek pārbaudītas;
  •  uzņemties tādas pašas pārredzamības saistībaskā citas lielas izmitināšanas platformas attiecībā uz to, kā uzņēmums sniedz patērētājiem informāciju, piemēram, par cenām vai pieejamību.

Google Play Store un Google Store:

  • sniegt skaidru informāciju pirms līguma noslēgšanas par piegādes izmaksām, atteikuma tiesībām un remonta vai nomaiņas iespēju pieejamību. Turklāt Google atvieglos piekļuvi informācijai par uzņēmumu (piemēram, juridisko nosaukumu un adresi) un tiešiem un efektīviem kontaktpunktiem (piemēram, tieši pieejamu tālruņa aģentu);
  • precizēt, kā pārlūkot dažādu valstu Google Play Store versijas, un informēt izstrādātājus par to pienākumiem saskaņā ar Ģeobloķēšanas regulu padarīt savas lietotnes pieejamas visā ES, kā arī dot iespēju patērētājiem izmantot maksāšanas līdzekļus no jebkuras ES valsts.

Turpmākie pasākumi

Patērētāju tiesību aizsardzības sadarbības tīkls (CPC) aktīvi uzraudzīs šo saistību īstenošanu, un valstu iestādes uzraudzīs un nodrošinās atbilstību jomās, kurās joprojām pastāv problēmas. Jo īpaši tāpēc, ka Google izmanto vienu praksi, kas joprojām pilnībā neatbilst Ģeobloķēšanas regulai, proti, uzņēmums piemēro tehniskus ierobežojumus lietotņu izmantošanai, kas parasti būtu pieejamas valstī, kurā lietotājs uz laiku atrodas. Google pamatojums bija, ka lietotāji var reizi gadā mainīt dzīvesvietas valsti, lai piekļūtu citas dalībvalsts vietējām lietotnēm un spēlēm. Tomēr šādas izmaiņas var izraisīt iegūtā satura un pieejamā kredīta zudumu, kas tiek uzskatīts par Ģeobloķēšanas regulas pārkāpumu.

Konteksts

Patērētāju tiesību aizsardzības sadarbības tīkls (CPC) ir to iestāžu tīkls, kuras atbild par ES patērētāju tiesību aizsardzības tiesību aktu izpildi. Lai risinātu pārrobežu jautājumus, šo iestāžu rīcība tiek koordinēta ES līmenī.

Valstu iestādes ir atbildīgas par ES patērētāju tiesību aizsardzības tiesību aktu izpildi. Pateicoties atjauninātajai Regulai par sadarbību patērētāju tiesību aizsardzības jomā, tām tagad ir lielākas pilnvaras atklāt pārkāpumus un ātri vērsties pret negodīgiem tirgotājiem.

Turklāt ar jauno direktīvu par Savienības patērētāju aizsardzības noteikumu labāku izpildi un modernizēšanu tika grozīti spēkā esošie ES patērētāju tiesību instrumenti, vēl vairāk uzlabojot pārredzamību patērētājiem, kad viņi iepērkas tiešsaistes tirdzniecības vietās.

Sadarbība attiecas uz patērētāju tiesību aizsardzības noteikumiem, kas aptver dažādas jomas, piemēram, negodīgu komercpraksi, e-komerciju, ģeobloķēšanu, kompleksās brīvdienas, pārdošanu tiešsaistē un pasažieru tiesības.

Sīkākai uzziņai

CPC tīkla valstu iestāžu kopējā nostāja attiecībā uz Google.com komercpraksi un noteikumiem

Pilnīgs izmaiņu saraksts

Papildu informācija par patērētāju tiesību izpildes nodrošināšanas pasākumiem