Eiropas Komisija un Eiropas Savienības Padomes prezidentvalsts Zviedrija organizēs līdzekļu devēju konferenci par labu Turcijas un Sīrijas iedzīvotājiem

Ziņa publicēta 09.02.2023
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena un Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristešons šodien paziņoja par nodomu sadarbībā ar Turcijas iestādēm rīkot līdzekļu devēju konferenci, lai piesaistītu starptautiskās sabiedrības līdzekļus Turcijas un Sīrijas iedzīvotāju atbalstam pēc šonedēļ notikušās postošās zemestrīces. Pasākums notiks martā Briselē.

Līdzekļu devēju konference palīdzēs mobilizēt starptautisko sabiedrību, lai tiktu galā ar šonedēļ notikušo postošo zemestrīču sekām. Augsta līmeņa konferencē varēs piedalīties ES dalībvalstis, kaimiņvalstis, ANO dalībvalstis, starptautiskās finanšu iestādes un citas attiecīgās ieinteresētās personas, un tās mērķis būs koordinēt līdzekļu devēju darbības un piesaistīt resursus, lai ātri atbalstītu atjaunotnes un palīdzības sniegšanas procesu skartajos reģionos Turcijā un Sīrijā. Konferenci kopīgi vadīs par kaimiņattiecību politiku un paplašināšanās sarunām atbildīgais komisārs Olivērs Vārheji un Zviedrijas starptautiskās attīstības sadarbības un ārējās tirdzniecības ministrs Jūhans Fūšells.

Mūs visus ir šokējušas šonedēļ Turciju un Sīriju skārušo zemestrīču postošās sekas. Tagad prioritāte ir strādāt cauru diennakti, lai glābtu pēc iespējas vairāk dzīvību, jo daudzi cilvēki vēl aizvien ir ierakti ēku gruvešos. Šajā nolūkā nekavējoties tika aktivizēts ES civilās aizsardzības mehānisms, un tā ietvaros līdz šim ir nosūtīta 31 meklēšanas un glābšanas vienība un piecas medicīniskās palīdzības vienības no 23 valstīm. Un mēs jau tagad sūtām vēstījumu Turcijas un Sīrijas iedzīvotājiem – Eiropas Savienība sniegs atbalstu jūsu kopienām. Tādēļ, ka nevienu nedrīkst pamest vienatnē brīdī, kad šāda mēroga traģēdija sagrauj cilvēku dzīves,

teica Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena, paziņojot par līdzekļu devēju konferenci pēc notikušās telefona sarunas ar Zviedrijas premjerministru Ulfu Kristešonu.

Premjerministrs Ulfs Kristešons piebilda:

Turcijā un Sīrijas ziemeļos notikušajai zemestrīcei nesenajā vēsturē nav bijis precedenta. Dienu no dienas kļūst skaidrāks cilvēku bojāejas un fizisko postījumu apmērs. Sekas patiešām ir šausminošas. Zviedrija kā Eiropas Savienības Padomes prezidentvalsts vēlas nodrošināt to, ka ES palīdzība ir pietiekama, lai šajā traģiskajā brīdī apmierinātu Turcijas un Sīrijas iedzīvotāju vajadzības.

Konteksts

2023. gada 6. februārī Turciju un Sīriju skāra pirmā zemestrīce, kuras stiprums bija 7,8 balles pēc Rihtera skalas, un tai sekoja vismaz vēl divas spēcīgas zemestrīces, kā rezultātā tika nodarīts milzīgs kaitējums publiskajai un privātajai infrastruktūrai, skarot tūkstošiem mājsaimniecību un prasot tūkstošiem upuru.

Nopietni postījumi tika nodarīti tūkstošiem ēku, tostarp skolām un veselības aprūpes iestādēm, kā arī citai publiskajai infrastruktūrai, piemēram, ceļiem, lidostām, ostām, naftas termināļiem, elektrolīnijām, ūdensapgādes sistēmām un notekūdeņu savākšanas iekārtām. Tika reģistrēti vairāki spēcīgi pēcgrūdieni, izraisot vēl lielāku bojāgājušo skaitu un postījumus. 

Nekavējoties tika aktivizēts Eiropas Savienības civilās aizsardzības mehānisms. 20 ES dalībvalstis, kā arī Albānija, Melnkalne un Serbija, izmantojot ES civilās aizsardzības mehānismu, jau ir nosūtījušas 31 meklēšanas un glābšanas vienību un piecas medicīniskās palīdzības vienības. Vienībās kopumā darbojas vairāk nekā 1500 glābēju un 100 meklēšanas un glābšanas suņi.

Turklāt mehānisma ietvaros un arī uz divpusēja pamata tiek mobilizētas strukturālo inženieru vienības un sniegts atbalsts natūrā. Turcijā patlaban atrodas ES civilās aizsardzības vienība, kas koordinē starptautiskos reaģēšanas pasākumus.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Attīstības programmas (UNDP) vadībā drīzumā būtu jāsākas pēckatastrofas vajadzību novērtējumam (PDNA). Tas palīdzēs apzināt vajadzības saistībā ar rekonstrukciju un atjaunošanu un sagatavotu kopējo izmaksu aplēsi. Komisija ir gatava sniegt savu ieguldījumu šā novērtējuma izstrādē.