2011. gada Eiropas mobilitātes nedēļa — "Alternatīvā mobilitāte"

Ziņa publicēta 16.09.2011
Brisele, 2011. gada 15. septembris. No 2011. gada 16. līdz 22. septembrim simtiem lielāku un mazāku Eiropas pilsētu piedalīsies jau desmitajā Eiropas mobilitātes nedēļā, un to iedzīvotāji tiek aicināti iesaistīties visdažādākajos pasākumos, kas popularizē ilgtspējīgu mobilitāti. Šāgada temats "Alternatīvā mobilitāte" tiecas veicināt resursu ziņā efektīvas alternatīvas vieglajiem automobiļiem, kas turpina dominēt pilsētas transportā. Mobilitātes nedēļa mudina pašvaldības un iedzīvotājus demonstrēt, cik daudz pozitīvu aspektu ir citiem transporta līdzekļiem.

Par vidi atbildīgais Komisijas loceklis Janess Potočniks saka:"Nu jau desmito gadu Eiropas mobilitātes nedēļa atbalsta pilsētu centienus veidot saviem iedzīvotājiem labāku vidi.Tai ir bijuši milzīgi panākumi, un nu tā jau ir ieguvusi pasaules mērogus.Mobilitātes nedēļa ļauj cilvēkiem padomāt par jauniem un labākiem pārvietošanās veidiem un pasākumiem, kas pilsētas padara par tīkamu vietu dzīvošanai."

Alternatīvi transporta līdzekļi

Pārmērīga automobiļu lietošana kaitē dzīves kvalitātei mūsu pilsētās. Problēmas simptomi ir troksnis, gaisa piesārņojums, sastrēgumi un sabiedriskās telpas sašaurinājums. Līdz ar tādu resursu kā enerģija, zeme, ūdens un izejvielas pieejamības samazināšanos pieaug izpratne par to, ka vajag alternatīvas tramsporta formas, kas izraisa mazāku piesārņojumu, patērē mazāk resursu un palīdz mazināt siltumnīcefekta gāzu izmeti. Eiropas 2011. gada mobilitātes nedēļas mērķis ir mudināt pilsētās dzīvojošos Eiropas pilsoņus izmantot tādus pārvietošanās veidus, kas rada mazāk ogļskābās gāzes: iešanu kājām, riteņbraukšanu vai sabiedrisko transportu.

Mobilitātes nedēļas desmitā gadadiena

2011. gada pasākumi iezīmē Eiropas mobilitātes nedēļas desmito gadadienu. Pēdējos desmit gadus mobilitātes nedēļa ir atbalstījusi pilsētu centienus radīt iedzīvotājiem patīkamāku un veselīgāku vidi, mudinot viņus mazināt satiksmes sastrēgumus un veicinot ilgtspējīgus un cilvēka muskuļu darbinātus transporta veidus.

Kopš 2002. gada, kad mobilitātes nedēļa notika pirmoreiz, tās dalībnieku skaits nemitīgi pieaug. 2010. gadā, kad devīze bija „Ceļo gudrāk, dzīvo labāk!”, rekordliels skaits — 2221 pašvaldība — parakstīja Eiropas Mobilitātes nedēļas hartu un/vai reģistrēja savus pasākumus kampaņas vietnē www.mobilityweek.eu. 2010. gads bija piektais gads pēc kārtas, kad tika sasniegts rekords.

Eiropas mobilitātes nedēļas godalgas 2011. gadā

Dalībpilsētas, kuras atbilst zināmiem kritērijiem, tiek mudinātas pieteikties uz 2011. gada Eiropas mobilitātes nedēļas godalgu. Godalga tiek piešķirta pilsētām, kuras pēc žūrijas uzskata ir sarīkojušas visnovatoriskākās kampaņas, ņemot vērā ar attiecīgā gada tematu saistītās darbības un īstenoto paliekošo pasākumu mērogus. 2010. gada Eiropas mobilitātes nedēļas godalgu saņēma Almada (Portugālē), bet finālā iekļuva arī Mursija (Spānijā) un Rīga (Latvijā) (sk. IP/11/318).

Sīkāku informāciju sk. Eiropas mobilitātes nedēļas vietnē

www.mobilityweek.eu

Kontaktpersonas:

     Joe Hennon  (+32 2 295 35 93)

     Monica Westeren  (+32 2 299 18 30)