Eiropas Komisija ievieš jaunas patērētāju tiesības uz preču vienkāršu un izdevīgu remontu

Ziņa publicēta 23.03.2023
Eiropas Komisija pieņēmusi jaunu priekšlikumu par kopīgiem ES noteikumiem preču remonta veicināšanai, kas ļaus patērētājiem ietaupīt un tiekties uz Eiropas zaļā kursa mērķiem, citstarp samazinot atkritumu daudzumu. Pēdējās desmitgadēs priekšroka bieži ir tikusi dota bojātu sadzīves preču nomaiņai, nevis remontam, un patērētājiem nav bijis pietiekama stimula labot savas preces pēc garantijas termiņa beigām. Šis priekšlikums ļaus patērētājiem lietas vienkāršāk un izdevīgāk salabot, nevis aizstāt tās ar jaunām. Turklāt lielāks pieprasījums palīdzēs attīstīties remonta uzņēmumiem, vienlaikus stimulējot ražotājus un pārdevējus izstrādāt ilgtspējīgākus uzņēmējdarbības modeļus.

22.martā iesniegtais priekšlikums nodrošinās, ka vairāk preču tiek remontētas juridiskās garantijas periodā un ka patērētājiem ir iespējas vienkāršāk un lētāk salabot tehniski remontējamas preces (piemēram, putekļsūcējus vai drīzumā – planšetdatorus un viedtālruņus) pēc garantijas termiņa beigām vai kad prece vairs nedarbojas nolietojuma dēļ.

Jauni pasākumi remonta un atkārtotas izmantošanas popularizēšanai un veicināšanai

Ar šo priekšlikumu patērētājiem tiek ieviestas jaunas “tiesības uz remontu” gan juridiskās garantijas periodā, gan pēc tās termiņa beigām.

Juridiskās garantijas periodā pārdevējiem būs jāpiedāvā remonts, izņemot gadījumus, kad tas ir dārgāks nekā nomaiņa.

Pēc garantijas termiņa beigām patērētājiem būs pieejams jauns tiesību un rīku kopums, kas labošanu padarīs vienkāršu un izdevīgu:

  • patērētāju tiesības pieprasīt ražotājiem salabot preces, kas saskaņā ar ES tiesību aktiem ir tehniski remontējamas, piemēram, veļas mazgājamo mašīnu vai televizoru. Tā tiks nodrošināts, ka patērētājiem vienmēr būs pie kā vērsties, ja viņi gribēs salabot savas preces, kā arī ražotāji tiks mudināti izstrādāt ilgtspējīgākus uzņēmējdarbības modeļus;
  • ražotāju pienākums informēt patērētājus par to, kādas preces ražotājiem ir pienākums remontēt;
  • remonta pakalpojumu meklēšanas platforma internetā, kur patērētāji varēs atrast remontētājus un atjaunotu preču pārdevējus netālu no savas dzīvesvietas. Šī platforma ļaus veikt meklēšanu pēc atrašanās vietas un kvalitātes standartiem, palīdzot patērētājiem atrast pievilcīgus piedāvājumus un ceļot remontētāju atpazīstamību;
  • Eiropas remonta informācijas veidlapa, ko patērētāji varēs pieprasīt jebkuram remontētājam, nodrošinās remonta nosacījumu un cenas saprotamību un atvieglos patērētājiem remonta piedāvājumu salīdzināšanu;
  • tiks izstrādāts Eiropas kvalitātes standarts remonta pakalpojumiem, lai palīdzētu patērētājiem atrast remontētājus, kuri apņemas nodrošināt augstāku kvalitāti. Šis “vienkāršas remontēšanas” standarts būs pieejams visiem remontētājiem visā ES, kuri ir ar mieru uzņemties ievērot minimālos kvalitātes standartus, piemēram, attiecībā uz produktu izturību vai pieejamību.

Priekšsēdētājas izpildvietnieks jautājumos par Eiropas zaļo kursu Franss Timmermanss:

Lai izbeigtu līdzšinējo izšķērdīgo attieksmi pret resursiem, kura tik ļoti kaitē mūsu planētai, veselībai un ekonomikai, svarīga nozīme ir remontēšanai. Bojāts vads vai salauzts ventilators nav iemesls, lai iegādātos pilnīgi jaunu lietu. Pagājušajā gadā mēs ierosinājām noteikumus, kam jāpanāk, ka preces tiek izstrādātas tā, lai būtu remontējamas. Šodien mēs ierosinām padarīt lietu salabošanu par vienkāršu un izdevīgu iespēju patērētājiem.

Priekšsēdētājas vietniece jautājumos par vērtībām un pārredzamību Vera Jourova:

Mēs vēlamies palīdzēt patērētājiem salabot savas lietas, ja viņi to vēlas. Piedāvājam viņiem rīkus, kas ļauj izdarīt zinošāku un izsvērtāku izvēli. Mēs vēlamies mudināt ražotājus padarīt iespējamu preču labošanu, nevis iesaistīties nebeidzamā sacensībā par tādu jaunu lietu iegādi, kas mums, patērētājiem, nav vajadzīgas. Tas nav ilgtspējīgi un nesniedz patērētājiem izvēles iespējas. Mūsu priekšlikums palīdzēs cilvēkiem veidot tādus patēriņa modeļus, ko viņi ir izvēlējušies, nevis tādus, kas viņiem tiek uzspiesti – tādējādi mēs paaugstināsim preču remonta un atkārtotas izmantošanas apjomu un radīsim ievērojamus ietaupījumus.

Tieslietu komisārs Didjē Reinders:

Šis priekšlikums papildina likumdošanas aktu grupu, kas kopā padarīs “tiesības uz remontu” par realitāti. Pirmais solis bija padarīt preces remontējamas, nākamais – informēt patērētājus par tirgū pieejamiem ilgtspējīgiem produktiem. Ar šiem jaunajiem pasākumiem patērētāji saņems nepieciešamos rīkus, lai varētu izvēlēties remontēšanu un dot pozitīvu ieguldījumu aprites ekonomikā. Tie būs arī svarīgs vēstījums uzņēmumiem, ka ilgtspējīgi uzņēmējdarbības modeļi un investīcijas preču remontēšanai atmaksājas.

Turpmākais

Komisijas priekšlikums ir jāpieņem Eiropas Parlamentam un Padomei.

Konteksts

Nesen veiktā Eirobarometra aptauja parādīja, ka 77 % eiropiešu jūt personīgu atbildību rīkoties, lai ierobežotu klimata pārmaiņas. Bieži vien vēl lietojamas preces, ko var salabot, tiek pāragri izsviestas, ik gadus ES radot 35 miljonus tonnu atkritumu, izlietojot 30 miljonus tonnu resursu un izraisot 261 miljonu tonnu siltumnīcefekta gāzu emisiju. Turklāt tiek lēsts, ka patērētāji, izvēloties nomaiņu, nevis remontu, zaudē gandrīz 12 miljardus gadā. Tiek arī lēsts, ka šī iniciatīva nodrošinās ES izaugsmi un investīcijas 4,8 miljardu eiro apmērā.

Tomēr patērētāji bieži uzskata, ka remontēt ir sarežģīti. Iniciatīva “tiesības uz remontu” papildina vairākus citus Komisijas iesniegtos priekšlikumus, kuru mērķis ir panākt ilgtspējīgu patēriņu visā preces aprites ciklā, izveidojot regulējumu īstām “tiesībām uz remontu” visā ES.

Šis priekšlikums ir daļa no Eiropas Komisijas plašākā mērķa līdz 2050. gadam kļūt par pirmo klimatneitrālo kontinentu. To var panākt tikai tad, ja patērētāji un uzņēmumi patērēs un ražos ilgtspējīgāk.

Priekšlikums par “tiesībām uz remontu” tika izziņots jaunajā Patērētāju tiesību aizsardzības programmā un aprites ekonomikas rīcības plānā. Ar to tiek novērsti šķēršļi, kas attur patērētājus no remontēšanas – neērtības, saprotamības trūkums, sarežģīta remonta pakalpojumu pieejamība. Tādējādi tas mudina uz labošanu kā ilgtspējīgāku patēriņa izvēli, kas veicina Eiropas zaļā kursa klimata un vides mērķu sasniegšanu.

Šī iniciatīva papildina citus instrumentus, kas palīdz sasniegt vienu no Eiropas zaļā kursa mērķiem – ilgtspējīgu patēriņu – ar preču remontēšanas palīdzību. No piedāvājuma viedokļa produktu ilgtspējas ekodizaina regula veicina produktu remontējamību ražošanas posmā. No pieprasījuma viedokļa priekšlikums direktīvai par patērētāju iespēcināšanu zaļās pārkārtošanās procesam ļauj patērētājiem pieņemt apzinātus lēmumus par pirkumiem tirdzniecības vietā. Šis priekšlikums stiprina pieprasījuma pusi, veicinot remontu pēcpārdošanas posmā. Visas trīs iniciatīvas kopā aptver visu preces aprites ciklu, papildinot un spēcinot viena otru.

Turklāt šodien pieņemtā iniciatīva par zaļuma apgalvojumu pamatošanu atvieglos patērētājiem iespēju atbalstīt zaļo pārkārtošanos, izvēloties pirkumus, un atturēs uzņēmumus no maldinošiem apgalvojumiem par savu produktu un pakalpojumu vidiskajām priekšrocībām. Šī iniciatīva arī papildina priekšlikumu par patērētāju iespēcināšanu zaļās pārkārtošanās procesam, ar kuru tiek ieviests horizontāls regulējums pret zaļmaldināšanu.

Papildinformācija

Priekšlikums direktīvai par kopīgiem noteikumiem preču remonta veicināšanai

Remonta un atkalizmantošanas veicināšana — jautājumi un atbildes

Remonta un atkalizmantošanas veicināšana — tīmekļa vietne

Priekšlikums direktīvai par zaļuma apgalvojumiem

Eiropas zaļais kurss: jauni noteikumi “zaļmaldināšanas” apturēšanai — paziņojums presei
Jauni noteikumi par zaļuma apgalvojumu pamatošanu — jautājumi un atbildes

Jauni noteikumi par zaļuma apgalvojumu pamatošanu — faktu lapa

Iniciatīva par zaļuma apgalvojumu pamatošanu. Vide — Eiropas Komisija — tīmekļa vietne

Avots: Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā