Aizvadīta Eiropas vērtībām veltīta starptautiska konference

Ziņa publicēta 16.05.2023
12.maijā aizvadījām Eiropas vērtībām veltīto starptautisko konferenci "Eiropas vērtības: kādas tās ir un kā tās saglabāt?", kurā, tiekoties institūciju pārstāvjiem, konferences par Eiropas vērtībām paneļu dalībniekiem, uzņēmējiem un jauniešiem, tika akcentētas visas Eiropas vērtības, skatoties gan Eiropas, gan LAtvijas, gan arī lokālajā - Madonas līmenī.

"Eiropas vērtības - demokrātija, brīvība, tiesiskums un cilvēka cieņa - nav uztveramas pašsaprotami, tās ir jāstiprina, par tām ir jārūpējas gan informatīvajā telpā, gan arī mūsu ikdienā, un katrs no mums ir atbildīgs par šo vērtību iedzīvināšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm," konferences atklāšanā atgādināja Eiropas Komisijas Latvijā vadītāja Zane Petre.
Eiropas Parlamenta priekšsēdētājas vietnieks Roberts Zīle, runājot par demokrātiju kā vienu no Eiropas vērtībām, uzsvēra, cik svarīga ir spēcīgas nostājas formulēšana Eiropas Savienības lēmumos, kas, savukārt, parāda piemēru iedzīvotājiem, tos iedrošina savu nostāju formulēšanā un veicina kļūt politiski aktīviem. 

Par to ka "brīvība ir kopjama kā dārzs," stāstīja dzejniece un publiciste Anda Līce: 
"Tiem kam ir dārzs, bieži sūdzas, ka netik galā ar nezālēm, un jo īpaši grūti ir pasargāt puķu dobes. Es no pieredzes varu teikt to, ka viengadīgās nezāles ir vienkārši jāizravē, bet daudzgadīgās, kuras dzenas iekšā ar sakņu dzinumiem - ar tām ir jānovelk robeža, ir jāatdur zāliens, tā pamattīgi jāatdur, tas ir jāatjauno pāris reizes sezonā un dobē vairs iekšā nezāles nenāks."
Savukārt, runājot par cilvēka cieņu un cilvēktiesībām, jurists Arturs Balts atgādināja mums visiem labi zināmo: "Kas sevi pats cienīs, pieprasīs to arī no citiem".

Visbeidzot dr.hist., HESPI vadošais pētnieks Gatis Krūmiņš dalījās ar savu formulu un redzējumu par vienlīdzību un līdztiesību . "Ir svarīgi kalt plānus un domāt par nākotni, par attīstības iespējām, taču vēl svarīgāk ir šos plānus un redzējumu īstenot. Tam, savukārt, par stūrakmeni kalpo sabiedrības brīvprātīga iesaiste, kas būs klātesoša, ja vien apzināsimies savu lokālo, nacionālo un eiropeisko identitāti." 

Lai aizvadītā konference iedvesmo turpmākajam darbam un palīdz mums kopā stiprināt Eiropas vērtības!
Konferenci organizēja Madonas novada bibliotēka ar Europe Direct Gulbenē finansiālu atbalstu sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā, Eiropas Parlaments Latvijā un Madonas novada pašvaldība .

Pasākuma tiešraides ierakstu noskaties: 👉 https://bit.ly/42YjXuR

Agra Veckalniņa foto.