Pieredzes stāsti. Savējie iedvesmo! #3

Ziņa publicēta 24.05.2023
Šodien piedāvājam ielūkoties trešajā iedvesmas stāstu sērijā “Savējie iedvesmo” , kas tapusi Europe Direct Gulbenē pasākumu norises vietas Madonā organizētā izzinošā brauciena “Pieredzes stāsti. Savējie iedvesmo!” rezultātā, apmeklējot patiesi iedvesmojošas vietas, uzņēmumus, cilvēkus tepat – Madonas novadā.

Cesvaines pils ir Eiropas mēroga historisma paraugs, kurā apvienojas arhitektūra, tēlniecība, metālmāksla un glezniecība. Pils īpašnieks Ādolfs Gerhards Boriss Emīls fon Vulfs (1857 - 1904) ēku cēla no 1893. līdz 1896. gadam kā Cesvaines muižas jauno kungu māju. To projektējuši Berlīnes arhitekti H. Grīzenbahs un A. Dinklāge. Pēc Ādolfa fon Vulfa nāves maz zināms par tālākajiem notikumiem pilī. Kopš 1919. gada Cesvaines pilī atradās skola.

Lai skatītos šo Youtube video, nepieciešams iespējot sociālās sīkdatnes.
Pielāgot sīkdatnes

2002.gadā ugunsgrēkā tika nopostītas jumta konstrukcijas. Līdz 2010. gada beigām bija atjaunoti kreisā un labā spārna jumti, lielais tornis. Iekštelpās atjaunota daļa grīdas segumu, lielās kāpnes un velves virs tām. Daļēji restaurēts ēdamzāles kamīns, vairākas durvis, atvērtas un sakārtotas pagraba telpas, restaurēti muzikantu telpas griesti un daļēji - kamīns, atjaunošanu piedzīvojusi viesu pieņemšanas telpa. Projektā atjaunots pils centrālās daļas jumts, nodrošinot pilnvērtīgu pils telpu izmantošanu. Veikta pieguļošās infrastruktūras labiekārtošana, daļēja apkures un ventilācijas sistēmas atjaunošana, iekšējā interjera rekonstrukcija, saglabājot tā autentiskumu. Iekārtotas un aprīkotas izstāžu un konferenču zāles, kā arī telpas ēdināšanas pakalpojumu sniegšanai. Izveidots pacēlājs cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Cesvaines pils atjaunošanas finansējuma avoti – Cesvaines novada pašvaldība, Valsts Kultūrkapitāla fonds, Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde, Eiropas Reģionālās attīstības fonds, ES programma “PHARE”, Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programma.

#pieredzesstāsti #savējieiedvesmo