Pasaules preses brīvības dienā Komisija izsludina 2010. gada konkursu uz Lorenco Natalī žurnālistikas balvu attīstības jomā

Ziņa publicēta 30.04.2010
Pasaules preses brīvības dienā 3. maijā Eiropas Komisija oficiāli izsludinās 2010. gada konkursu uz Lorenco Natalī (Lorenzo Natali) balvu. Šī vispasaules balva, kura tiek organizēta kopā ar organizāciju „Reportieri bez robežām” un Pasaules Preses izdevēju asociāciju, tiek piešķirta par labākajiem žurnālistikas darbiem attīstības, demokrātijas un cilvēktiesību jomā. 

Eiropas Savienības attīstības komisārs Andris Piebalgs teica: „Ar Lorenco Natalī balvu Eiropas Komisija izrāda atzinību žurnālistiem, kuri veicina virzību attīstības, demokrātijas un cilvēktiesību jautājumos. Viņiem savs darbs bieži vien jāveic sarežģītos apstākļos, taču šim darbam, kas izgaismo reālo situāciju uz vietas, ir ārkārtīgi liela nozīme, piesaistot iedzīvotāju uzmanību attīstības politikas svarīgumam. Tāpēc mēs vēlamies palīdzēt žurnālistiem turpināt sniegt informāciju un tādējādi dot ieguldījumu cīņā pret nabadzību.”

Lorenco Natalī starptautiskā balva kopš 1992. gada tiek piešķirta labākajiem žurnālistikas darbiem attīstības, demokrātijas un cilvēktiesību jautājumos. Konkurss ir atvērts televīzijas, radio, preses un interneta žurnālistiem. 2009. gadā konkursā piedalījās vairāk nekā 1000 žurnālistu no 130 valstīm.

Žurnālistiem, kuri vēlas piedalīties konkursā, jāpiesakās līdz 2010. gada 31. augustam (http://www.nataliprize2010.eu). Balvas ieguvēji tiks paziņoti decembrī balvu pasniegšanas ceremonijā Briselē, piedaloties Eiropas Savienības attīstības komisāram Andrim Piebalgam.

Balvu fonds ir 60 000 eiro, un tiks apbalvoti 17 žurnālisti no Āfrikas, Eiropas, Magribas/Tuvajiem Austrumiem, Āzijas un Latīņamerikas/Karību jūras reģiona.

Vispārīga informācija

Lorenco Natalī balva jau divdesmit gadus ir daļa no Eiropas Komisijas attīstības politikas. Aizstāvot vārda brīvību, demokrātiju, cilvēktiesības un attīstību, ir iespējams vistrūcīgākajās valstīs veicināt labu pārvaldību, mieru un dzīves apstākļu uzlabošanos.

Organizējot Lorenco Natalī balvu, Eiropas Komisija šogad atkal darbojas kopā ar šādām divām vispazīstamākajām vispasaules preses apvienībām:

-       „Reportieri bez robežām” (Reporters Sans Frontières), Saharova balvas par domas brīvību ieguvēja 2005. gadā;

-       Pasaules Preses izdevēju asociācija (WAN IFRA — World Association of Newspapers and News Publishers), kas visos piecos kontinentos pārstāv vairāk nekā 18 000 preses izdevumu.


Lorenco Natalī (1922–1990) laikā no 1976. gada līdz 1989. gadam bija Eiropas Komisijas komisārs un priekšsēdētāja vietnieks un 1985.–1989. gadā atbildēja par sadarbības un attīstības politiku.

Plašāka informācija: http://www.nataliprize2010.eu.