Vidusskolnieki raugās Eiropas nākotnē

Ziņa publicēta 28.09.2011
Šodien Eiropas Savienības mājā notika Latvijas vidusskolu olimpiādes "Polijas prezidentūra un ES nākotne" noslēdzošā kārta, ko Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā organizēja kopā ar Polijas, kura patlaban prezidē ES, vēstniecību.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka, uzrunājot fināla dalībniekus, uzsvēra: " ES prezidentūra katrai ES valstij ļauj pievērsties tiem jautājumiem, kas to īpaši interesē, taču kopīgos lēmumus pieņem Eiropas Parlamenta deputāti un valstu ministri vai vadītāji. Ja to zina, kļūst skaidrs, ka nekādas noslēpumainās "Briseles" nav – ir pašu ievēlēti cilvēki, kas lemj kopā ar kolēģiem no citām valstīm. Tādi konkursi kā šis veicina zināšanas par Eiropas Savienību – un cerams, ka 2015.gadā, kad par prezidējošo valsti pirmo reizi kļūs Latvija, būs daudz vairāk cilvēku, kas zina, kā "darbojas" ES."

Uz aicinājumu piedalīties šajā olimpiādē pirms mēneša atsaucās vairāk nekā 40 vidusskolas no visiem Latvijas reģioniem. Bet konkursu uz noslēdzošo kārtu izturēja audzēkņi no Valmieras, Rēzeknes, Rīgas, Irlavas, Kuldīgas, Ķeguma. Galveno balvu - apmaksātu ceļojumu uz Poliju – ieguva vidusskolnieki no Ķekavas.

Šīs komandas kapteinis Mārtiņš Jurciks teic: „Polija ir mūsu kaimiņvalsts, ar kuru mūs saista daudzi vēsturiski notikumi un likteņstāsti, bet, cik maz mēs par tiem zinām! Latvija un Polija reizē 2004.gadā iestājās ES. Jau astoto gadu mūsu liktenis arī šai ziņā iet kopā. Polija tagad ir ES prezidējošā valsts, tai daudz darba, bet arī iespēja sevi parādīt. Mēs ar interesi sekojam iniciatīvām, kuras Polija virza ES un pasaules labā šajā laikā – daudzveidīgās idejas par solidaritāti ar Grieķiju un attiecību stiprināšanu ar Tuvo Austrumu valstīm.”

Olimpiādes dalībniekiem bija jādemonstrē dziļas zināšanas par Polijas vēsturi un mūsdienām, kā arī Lisabonas līgumu.