Rīgā notiks augsta līmeņa starptautiska konference “Desmit gadi kopā ar eiro”

Ziņa publicēta 22.01.2024
Šogad aprit 10 gadi, kopš Latvija pievienojusies eirozonai, un 25 gadi, kopš Eiropas iedzīvotāji lieto eiro. Savukārt jau 1. maijā, atzīmēsim Latvijas 20 gadus Eiropas Savienībā. Par godu šiem vēsturiskajiem notikumiem Eiropas Komisija sadarbībā ar Latvijas Banku rīko starptautisku konferenci "Desmit gadi kopā ar eiro", kas 2024. gada 26. janvārī plkst.9.00 – 16.00 notiks Rīgā.

Pievienošanās vienotajai eiro valūtai ir nodrošinājusi virkni ieguvumu Latvijas ekonomikai un sabiedrībai kopumā – valūtas riska un konvertācijas izmaksu izzušanu, iespēju ērtāk ceļot un vienkāršākus darījumus ar eirozonas uzņēmumiem, augstāku kredītreitingu, zemākas procentu likmes un līdz ar to ietaupījumu valsts, uzņēmumu un mājsaimniecību budžetos u.c. Tas sasniegts, neskatoties uz dažādiem saspīlējumiem jau kopš 2014. gada, Krievijai okupējot Krimu un izraisot karadarbību Ukrainas Austrumos, un pēdējos gados piedzīvotajām krīzēm, t.sk. pandēmiju un Krievijas atkārtotu iebrukumu Ukrainā ar sekojošo augsto inflāciju.

To, ka eiro sniegtās priekšrocības ir novērtējuši arī Latvijas iedzīvotāji, apliecina 2023. gada oktobrī veiktā "Eurobarometer" aptauja. Aptuveni 2/3 Latvijas iedzīvotāju pauduši pozitīvu viedokli par eiro.

Konference “Desmit gadi kopā ar eiro” iecerēta kā platforma, lai turpinātu diskusiju par eirozonas tālāko attīstību, un pulcēs augsta līmeņa politikas veidotājus, ekspertus un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjus, kuriem bijusi būtiska loma eiro ieviešanā un eirozonas attīstībā gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā.

Konferenci atklās Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs. Atklāšanas uzrunu teiks Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, kam sekos Itālijas Bankas prezidenta Fabio Panetas (Fabio Panetta) uzruna.

Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis: “Šogad aprit jau 10 gadi kopš mūsu Milda rotā pasaules otrās lielākās valūtas – eiro – monētas. Pa šo laiku esam novērtējuši eiro priekšrocības, ceļojot un veicot norēķinus, un esam bijuši eirozonas aizvējā globālo satricinājumu laikā. Šogad atzīmējam arī 20 gadus kopš Latvija ir pievienojusies Eiropas Savienībai. Savukārt ar pievienošanos eirozonai pirms 10 gadiem, Latvija ieņēma vietu Eiropas Savienības kodolā, tas ir īpaši būtiski pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā. 26. janvārī konferencē Rīgā par eiro 10 gadiem Latvijā, atskatīsimies uz laiku, kad šie lēmumi tika pieņemti, kā arī runāsim par eirozonas nākotni un iespējām Latvijai.”

Konferences darbs noritēs trīs paneļdiskusijās. Uzrunu un paneļdiskusiju mērķis ir apkopot pieredzes ceļā gūtos secinājumus un piedāvāt uz nākotni vērstas idejas mūsu ekonomiskās un monetārās savienības pilnveidošanai.

Pirmās paneļdiskusijas dalībnieki diskutēs par eiro starptautiskās nozīmes un digitālās dimensijas stiprināšanu strauji mainīgajā pasaulē. Diskusijā piedalīsies: Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieks Valdis Dombrovskis, Itālijas Bankas prezidents Fabio Paneta, DIGITALEUROPE ģenerāldirektore Sesīlija Bonfelde - Dāla  (Cecilia Bonefeld - Dahl) un Valdis Bergs, Mobilly valdes priekšsēdētājs. Diskusiju moderēs Igaunijas ekonomikas un sakaru ministrijas valsts sekretāra vietnieks digitālās pārkārtošanās jautājumos, valsts pārvaldes IT vadītājs Lūkass Ilvess (Luukas Ilves).

Otrās paneļdiskusijas tēma ir “Eirozona jaunā ģeopolitiskā situācijā”. Diskusijā piedalīsies: Eiropas Komisijas ģenerālsekretāre Ilze Juhansone, Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks, Horvātijas Valsts bankas prezidents Boriss Vujčičs (Boris Vujčić) un Deutsche Bundesbank valdes loceklis Burkhards Balcs (Burkhard Balz). Diskusiju moderēs televīzijas kanāla Bloomberg korespondente Eiropā Marija Tadeo (Maria Tadeo).

Mārtiņš Kazāks, Latvijas Bankas prezidents: “Pragmatisks lēmums pievienoties eirozonai ir bijis gudrs un tālredzīgs, un Latvijai ir atmaksājies ar uzviju. Eiro ieviešana Latvijas ekonomikai ir līdzvērtīga dalībai NATO – tā nodrošina ekonomisko drošību un stabilitāti. Tomēr būtiski atcerēties, ka eiro pats par sevi nenodrošina strauju izaugsmi – eiro sniedz finanšu stabilitāti, bet straujas izaugsmes sasniegšanai jāpaveic mājasdarbi un reformas pašu mājās.”

Trešajā paneļdiskusijā “Atziņas pēc eiro ieviešanas Baltijas valstīs. Kura valsts būs nākamā?” piedalīsies: Bulgārijas Nacionālās bankas vadītājs Dimitars Radevs (Dimitar Radev), Latvijas finanšu ministrs Arvils Ašeradens, Lietuvas finanšu ministre Gintare Skaiste (Gintarė Skaistė) un Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre. Diskusiju moderēs žurnālists, Rīgas Stradiņa universitātes asociētais profesors Edijs Bošs.

Ar konferences pilno programmu, dalībnieku biogrāfijām un citu noderīgu informāciju iespējams iepazīties šeit: Starptautiska konference “Desmit gadi kopā ar eiro” - Eiropas Komisija (europa.eu)

Konferences darba valoda ir angļu, tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā. Interesentiem aicinām sekot konferencei tiešsaistē, izvēloties sev ērtāko platformu. Tiešraide abās valodās būs pieejama Eiropas Komisijas priekšsēdētājas izpildvietnieka Valda Dombrovska (@VDombrovskis), Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā (@EiropasKomisija) un Latvijas Bankas (@LatvijasBanka) Facebook kontos, mājaslapā www.esmaja.lv un portālā “Delfi”. Mirkļbirka lietošanai sociālo mediju platformās #EIRO10.

Mediju pārstāvjus, kas vēl nav pieteikušies dalībai klātienē un ir ieinteresēti konferencē, lūdzam sazināties par akreditācijas un interviju iespējām, rakstot e-pastu: COMM-REP-LATVIA@ec.europa.eu