EIROPAS PARLAMENTA ziņas oktobrī

Ziņa publicēta 13.10.2011
14.oktobrī Briselē durvis vērs Eiropas Parlamenta jaunais apmeklētāju centrs „Parlamentarium”, kurš, izmantojot jaunāko tehnoloģiju un dažādus interaktīvus multivides rīkus, sniegs unikālu ieskatu deputātu darbā un palīdzēs noskaidrot, kā tas ietekmē mūsu ikdienas dzīvi. 

Tas ir lielākais parlamentārajai darbībai veltītais apmeklētāju centrs Eiropā un pirmā izstāde, kuras saturs pilnībā pieejams 23 valodās.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājas lapā

HD Konkurss žurnālistikas studentiem

Aktualitātes Eiropas Parlamenta plenārsesijā

(12.-13.oktobris, Brisele)

Rumānijas un Bulgārijas pievienošanās Šengenas zonai

Parlaments balsos par rezolūciju, kurā deputāti aicinās Padomi un Komisiju izvērtēt Rumānijas un Bulgārijas tiesības pievienoties Šengenas zonai. Eiropas Parlaments lūgs Padomi un Komisiju izvērtēt, vai bija "godīgi" un "likumīgi" šīm valstīm piemērot papildu kritērijus, kas nebija paredzēti sākumā, un uz nenoteiktu laiku atlikt šo divu valstu pievienošanos Šengenas zonai.

Jauni noteikumi šaujamieroču eksportam

Eiropas Parlamenta deputāti balsos par likumprojektu, kas jau neoficiāli ir saskaņots ar Padomi, par jauniem Eiropas Savienības noteikumiem, kas kontrolēs šaujamieroču, tostarp sporta un medību ieroču eksportu. Parlaments vēlas nodrošināt gan maksimāli iespējamu drošību, gan to, ka medniekiem un sporta šaujamieroču lietotājiem, kas uz laiku pamet Eiropas Savienību, nebūtu jāpilda liekas procedūras, lai ieročus varētu izvest no valsts.

Vai iespējama jauna PVN sistēma Eiropā

Parlamentā norisināsies debates un deputāti balsos par to, kā būtu jāveidojas pievienotās vērtības nodoklim (PVN) un kā to turpmāk varētu  piemērot.  PVN ir svarīgs dalībvalstu budžeta ieņēmuma avots, bet sistēmai ir vairāki trūkumi.

Ziņojuma projekts - mājas lapā

FRONTEX: jauns cilvēktiesību uzraugs un jaunas pilnvaras

Parlaments ir apstiprinājis izmaiņas Frontex pilnvarās. Turpmāk Eiropas Aģentūrai operatīvās sadarbības vadībai pie Eiropas Savienības dalībvalstu ārējām robežām būs jānodrošina, ka aktivitātes respektē cilvēka pamattiesības. Aģentūra finansēs vai līdzfinansēs pasākumus, piešķirot dotācijas no sava budžeta, un līdz ar to būs neatkarīga no dalībvalstu ieguldījuma. Eiropas robežsardzes vienības izvietos uz ārējām robežām ātrās reaģēšanas robežapsardzes operāciju un  kopīgo pasākumu, eksperimentālo projektu un ātrās reaģēšanas operāciju laikā. Vienības dalībnieki būs dalībvalstu robežsargi, kuri norīkoti dienestam Eiropas robežsardzes vienībās.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājas lapā

Drošība uz ceļa: 103 pasākumi dzīvību glābšanai

EP deputāti nobalsoja par rezolūciju, kas aicina steidzami izstrādāt jaunu ceļu satiksmes drošības rīcības plānu. Rezolūcija iesaka automašīnās izmantot sistēmu dzinēja bloķēšanai, ja vadītājs jau vairākkārt notiesāts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, bet dzīvojamos rajonos noteikt braukšanas ātruma ierobežojumu 30 km stundā. Tāpat visā ES jāsaskaņo ceļu satiksmes noteikumi, jāuzlabo autovadītāju apmācība un jānosaka vienots pieļaujamo promiļu ierobežojums.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājas lapā

Parlaments atbalsta ekonomikas pārvaldības plānus

Eirozonas valstis turpmāk nevarēs ignorēt Komisijas brīdinājumus par budžeta politikas īstenošanu. Ekonomiskās pārvaldības tiesību akti, kurus  Parlaments apstiprināja, nodrošinās, ka valstis ātrāk novērsīs ekonomikas traucējumus, palielinās caurskatāmību un uzlabos statistikas datu precizitāti un ticamību.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājas lapā

Parlaments atbalsta Palestīnas likumīgos centienus valstiskuma atzīšanai

Parlaments apstiprinātā rezolūcijā nosaucis Palestīnas valstiskuma atzīšanas centienus par likumīgiem un norāda, ka risinājums jārod gada laikā. Tomēr deputāti uzskata, ka Palestīnas valstiskumam jābūt ANO Ģenerālās asamblejas sesijas sarunu rezultātam.

Vairāk informācijas Eiropas Parlamenta mājas lapā

_______________________________________________________________________

Aktuālā informācija par šiem un citiem jautājumiem

www.europarl.lv, Twitter, Facebook

Informācijas redaktore:                                              EPIB vadītājs:Iveta ĶELPE, EPIB Preses nodaļas vadītāja                                              Māris GRAUDIŅŠ                   iveta.kelpe@europarl.europa.eu                                maris.graudins@europarl.europa.eu (+371) 67 08 54 60 (Rīga)                                           (+371) 67 08 54 69 (Rīga)