Jaunievēlētais Parlaments apliecina nelokāmu atbalstu Ukrainai

Ziņa publicēta 22.07.2024
Turpinoties Krievijas karam pret Ukrainu, Parlaments trešdien vēlreiz apstiprināja, ka ES ir jāturpina atbalstīt Kijivu tik ilgi, cik nepieciešams, lai nodrošinātu Ukrainas uzvaru.

Rezolūcijā, kurā izklāstīta jaunievēlētā Eiropas Parlamenta pirmā oficiālā nostāja par Krievijas militāro agresiju pret Ukrainu, atkārtoti apliecināts, ka Eiropas Parlamenta deputāti atbalsta Ukrainas neatkarību, suverenitāti un teritoriālo integritāti tās starptautiski atzītajās robežās. Jaunais Parlaments aicina ES saglabāt un paplašināt sankciju politiku pret Krieviju un Baltkrieviju, vienlaikus uzraugot un izvērtējot tās efektivitāti un ietekmi, kā arī sistemātiski risināt jautājumu par sankciju apiešanu, ko veic ES reģistrēti uzņēmumi, trešās personas un trešās valstis.

Jākonfiscē ES iesaldētie Krievijas aktīvi

Atkārtoti paužot stingru pārliecību, ka Krievijai ir finansiāli jākompensē Ukrainā nodarītie postījumi, EP deputāti atzinīgi vērtē nesenos ES centienus novirzīt ieņēmumus no iesaldētajiem Krievijas aktīviem, lai atbalstītu Ukrainas kara centienus. Viņi arī vēlas “stabilu tiesisko režīmu ES iesaldēto Krievijas valstij piederošo aktīvu konfiskācijai”.

Parlaments atzinīgi vērtē nesenā NATO samita rezultātus un atkārtoti pauž pārliecību, ka Ukraina neatgriezeniski virzās uz dalību NATO. Deputāti aicina ES un dalībvalstis turpināt militāro atbalstu Ukrainai tik ilgi, cik tas būs nepieciešams, un “jebkādā nepieciešamajā veidā”. Viņi arī aicina Komisiju ierosināt ilgtermiņa finansiālo palīdzību Ukrainas atjaunošanai, pamatojoties uz pieredzi, kas gūta saistībā ar jaunizveidoto Ukrainas mehānismu.

Viktors Orbāns klaji pārkāpj ES līgumus un kopējo ārpolitiku

Parlaments nosoda Krievijas barbarisko raķešu uzbrukumu Okhmaditas bērnu slimnīcai Kijivā un Ungārijas premjerministra Viktora Orbāna neseno vizīti Krievijas Federācijā. Viņi uzsver, ka šīs vizītes laikā Orbāns nav pārstāvējis ES, un tā ir klajš ES līgumu un kopējās ārpolitikas pārkāpums. Tekstā teikts, ka Ungārijas darbības nedrīkst palikt bez sekām. Viņi vērš uzmanību uz to, ka uzbrukums bērnu slimnīcai notika uzreiz pēc Ungārijas premjerministra “miera misijas”, un tas parādījis Orbāna šķietamo miera centienu “nebūtiskumu”.

Balsojuma rezultāti

Pilns teksts, kas tika pieņemts ar 495 balsīm par, 137 pret un 47 atturoties, būs pieejams šeit (17.07.2024.).

Savukārt šeit drīzumā būs pieejami balsošanas pēc saraksta (RCV) rezultāti.

Avots: Eiropas Parlamenta birojs Latvijā