Baltijas ceļam - 35

Ziņa publicēta 27.08.2024
Spēja būt vienotiem, mīlēt un sargāt savu valsti, sadoties rokās, tas ir iespējams arī šodien, ir tikai jābūt gribai un drosmei to darīt.

23.augustā no Madonas novada bibliotēkas, kurā atrodas Europe Direct Gulbenē pakalpojumu sniegšanas vieta Madonā, Madonas muzeja krājuma ēkas līdz pat Izstāžu zālēm un mazliet tālāk, piedaloties gan muzeja un bibliotēkas darbiniekiem, Europe Direct Gulbenē pārstāvjiem, gan Madonas Valsts ģimnāzijas skolotājiem un atbalsta personālam, gan ikvienam interesentam, skanot dziesmai “Atmostas Baltija”, mēs sadevāmies rokās, veidojot simbolisku cilvēku ķēdi. Līdzīgi, kā tas notika pirms 35 gadiem, kad rokās sadevās divi miljoni Baltijas valstu iedzīvotāji, no Tallinas caur Rīgu līdz Viļņai.

1989.gadā bija pagājuši 50 gadi pēc Hitlera – Staļina noziedzīgā pakta noslēgšanas, un Baltijas ceļš bija triju neatkarības kustību - Sajūdis, Rahvarinne un Tautas fronte - kopīgi organizēta akcija. 1923. gada 23. augusta vakarpusē trijās valodās skanēja vārdi BRĪVĪBA, VABADUS, LAISVE.

Šai manifestācijai nav analoga pasaules nevardarbīgas atbrīvošanās cīņu vēsturē. Pirms 15 gadiem ar Baltijas ceļu saistītie dokumenti tika iekļauti UNESCO „Pasaules atmiņas” reģistrā, šī mantojuma sarakstā.

Informācija: Madonas muzejs, foto: Māris Stiprais