Gūta motivācija jaunām idejām, darbiem un attīstībai

Ziņa publicēta 18.09.2024
Šodien interesenti no Madonas un Varakļānu novadiem devās izzinošā ekspedīcijā “Projektu labās prakses piemēri ES pierobežā”, ko organizēja Europe Direct Gulbene pakalpojumu sniegšanas un pasākumu norises vieta Madonā.

Akcentējot aktuālās Eiropas Komisijas prioritātes: Lauksaimniecības nākotne, Eiropas zaļais kurss, Ekonomika cilvēku labā un Next Generation EU, ekspedīcijas dalībnieki apmeklēja 5 vērā ņemamus objektus, iedvesmojoties no lauksaimniekiem, uzņēmējiem, biedrībām - vietās, kur piesaistot ES finansējumu, ir izdevies uzsākt un/vai attīstīt uzņēmējdarbību, sakārtot vidi, uzlabot infrastruktūru.

Viesojoties Balvu muižas kompleksā, apmeklējām:

  • Balvu novada muzeju - Ziemeļlatgales nemateriālais kultūras mantojums. Muzeja projekts realizēts Igaunijas – Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas atbalstītā projekta „Saglabāt, lai nepazaudētu!” ietvaros;
  • Balvu Centrālās bibliotēkas jaunās telpas - darbs iedzīvotāju informēšanā par ES jautājumiem, ES informācijas punkta darbība. Pieredze pārrobežu sadarbības projekta “Ne tikai grāmatas: bibliotēkas uzņēmējdarbības atbalstam!” realizācijā, ieguvumi un izaicinājumi.

Rekovas dzirnavas pieredzējušas savu atdzimšanas stāstu, piesaistot ES finansējumu. Aktīvie cilvēki dzirnavās Latgales kulināro mantojumu attīstījuši kā tūrisma virzienu.

Balvu novada Šķilbēnu pagasta zemnieku saimniecība “Kotiņi” ar katru gadu aug un attīstās arvien plašā. Tas ir labās prakses piemērs ES finansējuma piesaistē, lai veicinātu saimniecības izaugsmi un attīstību. Saimniecība piekopj bezatlikumu saimniekošanas tehnoloģiju, projekts “Graudaugu audzēšanas un pārstrādes nozares attīstība un modernizācija”.

Balvu novada nemateriālā kultūras mantojuma centra “Upīte” darbība ir unikāla, demonstrējot, kā ar neatlaidīgu darbu un ideju realizēšanu, iespējam iesaistīt vietējo kopienu sabiedriskās aktivitātēs un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanā.

Ekspedīcijas laikā apmeklējām arī Viļakas kultūras un tūrisma objektus - redzot ES finansējuma piemērus kultūras un dabas objektu sakārtošanā un vides aizsardzībā.

Viļakas ezera salas takā ar pontonu tiltu realizēts projekts “Pieejamības nodrošināšana Viļakas ezera salai, uzstādot koka laipu un pontona tiltu”, dodot iespēju civēkiem nesteizīgi baudīt ezera apkārtni.

Ekspedīcijas mērķis bija izzināt projektu labās prakses piemērus, lai dalītos ar jauniegūto pieredzi un zināšanām, iedvesmojot līdzcilvēkus attīstīt savu vietu vai uzņēmumu, veicinot lokālās vietas attīstību, nodrošinot darba vietas, veicinot ekonomisko izaugsmi.

Paldies ikvienam iedvesmojošajam cilvēkam, kuru šodien satikām! Pieredzes stāsti un vietu izzināšana būs motivācija jaunām idejām, darbiem un attīstībai Madonas un Varakļānu novados!


Informāciju apkopoja:
Daiga Poča-Lapiņa
Madonas novada bibliotēkas direktores vietniece;
Europe Direct Gulbenē pakalpojumu sniegšanas un pasākumu norises vietas Madonā koordinatore