EK ļauj Latvijai tērēt banku atbalstam paredzētos 100 miljonus eiro

Ziņa publicēta 22.11.2011
Eiropas Komisija (EK) pirmdien piekritusi Latvijas lūgumam no konta Latvijas Bankā atbrīvot 100 miljonus eiro (70,28 miljonus latu), kas bija paredzēti banku sektora atbalstam. Tagad šo naudu varēs izmantot budžeta deficīta segšanai, valsts parāda atmaksai vai valsts akciju sabiedrības Latvijas Hipotēku un zemes bankas (LHZB) likviditātes nodrošināšanai.

Pozitīva atbilde uz Latvijas finanšu ministra izteikto lūgumu bija iespējama, ņemot vērā šā gada 2.novembrī Eiropas Komisijā iesniegto LHZB komerciālās daļas pārdošanas stratēģiju. 

Latvijas un Eiropas Savienības vienošanās par finanšu palīdzību sākotnēji paredzēja 649 miljonus eiro no kopējās summas rezervēt banku sektora atbalstam. Ņemot vērā finanšu sistēmas stabilizāciju, šā gada vasarā vienošanās tika precizēta, pieļaujot naudas izmantošanu citiem mērķiem.

300 miljoni eiro tika atbrīvoti jūnija beigās, pamatojoties uz LHZB pārveidošanas plāna iesniegšanu EK, kā arī Parex bankas pārveides un a/s Citadele banka pārdošanas stratēģijas apstiprināšanu. Atlikušos 249 miljonus eiro varēs atbrīvot, kad būs panākts progress Citadeles un LHZB komerciālās daļas pārdošanas procesā.

Latvijai starptautiskā aizdevuma programmas ietvaros pieejami 7,5 miljardi eiro, 3,1 no tiem – no Eiropas Savienības. Līdz šim saņemti 4,36 miljardi eiro (2,88 miljardi eiro no ES).

 

Jānis Krastiņš

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Tālr.: +371 67085425

E-pasts: janis.krastins@ec.europa.eu