ES nodokļu un muitas komisārs Aļģirds Šemeta Latvijā runās par kontrabandu uz austrumu robežas

Ziņa publicēta 22.11.2011
Pirmdien, 21.novembrī, darba vizītē Latvijā ieradīsies Eiropas Savienības (ES) nodokļu un muitas savienības, revīzijas un cīņas pret krāpšanu komisārs Aļģirds Šemeta.

Vizītes ietvaros komisārs tiksies ar ministru prezidentu Valdi Dombrovski, finanšu ministru Andri Vilku, kā arī vairāku Saeimas komisiju pārstāvjiem.

A.Šemeta ar Latvijas amatpersonām apspriedīsies par cīņu ar kontrabandu uz Latvijas un ES austrumu robežas, plāniem visā ES ieviest finanšu transakciju nodokli, kā arī citiem jautājumiem.

Pēdējos gados ES strauji pieaugusi kontrabandas cigarešu plūsma no ES austrumu robežvalstīm, un pašlaik ES un dalībvalstīm tā rada apmēram 10 miljardu eiro lielus zaudējumus gadā. Tādēļ EK nākusi klajā ar rīcības plānu kontrabandas apkarošanai, paredzot, piemēram, jaunākās paaudzes tehniskā aprīkojuma (skeneru, nakts redzamības rīku u.c.) uzstādīšanu robežkontroles punktos, līdzvērtīgu sodu noteikšanu visās dalībvalstīs, kā arī labāku sadarbību ar austrumu kaimiņvalstīm.

Jūnijā, nākot klajā ar priekšlikumu budžeta plānošanas periodam no 2014. līdz 2020.gadam, EK ierosināja arī visā ES ieviest finanšu transakciju nodokli. To par noteiktiem darījumiem maksātu finanšu iestādes, tā papildinot dalībvalstu un arī ES budžetu.

 

Jānis Krastiņš

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Tālr.: +371 67085425

E-pasts: janis.krastins@ec.europa.eu