Uzziņa: Kā darbojas Eiropas Pilsoņu iniciatīva?

Ziņa publicēta 24.01.2012
Saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) Lisabonas līgumu no 2012.gada 1.aprīļa miljons savienības pilsoņu varēs ierosināt Eiropas Komisijai izskatīt sevi interesējošu jautājumu un nākt ar likumdošanas priekšlikumiem par jautājumiem, kuri ir EK kompetencē. Kā tas darbosies?

* Kas var ierosināt?

Iniciatīvas jārīko pilsoņu komitejām, kurās ir vismaz septiņi ES pilsoņi, kas dzīvo vismaz septiņās dažādās dalībvalstīs. Neviens no šiem septiņiem pilsoņiem nedrīkst būt Eiropas Parlamenta deputāts.

* Cik parakstītāju nepieciešams? 

Iniciatīvai jāsaņem atbalsts no vismaz viena miljona ES pilsoņu, kuri ir no vismaz septiņām ES dalībvalstīm. Organizatori paziņojumus var vākt vienu gadu, sākot no ierosinātās iniciatīvas reģistrācijas dienas.

* Cik parakstītāju vajadzēs no katras valsts?

Septiņās valstīs, kurās savākti paziņojumi par atbalstu, jāsasniedz minimālais paziņojumu skaits (no attiecīgās valsts ievēlēto Eiropas Parlamenta deputātu skaits, reizināts ar 750), Latvijā minimālais parakstu skaits ir 6000.

* Kāds ir parakstītāju minimālais vecums?

Minimālais vecums, kas jāsasniedz, lai varētu organizēt un atbalstīt iniciatīvu, ir vecums, no kura ir tiesības balsot Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Latvijā – 18 gadu.

* Ko EK nereģistrēs?  

Organizatoriem sava iniciatīva jāreģistrē tīmekļa reģistrā, kuru nodrošina Komisija. Ziņas jāieraksta kādā no oficiālajām ES valodām. Komisijai divu mēnešu laikā jāsniedz atbilde.

-          Komisija ierosināto iniciatīvu atsakās reģistrēt, ja

o        pilsoņu komitejas sastāvs neatbilst noteikumiem,

o        iniciatīva acīmredzami neietilpst Komisijas pilnvarās iesniegt prasītā tiesību akta priekšlikumu,

o       tā ir klaji aizskaroša un nenopietna,

o        iniciatīva ir acīmredzamā pretrunā ES vērtībām.

* Kas notiek pēc parakstu savākšanas?

Kad no valstu iestādēm iegūti sertifikāti, kas apliecina parakstu īstumu, organizatori iesniedz iniciatīvu Komisijai.

Komisijai ir trīs mēneši laika to izskatīt un nolemt, kā rīkoties. Pa to laiku tā tiekas ar organizatoriem piemērotā līmenī, lai viņi var paskaidrot iniciatīvā ierosinātos jautājumus.

Organizētājiem būs iespēja iepazīstināt ar savu iniciatīvu atklātā uzklausīšanā Eiropas Parlamentā.

Kā atbildi Komisija sagatavo paziņojumu, kurā tā paskaidro savus secinājumus par iniciatīvu, rīcību, ko tā plāno veikt, ja tāda tiek plānota, un šādas rīcības veikšanas vai neveikšanas iemeslus.

·         Skaidras ziņas par atbalstītājiem un finansējumu

Organizatoriem regulāri jāsniedz jaunākā informācija par viņu iniciatīvas atbalsta un finansējuma avotiem.