Deviņi studenti stāsta par pieredzi studiju laikā ārzemēs ar ERASMUS

Ziņa publicēta 30.01.2012
Tie studenti, kas šogad dosies uz ārzemēm Eiropas Savienības (ES) apmaiņas programmas Erasmus ietvaros, līdz ar ikdienas ballītēm varēs svinēt arī pašas programmas dzimšanas dienu – tai aprit 25 gadi. Ceturtdaļgadsimta laikā Erasmus kļuvusi par vienu no vislabāk zināmajām ES programmām, kas ļāvusi ārzemēs mācīties gandrīz trim miljoniem eiropiešu, tostarp vairāk nekā 7 500 cilvēkiem no Latvijas.

Atzīmējot Erasmus jubileju, Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā izveidojusi video, kurā par savu pieredzi stāsta Erasmus studenti no Latvijas un trīs ārzemju jaunieši, kas pašlaik mācās Latvijā. Video atrodams šeit: http://www.youtube.com/user/EKparstavnieciba/videos, intereses gadījumā medijiem varam piedāvāt arī intervēto studentu kontaktus.

Erasmus pirmajā gadā programmā piedalījās 3244 jaunieši no 11 valstīm, un kopš tā laika programma kļuvusi aizvien plašāka. Paredzams, ka 2011./2012. mācību gadā Erasmus ietvaros uz kādu no 33 programmas dalībvalstīm dosies vairāk nekā 200 000 cilvēku, lielākā daļa no viņiem uz Spāniju, Franciju, Lielbritāniju, Vāciju un Itāliju.

Nākamajā ES budžeta periodā (2014.-2020.) EK ierosinājusi visas izglītības programmas apvienot vienā programmā Erasmus for All jeb Erasmus visiem un tai paredzēt 19 miljardus eiro. Ja dalībvalstis un Eiropas Parlaments šo priekšlikumu atbalstīs, tad septiņos gados ārzemēs pilnveidoties varēs pieci miljoni cilvēku – ne tikai studenti, bet arī pasniedzēji, praktikanti, brīvprātīgie un citi.

Katrā Erasmus dalībvalstī, arī Latvijā, ir izvēlēti "Erasmus vēstnieki" jeb programmu izmantojuši cilvēki, kuri aicinās arī citus iesaistīties Erasmus. Latvijā studentus pārstāv Madara Apsalone (madara@esn.lv), bet pasniedzējus – Latvijas Mākslas akadēmijas rektors Aleksejs Naumovs (aleksejs.naumovs@lma.lv).

 

Atzīmējot Erasmus dzimšanas dienu, EK ar virkni materiāliem nāks klajā pirmdien, un tie būs atrodami šeit: http://europa.eu/rapid/showInformation.do?pageName=recentPressReleases&guiLanguage=lv

Vairāk par Erasmus programmu: http://ec.europa.eu/education/erasmus 

Jānis Krastiņš

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs

Tālr.: +371 67085425

E-pasts: janis.krastins@ec.europa.eu