Ko cilvēki Latvijā domā par novecošanu?

Ziņa publicēta 10.02.2012
Puse Latvijas iedzīvotāju vēlētos turpināt strādāt arī pēc pensijas vecuma sasniegšanas, kamēr vidēji Eiropas Savienībā (ES) uz šādu soli gatavs ir tikai katrs trešais. Tajā pašā laikā Latvijas iedzīvotāji ir daudz negatīvāk noskaņoti pret, piemēram, pensijas vecuma palielināšanu.

Šie ir daži no speciāla Eirobarometra pētījuma secinājumiem par eiropiešu attieksmi pret sabiedrības novecošanu. Tas šogad ES ir īpaši aktuāls jautājums, jo 2012.gads ir pasludināts par Eiropas gadu aktīvai novecošanai un paaudžu solidaritātei.  

Piektdien, 3.februārī, plkst. 15:00 ES mājā (Aspazijas bulvārī 28, 1.stāvā) notiks gada atklāšanas pasākums, kurā piedalīsies labklājības ministre Ilze Viņķele, Eiropas Komisijas pārstāvniecības (EKP) vadītāja Inna Šteinbuka un Eiropas Parlamenta informācijas biroja vadītājs Māris Graudiņš. Pasākumā tiks paziņoti arī septiņu labas gribas vēstnieku vārdi. Sabiedrībā pazīstamie cilvēki visa gada garumā dalīsies savā pieredzē un zināšanās par aktīvu un veselīgu dzīvesveidu, un sadarbību starp paaudzēm. Latvija gada ietvaros izvirzījusi četras prioritātes - veicināt paaudžu sadarbību, celt vecākās paaudzes prestižu sabiedrībā, mazināt viņu diskrimināciju darba tirgū, kā arī sekmēt aktīvu un veselīgu dzīvesveidu.

Lai atzīmētu Eiropas gada atklāšanu, EKP izveidojusi infografiku, kurā iespējams salīdzināt Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret dažādiem ar novecošanu saistītiem jautājumiem ar citām ES valstīm. Tā pieejama http://infogr.am/es/eiropa-noveco/. Infografikai ir Creative Commons licence, kas ļauj visiem to izmantot par brīvu, nemainot saturu.

To var ievietot mājas lapās, izmantojot embed kodu: <iframe src="http://www.infogr.am/es/eiropa-noveco" width="520" height="800" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none;"></iframe>. 

Infografikas datu avots ir speciāls Eirobarometra pētījums:

http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_378_en.pdf

Vairāk informācijas:

EKP Preses nodaļa

Tel. 67085414, GSM. 28666023

Sanita.Jemberga@ec.europa.eu

Kaspars.Kreics@ec.europa.eu

http://ec.europa.eu/latvija/news/index_lv.htm

http://twitter.com/EiropasKomisija  

http://www.youtube.com/user/EKparstavnieciba