Seminārā Briselē eksperti izvērtēs noslēgto aizdevuma programmu Latvijai un nākotnes scenārijus

Ziņa publicēta 01.03.2012
Lai apspriestu Latvijas sekmes, veiksmīgi īstenojot un noslēdzot starptautiskā aizdevuma programmu, kā arī mācības, kas var noderēt citām līdzīgā situācijā nonākušām valstīm, Eiropas Komisija (EK) kopā ar Latvijas Banku (LB) ceturtdien, 1.martā, Briselē rīko augsta līmeņa semināru, kurā tiksies valdības, starptautisko iestāžu, kā arī privātā sektora un akadēmisko aprindu pārstāvji.

"Latvijas pieredze rāda, ka izšķiroša nozīme ekonomisko reformu sekmīgā īstenošanā ir varas iestāžu apņēmībai un izlēmīgai rīcībai, kā arī iedzīvotāju atbalstam un uzticībai. Tas prasa drosmi un spēcīgu politisko gribu,"saka ES Ekonomikas un monetāro lietu komisārs Olli Rēns. "No Latvijas varam mācīties arī to, ka, lai gūtu panākumus ekonomikas sakārtošanā, ir jābūt izlēmīgiem un savos lēmumos noturīgiem. Bija skaļi aicinājumi izvēlēties devalvāciju kā vienīgo iespējamo ceļu ekonomikas konkurētspējas atjaunošanai. Taču Latvijas problēmas nesākās ar konkurētspējas zudumu vai eksportspēju pasliktināšanos, bet gan ar pārkarsētu iekšējo pieprasījumu un importa pieaugumu, ko dzina viegla naudas pieejamība, nekustamā īpašuma burbuli, kā arī vieglprātīgu valsts budžeta politiku. Ceru, ka šīs un citas atziņas palīdzēs citām ES dalībvalstīm, kam tagad jāpieņem sarežģīti lēmumi finansiālā un ekonomiskā līdzsvara atjaunošanai nākamo paaudžu labā."

No EK puses vienas dienas seminārā "ES palīdzība Latvijai maksājumu bilances jautājumos: panākumu pamats" piedalīsies Ekonomikas un finanšu lietu ģenerāldirektorāta (DG ECFIN) eksperti, kas bija tieši iesaistīti programmas īstenošanā, bet Latviju pārstāvēs ministru prezidents Valdis Dombrovskis un finanšu ministrs Andris Vilks, LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs un citi LB speciālisti.

Seminārā tiks skatīti krīzes un tautsaimniecības pārmaiņu jautājumi, kā arī ekonomiskās politikas problēmas. Paneļdiskusijas sniegs ieskatu pārmaiņu politiskajos aspektos, analizēs gūtās mācības Eiropas perspektīvā, kā arī aplūkos Latvijas nākotnes scenārijus.

2008.gada decembrī, saasinoties finanšu krīzei pasaulē un Latvijai nonākot maksātnespējas priekšā, Latvija panāca vienošanos ar Eiropas Savienību, Starptautisko Valūtas fondu un citiem aizdevējiem par 7,5 miljardus eiro vērtu  finansiālās palīdzības programmu, vienlaikus apņemoties īstenot virkni pasākumu ekonomikas stabilizēšanai – samazināt budžeta deficītu, nostiprināt sociālās drošības sistēmu un veikt reformas valsts pārvaldē un citās nozarēs. Reformas tika īstenotas smagas recesijas apstākļos, 2009.gadā IKP samazinoties par gandrīz 18%.

Programmas ietvaros Latvija spējusi atjaunot ekonomikas izaugsmi, kas 2011.gada pēdējā ceturksnī sasniedza 5,3% no IKP jeb augstāko rādītāju starp visām ES dalībvalstīm, un apliecinājusi, ka ir atguvusi starptautisko finanšu tirgu uzticību, pārdodot parādzīmes par 1,5 miljardiem ASV dolāru apmērā. Tāpat arī kopš krīzes smagākā punkta bezdarbs ir samazinājies no vairāk nekā 20% līdz 14,8% (rēķinot pēc Eurostat metodoloģijas). Programmas laikā Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem saņēmusi 4,4 (2,9 – no ES) no pieejamajiem 7,5 miljardiem eiro. Latvija noslēdza programmu 2012.gada janvārī, bet EK turpina pēcprogrammas uzraudzību.

Vairāk par semināru:

http://ec.europa.eu/economy_finance/events/2012/2012-03-01-lv_semminar/index_en.htm

Diskusija tiešraidē būs redzama:

 http://scic.ec.europa.eu/str/index.php?sessionno=ae1d2c2d957a01dcb3f3b39685cdb4fa 

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

Preses un informācijas nodaļa

Tālruņi: 67085414, 28666023; 67085421

sanita.jemberga@ec.europa.eu

kaspars.kreics@ec.europa.eu

http://twitter.com/EiropasKomisija