Eiropas Komisija izsludina konkursu „Jaunie reportieri pret nabadzību”

Ziņa publicēta 20.09.2010
Šodien Eiropas Komisija izsludina konkursu „Jaunie reportieri pret nabadzību”, aicinot ES dalībvalstu žurnālistikas studentus iesūtīt reportāžas par attīstības jautājumiem. Atlasītie dalībnieki gatavos reportāžas par Eiropas attīstības dienām, kas decembrī notiks Briselē. Laureāti tiks aicināti piedalīties braucienā uz kādu no Komisijas partnervalstīm Āfrikā. Konkurss izsludināts attīstības sadarbībai zīmīgā dienā — kad līdz 2015. gadā noteiktajam Tūkstošgades attīstības mērķu (TAM) sasniegšanas termiņam paliek vien pieci gadi un pasaule sekos līdzi Ņujorkā 20.–22. septembrī notiekošajam Apvienoto Nāciju Organizācijas samitam, lai paātrinātu TAM sasniegšanas procesu. 

„Dienā, kad tiek atklāts TAM samits Ņujorkā, es aicinu Eiropas žurnālistikas studentus iesaistīties nabadzības izskaušanā pasaulē. Plašsaziņas līdzekļiem ir ļoti svarīga loma — reportāžām ir izšķirīga nozīme izpratnes veidošanā, mobilizēšanā un attīstības jautājumu iekļaušanā politikas programmās. Es paļaujos uz jauno reportieru radošo potenciālu un ieinteresētību un novēlu viņiem veiksmi šajā konkursā,” teica ES attīstības komisārs Andris Piebalgs.

Konkurss „Jaunie reportieri pret nabadzību”, kas tiek organizēts sadarbībā ar Eiropas Žurnālistikas centru, ir vērsts uz ES dalībvalstu žurnālistikas studentiem ar mērķi palielināt viņu ieinteresētību attīstības jautājumos. Žurnālistikas studenti no šodienas līdz 29. oktobrim tiek aicināti iesniegt rakstveida vai radio reportāžu par ES un attīstību. Ņemot vērā šo reportāžu un pieteikuma veidlapu, tiks atlasīti 33 dalībnieki, kurus aicinās piedalīties darbseminārā Eiropas attīstības dienās, kas decembrī notiks Briselē.

Darbsemināra ietvaros žurnālistikas studenti šo attīstības dienu laikā gatavos reportāžas publicēšanai speciālā tīmekļa vietnē http://www.youngreporters.net/, ar iespēju šīs reportāžas savā zemē piedāvāt arī valsts un vietējiem plašsaziņas līdzekļiem. Sagatavotos materiālus vērtēs pēc to kvalitātes un oriģinalitātes, un dalībnieki konkursā cīnīsies par uzvaru šādās kategorijās: labākā rakstveida reportāža, labākā radio reportāža un oriģinālākā ziņu reportāža. Atlasi veiks žūrija, kuras sastāvā būs ES dalībvalstu žurnālisti un žurnālistikas pasniedzēji. Galvenā balva būs preses pārstāvju brauciens uz kādu no ES delegācijām Āfrikā.

Citi informācijas partneri: ORF, Trends-Tendances, Radio Sofia, The Cyprus Broadcasting Corporation, Politiken, The Finnish Broadcasting Company, La Croix, Die Tageszeitung, Ethnos, Budapest Business Journal, Radio Vaticana, politika.lv, Vilniaus Diena, Luxemburger Wort, Malta Independent, VPRO, RTP/RDP, Uj Magyar Szo, Pravda, Radio Koper, Agencia Efe, The Economist.

Jūlija sākumā Komisija jau otro gadu pēc kārtas izsludināja radniecīgu konkursu „Mūzika pret nabadzību” dalībvalstu jaunajiem mūziķiem, aicinot viņus ar dziesmām paust atbalstu nabadzības izskaušanai pasaulē. Dziesmas iespējams iesniegt līdz 17. oktobrim, kas ir Starptautiskā nabadzības izskaušanas diena.

Konkursa „Jaunie reportieri pret nabadzību” galvenie datumi

20. septembris: konkursa izsludināšanas diena

29. oktobris: reportāžu un pieteikumu iesniegšanas termiņš

Novembra sākums: dalībnieku atlase dalībai darbseminārā Eiropas attīstības dienās

4.–7. decembris: darbseminārs Briselē, ietverot reportāžu gatavošanu par attīstības dienām

14. decembris: termiņš labāko reportāžu iesniegšanai

2011. gada janvāra vidus: laureātu paziņošana

Papildu informācija

Jaunie reportieri pret nabadzību: http://www.youngreporters.net/

Mūzika pret nabadzību: http://www.ifightpoverty.eu/act/music-contest

2010. gada 2. jūlija paziņojums presei par konkursu „Mūzika pret nabadzību” IP/10/879

EuropeAid Ārējās sadarbības birojs: http://ec.europa.eu/europeaid/index_lv.htm