Starptautiskā konferencē diskutēs par migrāciju un diasporas lomas stiprināšanu

Ziņa publicēta 03.04.2012
Starptautiskās konferences „Migrācija un identitāte: diasporas lomas stiprināšana” atklāšanas sesijas ietvaros šā gada 13. aprīlī Latvijas Universitātes Lielajā aulā ar runu "Diaspora un dzimtene: cik daudz mums zināms?" uzstāsies Hamburgas Starptautiskās ekonomikas institūta Migrācijas pētījumu grupas vadošais pētnieks Rainers Muncs (Rainer Münz).

Konferences atklāšanā publiskas uzrunas teiks Eiropas Komisijas pārstāvniecības vadītāja Latvijā Inna Šteinbuka, Latvijas Ārlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Viktors Makarovs un Latvijas Universitātes prorektors zinātņu jautājumos profesors Indriķis Muižnieks. 

Konferenci „Migrācija un identitāte: diasporas lomas stiprināšana” organizē Eiropas Komisijas pārstāvniecība (EKP) Latvijā sadarbībā ar Latvijas Ārlietu ministriju, Latvijas Universitāti un Latvijas Universitātes Žana Monē Izcilības centru. Tās ietvaros notiks diskusijas par tādiem Latvijai un starptautiskajai sabiedrībai aktuāliem jautājumiem kā emigrācijas un diasporas loma ekonomikas attīstībā, sadarbība ar diasporu inovācijas, pētniecības un izglītības veicināšanai u.c.

„Brīvība izvēlēties mītnes un darba zemi ir viens no Latvijas iedzīvotāju lielākajiem ieguvumiem pēc pievienošanās Eiropas Savienībai, taču tajā pašā laikā šī brīvība radījusi arī virkni steidzami risināmu jautājumu valsts iekšienē – piemēram, saistībā ar darba tirgu vai sociālās sistēmas nākotni. Mēs uzskatām, ka ir svarīgi meklēt risinājumus, tāpēc EKP atbalsta šo konferenci,” norāda I.Šteinbuka.

Latvijas Universitātes prorektors Indriķis Muižnieks konferencē uzsvērs sadarbības ar diasporu nozīmi inovācijas, pētniecības un augstākās izglītības veicināšanā

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrijas Īpašo uzdevumu vēstnieks jautājumos par latviešu diasporu Rolands Lappuķe uzskata, ka "mūsdienās vairs nevar skatīties uz emigrāciju kā uz tautas atlūzušu zaru, kam nav daļas par Latviju. Tādi politiskie notikumi kā valodas referendums labi parāda, ka daudziem rūp Latvijas liktenis un izbraukušie cilvēki nav pazuduši Latvijai. Šodienas Latvijas valsts izaicinājums ir veicināt to, lai Latviju atstājušie cilvēki nezaudētu saiknes ar dzimteni, bet, lai viņi arī atrastu iespējas aktīvi piedalīties savas tēvzemes attīstībā un, kāpēc gan ne, atgriezties tajā!"

Konferences viesu vidū būs Latvijas valsts institūciju un Latvijas Saeimas pārstāvji, starptautiski pazīstami akadēmiķi, starptautisko organizāciju pārstāvji, diplomāti, uzņēmēji un citi pārstāvji.

Aicinām visus interesentus piedalīties starptautiskās konferences „Migrācija un identitāte: diasporas lomas stiprināšana” atklāšanas sesijā, kas notiks šā gada 13. aprīlī Latvijas Universitātes Lielajā aulā (Raiņa bulvārī 19, Rīgā) no plkst. 9.30 līdz 11.00 (ierašanās no plkst.9.00).

Papildus informācija
Zane Zeibote,
LU Eiropas un sabiedrības attīstības studiju akadēmiskais centrs
e-pasts: zzeibote@gmail.com
tel.: +371 29417214