EKP izveido palīgu žurnālistiem par ES budžeta 2014.-2020.gadam sarunām

Ziņa publicēta 30.05.2012
Sarunām par Eiropas Savienības (ES) nākamo gadu budžetu kļūstot spraigākām, Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā izveidojusi  prezentāciju, kas ļauj modernā un interaktīvā veidā vienuviet iepazīties ar EK priekšlikumiem 2014.-2020.gada budžetam, īpaši izceļot Latvijai būtiskos jautājumus – lauksaimniecību, ES fondus (kohēziju), izglītību un pētniecību, kā arī transportu.

Otrdien, 29.maijā, Briselē tiksies ES ārlietu ministri, lai pirmo reizi apspriestu visu ES budžetu 2014. – 2020.gadam, aplūkojot gan izdevumu, gan ienākumu daļu. ES prezidējošā valsts Dānija ir izveidojusi ietvaru (negotiating box) ar galvenajiem elementiem un iespējamiem risinājumiem, kurā daudzos nezināmos lielumus laika gaitā aizpildīs konkrēti skaitļi, par kuriem valstīm būs izdevies vienoties (ar dokumentu var iepazīties http://register.consilium.europa.eu/pdf/en/12/st10/st10063-re01.en12.pdf ).

Pēc tam, kad ārlietu ministri būs pabeiguši pirmās diskusijas Briselē un arī neformālajā sanāksmē Horsenā 10. un 11.jūnijā, un sanāksmē Luksemburgā 26.jūnijā, ES nākamo gadu budžeta ietvaru pirmo reizi detalizēti apspriedīs valstu un valdību vadītāji galotņu sanāksmē Briselē 28. un 29.jūnijā. Prezidentūras mērķis ir pabeigt sarunas par budžetu līdz 2012.gada beigām.

Lai palīdzētu vienuviet apkopot visu informāciju, katrā no četrām prezentācijas sadaļām atrodami svarīgākie dokumenti un citi ar EK budžeta piedāvājumu saistīti materiāli, kā arī īss kopsavilkums par katru no jomām. Materiālu krātuvē atrodami arī video, un īpaši izveidots meklētājs ļaus atrast katra vajadzībām visatbilstošākos materiālus (meklētājs meklē arī video, ne tikai tekstus).

Materiāls nav domāts tikai žurnālistiem, bet arī procesa dalībniekiem – pašvaldībām, nevalstiskajām organizācijām, citiem interesentiem. Piektajā prezentācijas daļā – viktorīnā - iespējams pārbaudīt savas zināšanas par ES budžetu, atbildot uz desmit jautājumiem, kas to padara interesantu interneta lietotājiem.

Prezentāciju izstrādājis Latvijas uzņēmums SIA Oobelisk. Prezentācija pieejama: http://projects.oobelisk.com/EK/.

Sarunām par budžetu turpinoties, materiālu krātuvi paredzēts atjaunot. Sazinoties ar EK pārstāvniecību, prezentāciju iespējams saņemt arī lietošanai bez interneta pieslēguma.

ES budžets tiek plānots septiņiem gadiem, un no tā apjoma un sadalījuma atkarīgs, cik Eiropas naudas saņems Latvijas lauksaimnieki, cik zinātnieki, cik tiks ceļu būvei vai uzņēmēju atbalstam. Pašreizējais septiņu gadu budžeta periods beigsies nākamā gada beigās, un tajā Latvijai paredzēti apmēram četri miljardi latu (neskaitot dažādas ES programmas, kuras arī ir pieejamas Latvijā, bet kurās valstīm nav paredzētas atsevišķas aploksnes jeb nacionālās kvotas). Pagājušā gada otrajā pusē EK nāca klajā ar budžeta priekšlikumiem visas svarīgākajās jomās, taču galavārdu par budžetu teiks visu dalībvalstu un valdību vadītāji ES Padomē, kā arī Eiropas Parlaments. Lai budžetu pieņemtu un tas stātos spēkā 2014.gada 1.janvārī, tas jāapstiprina abām institūcijām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā

Preses un informācijas nodaļa

Tālruņi: 67085414, 28666023; 67085421

sanita.jemberga@ec.europa.eu

kaspars.kreics@ec.europa.eu

http://twitter.com/EiropasKomisija