EK un Latvija sāk dialogu par ES fondu izmantošanas principiem pēc 2013.gada

Ziņa publicēta 29.11.2012
Kur un kā Latvija ieguldīs Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļus nākamajos septiņos gados? Kā tie uzlabos iedzīvotāju stāvokli un veicinās valsts ekonomisko izaugsmi? Par šiem un citiem jautājumiem otrdien, 4.decembrī, Rīgā sāksies Eiropas Komisijas (EK) un Latvijas 2014.-2020.gada Eiropas Savienības (ES) budžeta plānošanas perioda neformālais dialogs – process, kura rezultātā abām pusēm nākamā gada laikā jāvienojas par Eiropas fondu līdzekļu izmantošanas principiem Latvijā pēc 2013.gada.

EK pamatnostādnes ES fondu investīcijām nākamajā budžeta periodā izklāstīs reģionālās politikas, nodarbinātības un sociālo lietu, kā arī lauksaimniecības jomu speciālisti, bet Latvijas pusi pārstāvēs Finanšu ministrijas, Zemkopības ministrijas un Pārresoru koordinācijas centra vadība.

EK, nākot klajā ar budžeta priekšlikumu 2014.-2020.gadam, ierosināja jaunu pieeju ES fondu līdzekļu izmantošanai – ciešu sasaisti ar izaugsmes stratēģiju Eiropa 2020 (tā paredz vairāk investīciju zinātnē un izglītībā, augstāku nodarbinātību, mazāku nabadzību u.c.), atsevišķo fondu koncentrēšanu vienotu mērķu sasniegšanai, vairāk makroreģionalās sadarbības, piemēram, Baltijas jūras stratēģijas ietvaros, vairāk līdzekļu tām valstīm, kas uzrādījušas vislabākos rezultātus ceļā uz Eiropa 2020 mērķiem utml. Nākamā gada laikā EK cer ar visām valstīm vienoties par svarīgākajiem ES fondu plānošanas dokumentiem – partnerības līgumiem, kā arī par darbības programmām.

Par ES budžetu nākamajiem gadiem jāvienojas dalībvalstu līderiem, un sava piekrišana jādod arī Eiropas Parlamentam (EP) – tikai pēc tam būs droši zināms, cik daudz līdzekļu tiks katrai ES politikai un arī valstij. 2007.-2013.gada budžeta periodā Latvijai no ES fondiem un maksājumos lauksaimniekiem pieejami aptuveni četri miljardi latu.

Mediju ievērībai: pasākums ES mājā (Aspazijas bulvārī 28, 2.stāvā) sāksies 9:20, bet tas būs medijiem slēgts. Plkst. 13 paredzēta preses konference, kurā piedalīsies EK Nodarbinātības, sociālo lietu un iekļautības ģenerāldirektora vadītāja vietnieks Zoltans Kazatsajs (Zoltan Kazatsay), ka arī Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Armands Eberhards. Darba dokumentu ar EK nostāju dialogam ar Latviju var saņemt, sazinoties ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā (sanita.jemberga@ec.europa.eu)

Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā
Preses un informācijas nodaļa
Tālruņi: 67085414, 28666023; 67085421
sanita.jemberga@ec.europa.eu
kaspars.kreics@ec.europa.e
http://twitter.com/EiropasKomisija