Paziņo ES žurnālistikas balvas veselības aizsardzības jomā laureātus

Ziņa publicēta 01.12.2010
Vakar vakarā tika paziņoti trīs ES žurnālistikas balvas veselības aizsardzības jomā laureāti. Šo balvu apsniedz otro gadu pēc kārtas. Pirmo vietu ieguvuši divi itāļu žurnālisti, Gianluca Ferraris un Illaria Molinari, par izdevumam "Panorama" kopīgi uzrakstīto rakstu "Cerību zagļi". Uzvarējušajā rakstā lasītāju uzmanība tiek vērsta uz "dziednīcām", kuras hroniski sliemiem, bezcerīgiem pacientiem piedāvā dārgu, bet zinātniski nepārbaudītu ārstēšanu. Otrā vieta piešķirta čehu žurnālistei Lucie Hášová Truhelková, kura uzrakstījusi rakstu par orgānu ziedošanu "Mīlestība mīt nierēs". Trešo vietu ieguva dāņu laikraksta "Berlingske Tidende" žurnālistu grupa, Kasper Krogh, Morten Crone, Line Holm Nielsen un Jesper Woldenhof, par rakstu "Lielā vilšanās", kurā aprakstīts, kā indivīds mēģina mainīt veselības sistēmu. Balvu pasniedz Eiropas žurnālistiem, kuri informē sabiedrību par veselības aprūpes problēmām un pacientu tiesību jautājumiem.

ES Veselības un patērētāju politikas komisārs Džons Dalli teica: "Ar šo balvu Komisija uzsver plašsaziņas līdzekļu lielo nozīmi sabiedrības informēšanā par veselības jautājumiem. Gan šā gada uzvarētāji, gan arī visu valstu finālisti ir rakstījuši par jautājumiem, kuri ir svarīgi lasītājiem".
 
‍Šogad konkursam tika iesniegts ievērojami vairāk atbilstošu rakstu, un tajā piedalījās vairāk žurnālistu. Šajā konkursā piedalījās 438 žurnālisti no visām 27 dalībvalstīm, t. i., par 44 % vairāk nekā pagājušajā gadā. Pavisam iesniedza 745 rakstus, t. i., par 60 % vairāk nekā pagājušajā gadā. 27 atlasītie raksti skar plašu tematisko loku saistībā ar kampaņu “Eiropa pacientiem”. Kā piemērus var minēt tādas jomas kā orgānu ziedošana, pacientu drošība, H1N1 gripas pandēmija un pārrobežu veselības aprūpe.

Priekšvēsture

Vasarā dalībvalstu žūrijas atlasīja pa vienam finālistam no katras dalībvalsts. ES žūrija vērtēja 27 atlasītos rakstus un oktobra beigās sanāca kopā, lai izlemtu, kuri trīs raksti saņems godalgas. ES žūrijā bija 9 locekļi: Eiropas Komisijas ierēdņi, sabiedrības veselības speciālisti un žurnālisti. Žūrijas priekšsēdētājs bija Andrzej Rys, Eiropas Komisijas Veselības un patērētāju ģenerāldirektorāta Sabiedrības veselības un riska novērtēšanas direktors.

27 valstu finālistus un publikāciju redaktorus uzaicināja ierasties Briselē uz “Eiropa pacientiem” iniciatīvām veltītu plašsaziņas līdzekļu semināru un piedalīties apbalvošanas ceremonijā Berlaymont ēkā.

ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā un kampaņu “Eiropa pacientiem” finansē no ES Veselības aizsardzības programmas līdzekļiem.

Uzzināt vairāk par ES žurnālistikas balvu veselības aizsardzības jomā un iepazīties ar uzvarētājiem rakstiem un atlasītajiem rakstiem var šajā tīmekļa vietnē:

http://ec.europa.eu/health-eu/journalist_prize/2010/index_lv.htm

Kampaņa “Eiropa pacientiem”:

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/index_lv.htm

Otrā ES Veselības aizsardzības programma 2008.–2013. gadam:

http://ec.europa.eu/health/programme/policy/index_lv.htm