Pieaug jauniešu aktivitāte iesniegt projektus programmā „Jaunatne darbībā”

Ziņa publicēta 18.02.2013
Pēdējos trijos gados (2010-2012) pieaudzis Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā iesniegto un apstiprināto projektu skaits Eiropas Savienības programmā „Jaunatne darbībā”. 

2012. gadā programmas „Jaunatne darbībā” apakšprogrammu projektu veidos iesniegti 369 projekti, no kuriem apstiprināti 174 projekti. 2011. gadā iesniegti 352 projektu pieteikumi (no tiem apstiprināti 135), 2010. gadā iesniegti 313 projektu pieteikumi (no tiem apstiprināti 119).

Dalība programmā „Jaunatne darbībā” jauniešiem ļauj iegūt un pilnveidot prasmes, kas ir pieprasītas darba tirgū un veicina viņu personīgo izaugsmi. Līdz ar dalību programmas „Jaunatne darbībā” projektos jaunieši var iegūt zināšanas, pieredzi un prasmes par konkrētā projekta tēmu, gūst pieredzi projekta plānošanā un īstenošanā, pilnveido komunikācijas un sadarbības prasmes, uzlabo svešvalodu zināšanas, attīsta radošumu un uzņēmīguma garu, izmēģina idejas, ko var attīstīt kā savu biznesu nākotnē, iepazīst ārvalstu kultūras un gūst citas praktiskās spējas, kas ir vērtīgs papildinājums tam, ko dod formālās izglītības sistēma.

Būtiski, ka programma „Jaunatne darbībā”, iesaistot jauniešus projektu veidošanā un īstenošanā, vienlaikus risina jauniešiem aktuālus problēmjautājumus: jauniešu bezdarbs, jauniešu ar ierobežotām iespējām iekļaušana, zema līdzdalība ikdienas dzīvē u.c.

Pieaugusi ir ne vien jauniešu interese realizēt savas idejas un iesniegt projektus, bet palielināts ir arī Eiropas Komisijas piešķirtais finansējums projektu īstenošanai. 2013. gadā Latvijai visiem projektu veidiem finansējums ir palielināts aptuveni par 20%. Kopējais 2013. gada finansējums projektu īstenošanai programmā „Jaunatne darbībā” Latvijai ir 2 798 738 eiro (1 966 964 LVL). Pieejamais finansējums Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrai ļaus apstiprināt lielāku skaitu kvalitatīvu un programmas „Jaunatne darbībā” vadlīnijām atbilstošu projektu.

2013. gadā interesentiem būs iespēja iesniegt projektus Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā vēl 2 reizes: līdz 1. maijam un līdz 1. oktobrim. Nevalstiskās organizācijas, neformālas jauniešu grupas, valsts vai pašvaldību iestādes u.c var iesniegt savus projektus šādos programmas „Jaunatne darbībā” projektu veidos: Jauniešu apmaiņas, Jauniešu iniciatīvas, Eiropas Brīvprātīgais darbs, Jauniešu demokrātijas projekti, Jauniešu un jaunatnes politikas veidotāju tikšanās projekti un Apmācības un sadarbības tīklu veidošana.

Iesniedzot projektu uz 1. maija termiņu, apstiprināšanas gadījumā tā īstenošanu varēs uzsākt laikā no 2013. gada 1. augusta līdz 2014. gada 31. janvārim, bet, iesniedzot to uz 1. oktobra termiņu, projektu uzsākt varēs laikā no 2014. gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam.

Projektus jāiesniedz, aizpildot elektronisko veidlapu jeb e-formu (šī iesniegšanas kārtība neattiecas uz Eiropas Brīvprātīgo darbu – šiem projektiem izmantojamas parastās iesnieguma veidlapas). Papildus projektu pieteikumi jāiesniedz arī drukātā formā Jaunatnes starptautisko programmu aģentūrā.

Lai atbalstītu projektu iesniedzējus, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra projektu īstenotājiem regulāri rīko nacionālas un starptautiskas apmācības par dažādām tēmām.
2013. gada pirmajā pusē interesenti varēs pieteikties apmācībai krievvalodīgo jauniešu iekļaušanai programmā „Jaunatne darbībā”, apmācībai par multimedijiem un sociālajiem medijiem jauniešu aktīvas līdzdalības veicināšanai, kā arī reģionālajām apmācībām par āra dzīves aktivitātēm kā metodi jauniešu līdzdalības veicināšanai. Latvijā tiks rīkotas arī starptautisks partnerības pasākums, kas ir vērsts uz sociālo iekļaušanu un līdzdalību, un apmācības „Eutopia II” par pārmaiņām Eiropā un kultūru dažādību.

Dalībnieki no Latvijas ik gadu var pieteikties arī starptautiskām apmācībām, kas notiek dažādās valstīs. Starptautiskās aktivitātes palīdz uzlabot programmas „Jaunatne darbībā” projektu kvalitāti, palīdz atrast partnerus projektiem, kā arī sniedz jauniešiem un jaunatnes darbā iesaistītajiem informāciju un apmācību noteiktās jomās. Aktuālās nacionālās un starptautiskās apmācības tiek izsludinātas tīmekļa vietnē www.jaunatne.gov.lv.

Papildu informācija

Programma „Jaunatne darbībā” sniedz iespēju darboties neformāli, veidot un īstenot projektus nacionālā un starptautiskā līmenī, sadarboties ar citu valstu jauniešiem, iegūt nozīmīgas prasmes un iemaņas, attīstot jaunatnes jomu Eiropā un Latvijā.

Programmas „Jaunatne darbībā” mērķis ir veicināt Eiropas pilsonības apzināšanos un iesaistīt jauniešus Eiropas nākotnes veidošanā. Programmas mērķis ir veicināt visu jauniešu iekļaušanu neatkarīgi no viņu izglītības, sociālā stāvokļa vai kultūras vides. Papildu informācija: www.jaunatne.gov.lv

Kontaktinformācija:
Iluta Stepanova
Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra
Komunikācijas daļas vecākā referente
Mūkusalas iela 41, Rīga, LV-1004, Latvija
Tālr.: +371 67356251, Fakss: +371 67358060
iluta.stepanova@jaunatne.gov.lv 
www.jaunatne.gov.lv