Krāsaino smilšu spēles Stalīdzānu bibliotēkā

Ziņa publicēta 23.03.2015
Skolēnu pavasara brīvdienās, bērnus un viņu vecākus, uz interesantu pasākumu aicināja Barkavas pagasta Stalīdzānu bibliotēka.

   Pie mums ciemojās Dabas vides estētikas studijas vadītāja Aija Rimša no Vecbebriem. Savā studijā viņa darbojas ar bērniem un vecākiem ,izmantojot dabas materiālu- smiltis. Šajā reizē ar krāsainajām smiltīm un  smilšu gaismas galdu varēja darboties Stalīdzānu bibliotēkas apmeklētāji. Interesanti darboties bija gan bērniem, gan viņu  mammām un vecmammām.

   Vai zinājāt, ka smiltis ir kristāli, mazi enerģijas akumulatori, gaismas atstarotāji un zemes enerģijas nesēji, kas dara brīnumus. Smiltis ir vienkāršs un atpazīstams materiāls. Savas smalkās uzbūves un struktūras dēļ tās viegli ļaujas radīšanas procesiem. Un tieši krāsaino smilšu daudzveidīgums aizrauj un spēj iepriecināt ikvienu.

    Mums tika dota iespēja darboties jau ar gatavām krāsainajām smiltīm, bet arī pats smilšu krāsošanas process ir ļoti aizraujošs, arī veselīgs, jo tiek izkustinātas abu roku locītavas, aktivizēta asinsrite, kas nav mazsvarīga gan skolas solos sēdošajiem bērniem, gan ofisos nodarbinātajiem vecākiem.

     Bērniem allaž ir paticis spēlēties smiltīs, jo smilšu pozitīvā ietekme uz cilvēku ir zināma jau sen. Dabas vides estētikas mācība palīdz bērniem un vecākiem iepazīt sevi, atrast vēl nepazītas vai atcerēties ar gadiem jau aizmirstas sajūtas.

     Un tā, arī mēs ļāvāmies šīm patīkamajām sajūtām un spēlējāmies ar smiltīm- tās  bērām, maisījām, kratījām un  ļāvām vaļu savai iztēlei, līdz ar bērniem cenšoties saskatīt dažādus tēlus. Kā interesants pārsteigums, mums bija pašu veidotās smilšu gleznas, kas ar līmi vilktos līkločos un līnijās uz baltas papīra lapas, iegulstot smiltīs un aizpildot laukumus ar krāsainajām  smiltīm, veidoja interesantus zīmējumus.

    Pasākuma beigās visiem bija iespēja būt par smilšu māksliniekiem, izmantojot smilšu gaismas galdu. Mūsu bērniem tas bija kaut kas nebijis un aizraujošs, jo tikai retais pieaugušais internetā bija redzējis, kā darbojas  šis smilšu galds.


Dacīte Tomiņa,

Stalīdzānu bibliotēkas vadītāja

Foto - D.Tomiņa

Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array
Array