Barkavā Barikāžu ugunskurs deg!

Ziņa publicēta 01.02.2016
Barikāžu notikumi 1991.gadā no 13. līdz 27.janvārim bija ļoti nozīmīgs laiks Latvijas vēsturē. Latvijas iedzīvotāji pirmo reizi pēc padomju varas pusgadsimta okupācijas bezbailīgi cēla barikādes, lai cīnītos par savu neatkarību. Ar savu drosmi, pašaizliedzību un vienotību mēs nosargājām savu valsti.

 Ir pagājuši 25 gadi kopš tām dienām, bet atmiņā šie notikumi ir dzīvi. 20. janvārī uz “Atmiņu ugunskuru” pie Barkavas pamatskolas bija pulcējušies skolēni, jaunieši, barikāžu dalībnieki, pagasta iedzīvotāji, lai atcerētos to dienu notikumus. Skolotāja Janīna Liepina klātesošajiem atsauca atmiņā vēsturi, notikumu hronoloģisko secību, kā nonācām līdz barikādēm, lai cīnītos par neatkarību. Uz barikādēm no Barkavas pagasta devās vairāk kā 70 cilvēki. Barkavieši atradās uz Salu tilta, Zaķusalā, pie Ministru padomes ēkas,  uz Brasas tilta un citviet. Klātesošajiem visinteresantāk bija klausīties pašu barikāžu dalībnieku atmiņu stāstījumā, kā tika sargāta televīzijas māja un televīzijas tornis: visapkārt visa veida tehnika bija izvietota trijās rindās, lai nebūtu iespējas piekļūt šiem objektiem, jo, ikviens  apzinājās, cik svarīgi tie ir. Ļoti lielu atbalstu barikāžu dalībnieki saņēma no iedzīvotājiem, kuri nesa siltu tēju, kafiju un maizītes. Šeit visi bija vienoti.

            Pie atmiņu ugunskura skanēja dziesmas, ko izpildīja skolēnu ansamblis, dziesmas dziedāja arī klātesošie. Pasākuma dalībnieki varēja baudīt karstu tēju, cept uz iesmiem desiņas. Un atkal atmiņas, atmiņas…

            Uz tikšanos bija ieradušies barikāžu dalībnieki: Normunds Dzelme, Arkādijs Pušmucāns, Viktors Vasiļjevs, Jānis Počs, Ainārs Pilāns, Rita Skariņa, Dzintra Medne, Pēteris Avišāns, Juris Ikaunieks, Alberts Tomiņš, Jānis Liepiņš.

                                                                                               Bibliotekāre Rita Moroza

Array
Array
Array
Array