Arī turpmāk pašvaldību bibliotēkās būs bezmaksas internets

Ziņa publicēta 15.08.2016
Ar valsts atbalstu arī turpmāk - līdz 2018. gadam visās Latvijas pašvaldību publiskajās bibliotēkās būs pieejams bezmaksas internets. To paredz 2016. gada 9. augustā valdības atbalstītie Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) izstrādātie priekšlikumi*.

No 2016. līdz 2018. gadam šim mērķim katru gadu tiks piešķirts valsts līdzfinansējums 437 485 eiro apmērā.

VARAM valsts sekretārs Rinalds Muciņš uzsver:

“Šobrīd iedzīvotājiem un uzņēmējiem ir pieejami vairāk nekā 480 e-pakalpojumi. Lai veicinātu publisko pakalpojumu pieejamību un sniegtu iespējas iegūt zināšanas un prasmes, kā ikdienā lietot e-pakalpojumus, ciešā sadarbībā ar pašvaldībām visā Latvijā ir izveidots Valsts un pašvaldību vienotais klientu apkalpošanas centru tīkls.

 

Valsts finansējums bezmaksas internetam pašvaldību publiskajās bibliotēkās sniedz iespējas ikvienam izmantot klientu apkalpošanas centros apgūtās prasmes un saņemt e-pakalpojumus pēc iespējas tuvāk savai dzīves vietai”.

Pašlaik pašvaldību publiskās bibliotēkas tiek finansētas no diviem avotiem – valsts un pašvaldības budžeta. Valsts līdzfinansējums paredzēts konkrētam mērķim – interneta abonēšanai un palīdzības dienestam, kas veiksmīgi tiek īstenots vienādā apjomā un kvalitātē visās bibliotēkās.

Savukārt pašvaldības līdzfinansējums tiek izmantots bibliotēku informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) infrastruktūras uzturēšanai, tajā skaitā, datoru, programmu un IKT infrastruktūras iegādei un nomaiņai.

Vienotais bibliotēku datu pārraides tīkls aptver 811 bibliotēkas, filiālbibliotēkas un bibliotēku ārējos apkalpošanas punktus visā valsts teritorijā. Tā iedzīvotāji piekļūst internetam, saziņai ar valsti, ar autortiesībām aizsargātas informācijas resursiem, kas iespējama tikai pie šādas centralizētas tīkla infrastruktūras.

Pašvaldību publiskās bibliotēkas ik gadu veic interneta lietotāju uzskaiti. Dati rāda, ka izmantotie līdzekļi ir sevi attaisnojuši. Bibliotēkās strauji pieaug virtuālo apmeklējumu skaits. 2015.gadā reģistrēti 3,2 milj. virtuālo apmeklējumu, 1,9 milj. sociālo tīklu apmeklējumu un 6,6 milj. fizisko apmeklējumu. Kopā pašvaldību publiskajās bibliotēkās 2015. gadā reģistrēti 11,7 milj. apmeklējumu.

*Informatīvais ziņojums „Valsts budžeta finansējuma novirzīšanas bezmaksas interneta un datoru izmantošanai pašvaldību publiskajās bibliotēkās aktualitāte un turpmākā rīcība”. Plašāka informācija pieejama: http://ieej.lv/7Y39V

 

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Tel.67026533
E-pasts: prese@varam.gov.lvwww.varam.gov.lv