Svētki Ļaudonai

Ziņa publicēta 29.08.2016
Izskanējuši kārtējie krāšņie, kā ik gadu ļoti gaidītie, svētki Ļaudonai. Ļaudoniešus un pagasta viesus visas dienas garumā priecēja dažādas aktivitātes – gan sportiskas, gan radošas. Jau pašā rīta agrumā tika saņemts pozitīvs lādiņš, sagaidot modinātājus – svinīgi ģērbušos pašmāju muzikantus, kas ar savu spēli lika sajust to, ka SVĒTKU DIENA IR KLĀT!

 Tas bija labs stimuls sākt rosīties un vēlreiz apsvērt, kas būs tās aktivitātes, ko noteikti nepalaist garām. Rosība notika arī Ļaudonas pagasta bibliotēkā – jau no plkst.11:00 visi tika laipni gaidīti uz Dzintras Viļevičas izstādes “Rožu burvība” atklāšanu un kopīgu radošu darbošanos. Prieks par katru, kas bija atnācis, jo izstāde tiešām bija baudāma un arī “rožu darbnīca” tapa, kaut arī ne ar tūlītēju, bet ļoti skaistu rezultātu. Prieks, ka mūs apciemoja ne tikai ļaudonieši, bet arī pagasta viesi – tai skaitā arī Stokholmas latviešu kora dalībnieces un Andreja Eglīša Latviešu nacionālā fonda priekšsēde Māra Strautmane. Paldies Dzintrai par radīto skaistumu pagasta bibliotēkā un pamācību papīra rozīšu darināšanā. Izstāde joprojām apskatāma līdz 9.septembrim.

Vēl lielāks atbalstītāju pulciņš tika sagaidīts uz plkst.13:00, kad tika atklāta izstādīte “Ļaudona sporto”. Tā kā šis ir Olimpiskais gads – aizvadītas gan Latvijas IV Olimpiskās spēles, gan dienu pirms pagasta svētkiem tika atklātas Riodežaneiro Olimpiskās spēles, domāju, ka bija pamatoti izcelt arī pašiem savus “Olimpiešus” – tie ir mūsu jaunieši gan tagadējie, gan arī tādi, kas nu jau kļuvuši vairāk kā pagasta viesi, par kuriem varam būt lepni, jo viņu sniegums sporta jomā ir izskanējis krietni tālāk par mūsu pagasta robežām. Paldies visiem izstādes dalībniekiem, kas atsaucās un dalījās ar pārējiem savos sasniegumos, savās sajūtās un atmiņās – un tie ir Diāna Jakubjaņeca, Jevgēnijs Turkins, Krišjānis Beļaunieks, Jānis Žmuidins, Kalvis Kuprāns, Artūrs Portnovs, Jānis Razgalis, jaunākie dalībnieki – Jānis Krasnovs un Rihards Bucenieks. Šis saraksts, protams, varēja būt garāks, ja vien tiktu mesta malā latvietim piemītošā kautrība. Jācer, ka šie jaunieši būs iedrošinājuši arī pārējos citureiz būt aktīvākiem. Paldies skolotājam Ērikam Barkovskim, kurš dalījās savās atmiņās par savulaik labākajiem skolas sportistiem, īpaši pieminot tos puišus, kuri ir pirmās Oskara Kalpaka balvas izcīnītāji – Uģis Gurskis, Aigars Biķernieks, Sergejs Jermakovs, Dainis Čakstiņš un Dmitrijs Stepanovs.

Lai sportā tiktu sasniegti augsti rezultāti, tā visa pamatā ir grūts darbs, liels gribasspēks, neatlaidība, disciplinētība, regulāri treniņi. Mūsu šī brīža labāko sportistu panākumu pamatlicēja ir trenere (bijusi arī sporta skolotāja A.Eglīša Ļaudonas vidusskolā) Lana Līcīte – atzinīgus vārdus par treneres darbu un paldies ir izteikusi Diāna, Jānis R., Jānis Ž., Krišjānis un Rihards. Sports jauniešu dzīvē ir pavēris daudz iespēju –  ir iegūti jauni, uzticami draugi, jauni kontakti, apceļotas citas valstis. Bet par to visu ikvienam pašam vēl ir iespēja pārliecināties, atnākot uz Ļaudonas pagasta bibliotēku, kur joprojām ir apskatāma izstāde “Ļaudona sporto”.

Daži ieraksti no bibliotēkas atsauksmju grāmatas:

“Prieks par sportistiem! Veselību kopjam ar sportošanu! Un ja neveicas ar sportu, tad vienkārši JĀKUSTAS!”

“Paldies par ideju un tās realizāciju veidojot izstādi. Gaidām citas spožas idejas! Atbalstīsim!!!”    

“Paldies par mācību gatavot skaistās rozītes, ko tagad mācīšu savai mazmeitai.”

“Esmu sajūsmā par sava dzimtā ciema čaklajiem, jaunajiem radošiem cilvēkiem, par izstādi, par Ļaudonas vizuālo noformējumu un jauko koncertu. Lai veicas saglabāt radošo garu!”


Ieva Skuške
Ļaudonas pagasta bibliotēkas vadītāja