“Mantojums- spadok”

Ziņa publicēta 07.09.2016
Sestdien 27.augustā Lazdonā viesojās Jēkabpils ukraiņu kultūrizglītojošā biedrība “Javir” ar muzikāli literāru pasākumu veltītu Ukrainas neatkarības 25 gadadienai, Ivana Franko 160. jubilejai un atklāja fotoizstādi “Mantojums-spadok”.

         Laika apstākļi  bija īpaši piemēroti, lai varētu apskatīt biedrības veidoto fotoizstādi “Mantojums- spadok”, kura tika izvietota bibliotēkas pagalmā un arī koncerts notika brīvā dabā.

     Pasākums iesākās godinot Ukrainas 25 Neatkarības gadadienu, svinīgi izpildot himnu un lasot patriotiskus dzejoļus. Biedrības “Javir” dalībnieki kopā ar lazdoniešiem izbaudīja ukraiņu dzejnieka Ivana Franko dzejas burvīgo skanējumu. Atklājot fotoizstādi, klātesošie iepazinās tuvāk ar izstādes personāžiem ,kas ir “Javir” biedrības aktīvisti. Pasākuma otrā daļā ‘Javir “ansamblis un solisti izpildīja plašu koncertprogrammu ar ukraiņu dziesmām.

Pasākuma apmeklētāji sirsnīgi un viesmīlīgi uzņēma viesus. Lazdoniete Marija Atāla viesus un pasākumu dalībniekus iepriecināja ar savu veidoto pērļu rotu  kolekciju. Savukārt vietējās ukraiņu kopienas pasākuma dalībnieki viesus cienāja ar pašu gatavotajiem ukraiņu virtuves labumiem. Ukrainiete Ganna Smirnova ( Ševčenko) Lazdonā dzīvo no 1970 gada , šeit ir pagājuši 46 dzīves gadi, bet daloties emocijās pēc pasākuma viņa saka: mani līdz dvēseles dziļumiem aizkustināja dziesmas, dzeja, nespēju savaldīt saviļņojuma asaras. Klausoties koncertu it kā pabiju dzimtajās mājās Ukrainā, savā bērnībā kopā ar ģimeni. Es esmu pateicīga šiem uzņēmīgajiem cilvēkiem, kas dzīvojot Latvijā uztur ukraiņu nacionālās kultūras tradīcijas un iepriecina mūs.”

Biedrība “Javir” ar saviem pasākumiem Lazdonā viesojas jau ceturto gadu. Bibliotēka uztur kontaktus ar biedrības “Javir” pārstāvi Valentīnu Zarņicku, kura ir ļoti enerģiska un atvērta sadarbībai ar  moto “Svešu mācīties, savu neaizmirst! ”.

 Visu septembri Lazdonas pagasta bibliotēkā būs iespēja apskatīt fotoizstādi “Ukraiņu tautas tērpu šodienas elpa”: “Spadok” jeb “Mantojums”, kuru veidojusi  Santa Aļeiņikova ( 1992) : “Es cenšos iemūžināt mirkli! To mirkli, ko cilvēka acs parasti nepamana, bet kamera apstādina laikā “.

          Interesanti var iepazīties ar prezentācijām par Ivana Franko dzīvi, daiļradi un kultūrbiedrības “Javir” darbību.

Informāciju sagatavoja : Lazdonas pagasta bibliotekāre L. Gluščuka.

Array
Array
Array
Array
Array