Nacionālā “Skaļās lasīšanas” sacensība Varakļānos!

Ziņa publicēta 07.12.2017
Decembra pirmā diena – nu jau ierasti drūma un lietaina. Kas gan šādā dienā varētu saistīt Varakļānu bibliotēku, vidusskolu un Stirnienes pansionātu? Tā ir Nacionālā Skaļās lasīšanas sacensība!

Šādas sacensības Latvijā notiek pirmo reizi. Tās mērķi ir:

·         Sekmēt interesi par lasīšanu un grāmatām;

·         Saliedēt bērnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm;

·         Pilnveidot bērnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai.

Sacensībā piedalās 11 – 12 gadus jauni skolēni, kuri lasa sevis izvēlētas grāmatas fragmentu 3 līdz 5 minūšu garumā.

            Uz Varakļānu bibliotēkas aicinājumu iesaistīties atsaucās Varakļānu vidusskolas skolotājas Aija Caune un Ingrīda Melne ar saviem audzēkņiem. Sākumā bērni gatavojās skolā, tad piedalījās pasākumā bibliotēkā, kur 10 vislabākie lasītāji tika izvirzīti 1.kārtas konkursam vietējā mērogā.

Tā kā Ziemassvētku gaidīšanas laiks parasti saistās ar sirsnību un labiem darbiem, tad mēs 1.decembrī devāmies uz Varakļānu novada pansionātu Stirnienē, kur bērni lasīja priekšā pansionāta iemītniekiem. Dzirdējām fragmentus no dažādām grāmatām - gan jau par klasiku kļuvušām (I.Ziedoņa pasakas, A.Lindgrēnes “Ronja – laupītāja meita”, O.Vailda “Laimīgais princis”), gan jaunāko laiku literatūru. Tomēr tā nebija tikai izklaide – bērni tika arī vērtēti, lai no labākajiem izvēlētos trīs pašus labākos, kuri piedalīsies pusfinālā jeb reģionālajā atlasē Madonā nākamā gada martā. Pēc punktu saskaitīšanas tika nolemts, ka uz Madonu dosies Elīna Ozoliņa, Ernests Kokars un Laima Melne! Veiksmi viņiem!

 

Indra Broka