Darīt neticamo. Bibliotēku nedēļa 19.–25.04.2021.

Ziņa publicēta 16.04.2021
Bibliotēku nedēļa Latvijā notiek kopš 1997. gada. Bibliotēku nedēļas laikā – 23. aprīlī – tiek atzīmēta arī Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības diena. Šajā dienā visā pasaulē, arī Latvijā, nostiprinās tradīcija, kad vīrieši dāvina sievietēm rozes, bet sievietes vīriešiem – grāmatas. 2021.gada nedēļas moto: Darīt neticamo! 2021.gada pirmajos trīs mēnešos Madonas reģiona 33 bibliotēkās reģistrēti 4859 lietotāji, kuri apmeklējuši bibliotēkas 21917 reizes, saņemot 49640 izdevumus no krājuma.


Šajā daudzveidīgām aktivitātēm ierobežotajā laikā bibliotēkas meklē risinājumus, lai uzrunātu savus uzticīgos lasītājus un, iespējams, piesaistītu tos, kuri bibliotēku pakalpojumus līdz šim nav izmantojuši. Arī Bibliotēku nedēļā, lai izvēlētos kādu lasāmvielu, bibliotēkas aicina ielūkoties grāmatu jaunumu, tematiskajās izstādēs, piedalīties sociālajos tīklos organizētajās aktivitātēs. 

Madonas novada bibliotēkā 21. aprīlī plkst.14.00 Zoom platformā literārā tikšanās ar Andu Līci un Zigmundu Bekmani. Ikviens interesents aicināts sekot līdzi informācijai par pieteikšanos dalībai bibliotēkas mājas lapā vai sociālajos tīklos.

Šogad 4. reizi Latvijā norisināsies “Skaļās lasīšanas” sacensības, ko koordinē Latvijas Nacionālās bibliotēkas bērnu literatūras centrs. Šī gada jaunums- sacenšas tikai piekto klašu skolēni. Savu dalību Madonas novada finālam pieteikušas Bērzaunes, Vestienas, Kusas, Praulienas, Kalsnavas, K. Dāvida kristīgā pamatskola, A. Eglīša Ļaudonas un Madonas pilsētas vidusskola.  Pieteikusies  dalībniece no ASV, Kalifornijas. Par iespēju startēt Madonas reģiona finālā sacentīsies 14 Madonas novada 5.klašu skolēni. Iesūtītos video izvērtēs pieredzējusi un kompetenta žūrija.  “Skaļās lasīšanas” sacensību Madonas novada uzvarētāji tiks paziņoti Bibliotēku nedēļā, 23. aprīlī Madonas novada bibliotēkas mājas lapā https://biblioteka.madona.lv/lv/  un https://www.facebook.com/MadonasBIB/  kontā. “Skaļās lasīšanas” fināli notiek arī citos novados. Madonas reģiona fināls plānots  šī gada 5. jūnijā Madonas novada bibliotēkas zaļajā zonā.

Atzīmējot 80. dzimšanas dienu novadniecei dzejniecei, publicistei Andai Līcei,  Madonas, Barkavas, Dzelzavas pagasta 2., Liezēres, Lazdonas, Mētrienas, Meirānu, Sāvienas, Sarkaņu, Saikavas un arī citās bibliotēkās aplūkojamas izstādes, veltītas A. Līces literārajai darbībai.

Praulienas un Saikavas bibliotēkās apskatāma izstāde  "Rakstnieks, novelists, dzejnieks un tulkotājs - Jānim Ezeriņam -130”. Cesvaines bibliotēkas kolektīvs plāno pie Jāņa Ezeriņa dzimtajām mājām pielikt piemiņas plāksni. Brīvbrīdim maziem un lieliem – uzmanības trenēšanai Jāņa Ezeriņa dzejas burtu režgis Praulienas bibliotēkas Facebook lapā un Praulienas bibliotēkā.

Mēdzūlas un Kusas bibliotēkās apskatāma literatūras izstāde E.Birznieka-Upīša 150 gadu jubilejai. Dzelzavas pagasta 2.bibliotēkā skatāma literatūras izstāde ,,Dagnijai Dreikai - 70".

„Iet pavasaris pa zemi, puķes sēdams…” Kusas, Mētrienas un Biksēres bibliotēkas tematiskajās literatūras izstādēs piedāvā ilustratīvus un informatīvus materiālus par ziedu audzēšanu, kopšanu, stādīšanu un pavairošanu, dažādiem dārza darbiem. ,,Putnu pilnas pazarītes"  - izstāde Dzelzavas pagasta 2.bibliotēkā.

Jumurda bibliotēkā skatāma izstāde "Reiz Jumurdā..." - no www.periodika.lv  raksti par dzīvi un notikumiem Jumurdā no 1921. - 2001. gadiem.  22.aprīlī pagasta darbinieki kopā ar bibliotēkas draugiem atjaunos puķu dobi, kura tika izveidota 2016. gadā par godu P. Upīša 120. dzimšanas dienai.

Kusas bibliotēkā  izstāde "Kusas bibliotēka un tās grāmatas".

Biksēres bibliotēkā skatāmas literatūras izstādes: bērniem “Nāc ar mani spēlēties” - spēļu un rotaļu grāmatas; „…sieva…”, grāmatas, kuru nosaukumos atspoguļojas vārds “sieva.”

Bērzaunes bibliotēkā būs apskatāmas divas izstādes: Aivara Aivieksta dzeja fotogrāfijās un Marijas Vorkales jaunākās mandalas. Tiks piedāvāta krustvārdu mīkla, kuras risināšanai noderēs enciklopēdija un vārdnīcas www.letonika.lv .

Mārcienas pagasta bibliotēkas logos apskatāmas gleznas ar pavasarīgu noskaņu. To autores ir Madonas pilsētas kultūras nama tautas tēlotājmākslas studijas "Madona" dalībnieces - M.Jaunbērziņa, A.Auziņa, P.Briede, M.Žube un M.Dauģe.

Ļaudonas pagasta bibliotēkā sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi no 12.aprīļa līdz maija beigām apskatāma mākslinieces Daigas Segliņas izstāde "Daba zīmējumos". 

Lazdonas bibliotēkā 19.04.-30.05. foto izstādes stāsts "Mantojums- спадок": ukraiņu tautas nacionālie tērpi. Izstāde tiek organizēta sadarbībā ar Jēkabpils izglītojošo kultūrbiedrību "Javir".

Liezēres bibliotēkā līdz 30.aprīlim iespēja apskatīt pagasta rokdarbnieku kopīgi veidoto tekstilgleznu "Ziema," un izstādi "Darīt un ticēt" - liezērietes Leldes Pietas papīra kolāžas.

Lai iepriecinātu vizuālās mākslas cienītājus, aprīlī - MĀKSLAS dienu mēnesī un BIBLIOTĒKU nedēļā, Dzelzavas 1.bibliotēka piedāvā skatīt Laumas Vanagas guaša tehnikā veidotās gleznas un  bērnu zīmējumu izstādi "Uzbur grāmatu tēlus krāsās!"

Sarkaņu bibliotēkā skatāma ceļojošā izstāde “Inese Birstiņa. Cimdu foto.”

Aronas pagasta Viesienas bibliotēkā  daļēji apskatāma Ausmas Pirogas  gleznu izstāde,,un dz iesma šī tālāk skan…”

Stalīdzānu bibliotēkā skatāma pirmsskolas vecuma bērnu zīmējumu izstāde.

Sausnējas bibliotēkā sadarbībā ar Madonas novadpētniecības un mākslas muzeju no 20. aprīļa līdz 20. decembrim būs skatāma ceļojošā izstāde “Kalendāri”.  Izstāde “Kalendāri” sniedz ieskatu kalendāru vēsturē un iepazīstina ar latviešu grāmatu kalendāru daudzveidību no 19. gadsimta beigām līdz 21. gadsimta sākumam. Izstādes 1. daļā no 20. aprīļa līdz 30. jūnijam būs skatāmi eksponētie kalendāri (janvāris līdz jūnijs) un 2. daļā no 2. augusta līdz 20. decembrim eksponētie kalendāri (jūlijs līdz decembris).

Varakļānu bibliotēkā tiks apbalvoti lasītāji, kuri piedalījās "Lasīšanas izaicinājumā", nedēļas garumā ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus. Būs apskatāma literatūras izstāde "Grāmata - bibliotēkā un bibliotēka – grāmatā."

  • Aicinām sekot līdzi aktivitātēm sociālajos tīklos:

Madonas novada bibliotēkas aktivitātes sociālajos tīklos:
19.04.Grāmatu apskats "Sirdij, prātam un jūtām"
20.04. Grāmatu apskats " Vērtīga uzziņu literatūra"
21.04. Viktorīna "Kuram pieder šis teiciens?"
22.04. Digitālā izstāde "Es vienmēr esmu ceļā"

Barkavas bibliotēkā no 19.- 25. aprīlim latviešu literatūras un kino mākslas mīļiem konkurss “Latviešu rakstnieku darbi un to ekranizācija” bibliotēkā un Facebook profilā.

Vestienas bibliotēka Facebook profilā piedāvās izzinošu viktorīnu "Par un ap bibliotēku."

Degumnieku bibliotēkas  Facebook lapā līdz 12. maijam turpinās fotokonkurss "Pavasara vēstneši", kur katru nedēļu jaunas bildes un jauna balsošana. No 19.- 23. aprīlim - rubrika "Lasītājs- lasītājam" - ko lasītāji saka par kādu grāmatu. Aplūkojama literatūras izstāde "Tā nav dzīve, tas ir kino!"

Praulienas bibliotēkā 20.-24. aprīlim - Grāmatu maiņa. Lasītājs lasītājam-  izlasītās grāmatas varēs apmainīt pret nelasītām. 20.aprīlī  - krustvārdu mīklu "Iepazīsti Praulienu un tās cilvēkus" rezultātu apkopojums Praulienas bibliotēkas Facebook  lapā un dalībnieku sveikšana. No 20. aprīļa visus mīklu minētājus gaidīs pārsteigums Praulienas bibliotēkā. 20.aprīlī 10.00 – 14.00 pievienojamies talkas dienai Praulienā.

Meirānu bibliotēkas Facebook profilā   par latviešu grāmatas aizsākumiem: materiāli, literatūra, senu un ne tik senu grāmatu izstāde “Mēs vecas grāmatas ielūdzam
Pie sevis ciemos kā radus,
Kas tēju dzerdami stāstus pauž
Un atceras bijušos gadus" /I.Zandere/

Jumurdas bibliotēkas Facebook profilā konkurss "Atceries bērnību un pasmaidi"  - asprātīgi un jautri jautājumi par bērnībā lasītām grāmatām.

Informāciju apkopoja
Daiga Puķīte,
Madonas novada bibliotēkas galvenā bibliotekāre- metodiķe