Mārtiņa Sudāra foto izstāde AR SNIEGU ZIEMĀ UN VASARĀ Sarkaņu bibliotēkā

Ziņa publicēta 17.01.2022
Sarkaņu bibliotēkā novadnieka izstāde skatāma 11.01. – 31.03.2022. “Man nav nepieciešams saprast, kāpēc es to daru, jo visiem maniem ceļojumiem ir sākums sapnī” – šos norvēģu ceļotāja Erlinga Kages vārdus M. Sudārs attiecina uz izstādē skatāmajām bildēm, kas atklāj viņa hobiju trīs jomās: iepazīt pasauli, doties kalnos un lidot. Ja bērnībā un skolas gados par to atlika tikai interesēties, tad tagad, ceļojot un dzīvojot kalnu tuvumā, to visu var realizēt praktiski un pat lieliski apvienot.

Kur vien tas tehniski pieļaujams un labvēlīgu laikapstākļu atļauts, Mārtiņš Sudārs pēc vairāku stundu kāpiena ar kārtīgu nesamo  plecos pēc virsotnes sasniegšanas lejup dodas dažu desmitu minūšu lidojumā ar paraplānu.

Mārtiņš Sudārs, izmācījies Sarkaņu pamatskolā un 2000.gadā beidzis Madonas Valsts ģimnāziju, ir studējis Rīgas Tehniskajā universitātē, arī Brēmenē, bet nu jau vairāk nekā 10 gadus dzīvo un strādā Itālijas ziemeļu pilsētā Turīnā, kur ir lidojumu dinamikas inženieris uzņēmumā Thales Alenia Space.

No Mārtiņa Sudāra teiktā: ”Tagad kalnos kāpšana kļuvusi par dzīves neatņemamu sastāvdaļu, iesaistot tajā arī draugus un piedaloties sacensībās. Tāds hobijs palīdz atklāt jaunas vietas, novērtēt kalnu neatkārtojamību neatkarīgi no tā, vai kādā ģeogrāfiskajā vietā dižākie no tiem mērāmi līdz viena km vai pat tikai dažos simtos metru relatīvā augstuma vai kalnu virsotnes sniedzas augstāk par 4000 m, kad sniegs tās klāj cauru gadu. Katrs kāpiens uz virsotni ļauj arī sevi pārbaudīt, īpaši, ja tās ir sacensības, un apzināties, ka varu vairāk, nekā biju domājis. Augstākais no kāpieniem bijis Ļeņina smailē (7134 m) jeb Ibn Sīnas smailē Pamira Kalnos.”

Informāciju sagatavoja
Irina Bačuka, 

Sarkaņu bibliotēkas vadītāja