Mārcienas bibliotēkā izstāde "Gaisma līgo Latvijā" - Dziesmu svētkiem - 140

Ziņa publicēta 21.03.2023
Laikā, kad pašdarbnieku kolektīvi cītīgi gatavojas šīs vasaras lielajam notikumam, esiet laipni aicināti uz Madonas novadpētniecības un mākslas muzeja veidoto ceļojošo izstādi. Esot ceļā uz Dziesmusvētku tradīcijas simtpiecdesmitgades zīmē esošajiem XXVII Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVII Deju svētkiem šogad, vērtīgi ir aplūkot izstādi, kas atgādina par kordziedāšanas attīstību tagadējās Madonas apkārtnē no 19.gadsimta vidus līdz mūsdienām.


1853. gadā sākusies vairākbalsīga kordziedāšana Liezērē skolotāja Pētera Inzelberga vadībā. IX Dziesmu svētkos (1938. gadā) Haralda Medņa vadītais Lazdonas koris Dziesmu karā ieguva 1. vietu, bet Lubānas koris Eduarda Kļaviņa vadībā 2.vietu. Turpinot 1970.-1980.gadu tradīciju, 2013.gada Dziesmu un deju svētkos Madonas novada delegācija bija viena no lielākajām un šajā izstādē tiek parādīti visi kolektīvi - svētku dalībnieki. Kā būs šovasar?

Mārcienas pagasta bibliotēkā izstāde būs apskatāma līdz aprīļa beigām.

Ikviens interesents ir laipni aicināts aplūkot to, kā arī dalīties savos stāstos par piedalīšanos Dziesmu un deju svētkos.

 

Informāciju sagatavoja
Egita Kalniņa,
Mārcienas pagasta bibliotēkas vadītāja