Starptautiskā bērnu grāmatu diena

Ziņa publicēta 04.04.2017
2017. gada 2. aprīlis. “Augt ar grāmatu!”. Starptautiskā Bērnu un jaunatnes literatūras padome IBBY Krievijas nodaļa.

 Sergejs Mahotins dzimis 1953. gadā Sočos un šobrīd dzīvo Sanktpēterburgā. Pēc Maksima Gorkija vārdā nosauktā Maskavas literatūras institūta absolvēšanas strādājis redaktora darbu un bijis autors bērnu periodiskajos izdevumos: Ленинские искры,  Костер, Чиж и Ёж. Šobrīd viņš ir redaktors bērnu programmām Krievijas Radio. Viņš ir autors vairāk nekā divdesmit bērnu un pusaudžu grāmatām, kā arī pazīstams  dzejnieks. Viņa dzejoļu krājums bērniem “Kam esmu līdzīgs?” (В кого я такой?,2004) saņēma prestižo Maršaka literāro balvu. Viņa grāmata “Kurnēšanas vīruss” (Вирус ворчания) 2008. gadā tika nominēta IBBY Goda sarakstam.

Mihails Fjodorovs dzimis 1941. gadā Maskavā. 1964. gadā absolvējis Maskavas Tekstilmākslas akadēmiju. Mihails ir ļoti vispusīgs mākslinieks. Savas dzīves laikā viņš izkopis patiesu kaislību mākslās: glezniecībā, plakātu mākslā, grafikā, modē, grāmatu un ilustrāciju dizainā. Īpaši tuva viņam ir bērnu grāmatu ilustrēšana. Šobrīd izdotas vairāk nekā 90 grāmatas ar Mihaila Fjodorova ilustrācijām. Mākslinieks dara visu iespējamo, lai parādītu bērniem dzīvi dažādās valstīs un laikmetos, to kultūru un vēsturi. Kopš 1974. gada Mihails Fjodorovs ir piedalījies grāmatu ilustrāciju un dizaina izstādēs un konkursos Krievijā un ārvalstīs. Mihailam ir vairāk nekā trīsdesmit nacionālo un starptautisko apbalvojumu, tai skaitā Zelta plāksne ilustrāciju biennālē Bratislavā 2007. gadā. IBBY Krievijas nodaļa 2016. gadā nominēja Fjodorovu Hansa Kristiana Andersena ilustrāciju balvai.

Ideju par starptautisko bērnu grāmatu dienu 1966. gadā ierosināja Jela Lepmane, IBBY dibinātāja. Starptautiskā Bērnu un jaunatnes literatūras padome vienbalsīgi atbalstīja viņas priekšlikumu. Lai atzīmētu šo dienu, Jela Lepmane uzrakstīja vēstījumu pasaules bērniem – burvīgu stāstu, kurā uzsvērta starptautiskā sapratne ar bērnu grāmatu starpniecību.

Kopš 1967. gada Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā, 2. aprīlī, tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena, lai iedvesmotu lasītpriekam un pievērstu uzmanību bērnu grāmatām.

Katru gadu kādai no IBBY nacionālajām nodaļām ir iespēja būt par Starptautiskās bērnu grāmatu dienas starptautisko sponsoru. Tā izvēlas tēmu, aicina atzītu autoru uzrakstīt vēstījumu pasaules bērniem un pazīstamu ilustratoru izveidot plakātu. Šie materiāli tiek izmantoti dažādos veidos, lai popularizētu grāmatas un veicinātu lasītprieku visā pasaulē.

IBBY Krievijas nodaļa jau vairāk nekā pusgadsimtu ir priecīga un lepna būt IBBY ģimenē. Mēs esam pateicīgi par iespēju sponsorēt Starptautisko bērnu grāmatu dienu 2017. gadā. Vēstījumu pasaules bērniem uzrakstīja talantīgs un slavens krievu rakstnieks un dzejnieks Sergejs Mahotins. Plakātu izveidoja ievērojams un Krievijā labi pazīstams mākslinieks Mihails Fjodorovs.

augt ar grāmatu!

Bērnībā man patika būvēt mājiņas no kubiņiem un visu veidu rotaļlietām. Jumta vietā bieži izmantoju bērnu bilžu grāmatu. Sapņos es iekļuvu šajā mājā, apgūlos no sērkociņu kastītes darinātajā gultā, un skatījos te mākoņos, te zvaigžņotajās debesīs – viss bija atkarīgs no attēla, kas man vislabāk patika.

Tīri intuitīvi sekoju ikviena bērna vēlmei radīt sev komfortablu un drošu vidi. Un bērnu grāmata tiešām ļoti palīdzēja.

Tad es kļuvu vecāks, iemācījos lasīt, un grāmata manā iztēlē sāka vairāk līdzināties nevis jumtam, bet tauriņam, vai pat putnam. Grāmatu lapas atgādināja spārnus un šalca. Šķita, ka grāmata, kas guļ uz palodzes, drīz trauksies ārā pa atvērto logu nezināmās tālēs. Es paņēmu to rokās, sāku lasīt, un grāmata nomierinājās. Kopā ar grāmatu es steidzos uz citām zemēm un pasaulēm, paplašinot savas iztēles dimensiju.

Kāds prieks turēt rokās jaunu grāmatu! Vēl nezini, par ko tā ir. Pretojies kārdinājumam atvērt pēdējo lapu. Cik labi tā smaržo! Nav iespējams sadalīt šo smaržu sastāvdaļās: drukas krāsa, līme... Nē, tā ir tieši grāmatas smarža, valdzinoša, neatkārtojama. Dažu lappušu galiņi ir salipuši, it kā grāmata vēl nebūtu pamodusies. Tā pamodīsies, kad tu ķersies pie lasīšanas.

Tu kļūsti vecāks, bet apkārtējā pasaule kļūst arvien sarežģītāka. Rodas jautājumi, uz kuriem pat ne katrs pieaugušais ir gatavs atbildēt. Bet ir tik svarīgi dalīties ar kādu savās šaubās un noslēpumos. Un šeit atkal palīgā nāk grāmata. Daudzi visticamāk pieķēra sevi domājot: tas rakstīts par mani! Mīļākais varonis pēkšņi šķiet līdzīgs tev. Viņam ir tās pašas problēmas, un viņš pārvar tās ar godu. Bet cits varonis pavisam nelīdzinās tev, tomēr tik ļoti gribas viņu atdarināt, būt tikpat drosmīgam un atjautīgam.

Ja kāds zēns vai meitene saka: “Man nepatīk lasīt!”, man nāk smiekli. Jo es neticu šiem bērniem. Droši vien viņi gan ēd saldējumu, gan spēlē spēles, gan skatās interesantas filmas. Citiem vārdiem sakot, tiem patīk priecāties. Lasīšana ir ne tikai darbs, jūtu izkopšana, iztēles un pat personības attīstīšana, bet vispirms tas ir milzīgs prieks.

Tieši šim nolūkam bērnu rakstnieki raksta savas grāmatas!

Sergejs Mahotins