Izdevniecību jaunumi februārī

    Ziņa publicēta 10.02.2012
    Šeit Jūs varat iepazīties ar jaunākajām grāmatām, kas Latvijas izdevniecībās iznākušas 2012. gada februārī.

    Informācija no izdevniecības “Jumava” par jaunizdotajām grāmatām


    Latviešu cimdu raksti
    - ISBN: 978-9934-11-056-6
    - svars: 251g
    - lpp: 144
    - grāmatas izmērs cm: 19x14cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki ar spirāli
    - cena: 4.50+PVN
    Daudzu gadsimtu gaitā Latvijas teritorijā ir izveidojušās bagātīgas cimdu adīšanas, rotāšanas, valkāšanas un dāvināšanas tradīcijas, kas rod praktisku lietojumu arī šodien. Grāmatas “Latviešu cimdu raksti” autores lasītājus vēlas iepazīstināt ar cimdu adīšanas vēsturi un to nozīmi sabiedrībā.
    Plaši aprakstīts, ka senajos laikos cimdi cilvēku dzīvēm bijusi liela nozīme. Ar cimdiem rokās latvieši strādāja (darba cimdi) un īpaši greznojās (goda cimdi). Cimdu forma, valkāšanas ieražas, darināšanas tehnikas un rotāšanas veidi gadsimtu gaitā piedzīvojuši arī būtiskas izmaiņas. Autores grāmatā ir plaši aprakstījušas par cimdu adīšanu Latvijā, tās bagāto vēsturi. Jau 6-8 gadu vecumā meitenes mācījās adīt, lai pūrā būtu vairāki desmiti, pat simti cimdu vairākos rakstos un krāsās, ko dāvināt savas dzīves nozīmīgākajos brīžos. Cimdus adīja no aitas vilnas dzijas, kuru krāsoja un tad šķetināja ar ratiņu. Katram Latvijas novadam senatnē bija savas raksturīgākās krāsas. Kurzemē tā bija balta, pelēka, sarkanā un mēļi zilā, Latgalē – sarkana, dzeltena, zaļa un balta, Vidzemē – balta, pelēka, gaiši brūna vai zaļa krāsa un Zemgalē – zaļā un brūnā toņa variācijas.
    Tiek aplūkotas vairākas nodaļas, kā cimdi tiek izmantoti latviešu tradīcijās, folklorā, kādas ir to krāsas un raksti. Latvieši cimdus piemin gan tautasdziesmās, gan mīklās, gan ticējumos, gan sakāmvārdos.
    Grāmata ir bagātināta ar dažādiem krāšņiem cimdu attēliem, kuros var aplūkot daudzveidīgas rakstu variācijas. Kopumā ir aprakstīti 14 cimdu rakstu veidi, to izmantošana. Ir gan attēlotas, gan smalki aprakstītas 10 izplatītākās latviešu zīmes, kuras lieto cimdu adīšanā.
    Lasītājs tiek pārsteigts ar to, ka ir smalki, soli pa solim aprakstīts viss darba process, kā pareizi sagatavot darba materiālus un piederumus. Kā pareizi izvēlēties atbilstošās adāmadatas un dziju, kā sagatavot dziju un citas sīkas, bet ne mazāk svarīgas nianses. Autores lasītājiem arī dod ieskatu, kā tad pareizi ir strukturēts cimds un kā uzadīt dūraiņus un pirkstaiņus.
    Grāmata spēj piesaistīt uzmanību ar tās latvisko izskatu un krāšņajiem attēliem, kas lasīšanu dara patīkamāku un interesantāku.

    Vēstules no mājām
    - autors: Marina Kostaņecka
    - ISBN: 978-9934-11-024-5
    - svars: 606g
    - lpp: 272
    - grāmatas izmērs cm: 22.5x15cm
    - cietie vai mīsktie vāki: cietie vāki
    - cena: 8+PVN
    Latviešu valodā izdota pazīstamās žurnālistes un sabiedriskās darbinieces Marinas Kosteņeckas vecāku sarakste. Viņas tēvs tika apcietināts 1945.gadā vienu mēnesi pirms meitas piedzimšanas. Vēstules papildina arhīvu dokumentu materiāli un senas fotogrāfijas.
    Ziedošu jaunavu pavēnī
    - autors: Marsels Prusts
    - ISBN: 978-9934-11-044-3
    - svars: 510g
    - lpp: 480
    - grāmatas izmērs cm: 20x14.5cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki
    - cena: 6.00+PVN
    Grāmata „Ziedošo jaunavu pavēnī” ir otrais Marsela Prusta darbs no slaveno septiņu romānu cikla, kas pirmo reizi tika publicēts 1919.gadā Francijā. Romāns uzrunā estētiski un morāli redzīgu lasītāju, kas spēj uz dzīvi pavērties caur impresionisma brillēm.
    Lasītāji un recenzenti Marsela darbu „Ziedošo jaunavu pavēnī” ir atzinuši par lielu literālo notikumu.
    Romāna “Ziedošu jaunavu pavēnī” būtība nav sižetā. Būtība ir rakstnieka pasaules izjūtas smalkumā, ātri gaistošu emociju detalizētā aprakstā, asociāciju plašajā izvērsumā, atmiņu, tātad — pagātnes rekonstruēšanā par tagadnes laiku. Pagātnes laiku Prusts neuzskata par zudušu, ja vien tas dzīvo cilvēka atmiņās. Restaurējot notikušo, poetizējot un plaši to aprakstot, Prusts faktiski radīja t. s. romāna-upes modeli.
    “Ziedošu jaunavu pavēnī” ir grāmata par jaunību, par to, kādu mēs to atceramies, neatkarīgi no tā, kur dzīves tālākie ceļi mūs veduši.
    Kāds lasītājs droši izsakās: „Izlašot šo romānu, es droši varu teikt, ka Prusta ir labākais rakstnieks visā vēsturē, pat labāks par Šekspīru!”


    Tējas maģija
    - autors: Kerolaina Dova
    - ISBN: 978-9934-11-055-9
    - svars: 236g
    - lpp: 192
    - grāmatas izmērs cm: 20x14.5cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki
    - cena: 3.65+PVN
    Grāmatas autore Karolīna Dova jau vairāk kā trīsdesmit gadus ir zīlētāja tējas biezumos un zālīšu vācēja, kā arī vada populārus seminārus par zīlēšanu tējas biezumos Amerikas Savienotajās Valstīs. Grāmata pirmo reizi tika izdota 2011.gada martā.
    Arvien vairāk cilvēku ir atklājuši tējas un zīlēšanu tējas biezumos priekšrocības. Lai sniegtu atbildes uz lielo ieinteresētību par zīlēšanu, autore sarakstīja grāmatu „Tējas maģija”, kas lasītājiem sniedz ieskatu, kā pareizi lasīt un interpretēt tējas biezumus, sešos vienkāršos soļos. Četri paraugzīlējumi ar fotogrāfijām palīdzēs tulkot tējas lapiņu veidotos attēlus.
    Rakstniece dzīvo Kolorado un ir veiksmīga biznesa īpašniece – zālīšu izsūtīšana caur pastu. Karolīna ir spilgta personība, kas prot runāt piecās valodās un ir dzīvojusi astoņās dažādās valstīs, kuru tradīcijas tika izstudētas.
    Ar tasi svaigi uzlietas tējas var iegrimt grāmatas aprakstītajās gadsimtiem senajās tradīcijās, kas sniegs pamatīgu atslābināšanos, veselīgu atjaunošanos un brīnuma sajūtu, kad redz, ko tējas lapiņas atklāj.
    Šis ceļvedis pēta tējas un zīlešanu tās biezumos izcelsmi, veidus, kā lasīt un saprast biezumu veidotos attēlus, tējas medicīnisko pielietojumu un kā sarīkot un vadīt tējas pasākumus. Grāmata ietver simts simbolu aprakstus un to nozīmi, kas ir sakārtoti pa attiecīgām tēmām – dzīvnieki, saules zīmes, augi, formas un citi simboli.
    Lasītājs atklāj, ka, lasot grāmatu, rodas maģiska sajūta. Sajūta, ka piedalies vesalā pasākumā, kas ir papildināts ar vienreizējiem stāstiem. Grāmatas saturs rada vēlmi un iemeslu sanākt kopā ar saviem draugiem un izbaudīt tasi tējas.

    Pija un Dramers vienmēr kopā
    - autors: Džaneta Raizinga
    - ISBN: 978-9934-11-054-2
    - svars: 199g
    - lpp: 204
    - grāmatas izmērs cm: 20x13 cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki
    - cena: 4.00+PVN
    Autorei Džanetai Raizingai ir iznākusi vesela grāmatu sērija – “Meitene, kas sačukstas ar zirgiem”. Pirmā grāmata, kas aizsāk sēriju, ir “Pija un Dramers vienmēr kopā”. Grāmata ārpus Latvijas robežām jau ir ieguvusi lielu lasītāju atzinību, tādēļ pienācis laiks iepazīstināt arī latviešus ar šīs sērijas aizsācēju izdevumu.
    Grāmata stāsta par ikviena zirga mīļotāja sapni – spēja sazināties ar zirgiem. Kad Pijas vecāki izšķiras, viņai ar savu zirgu Drameru nākas sākt jaunu dzīvi. Kopā ar māti un zirgu viņi pārceļas uz jaunu, mazāku mājiņu jaunā pilsētā. Pija ātri vien saiet ragos ar staļļu “karalieni” — meiteni Ketu, taču pēc nejauša nelaimes gadījuma ar Piju notiek neticamais — viņa sāk saprast, ko runā zirgi. Jaunās spējas palīdz viņai sadraudzēties ar citiem, jo viņa var atrisināt zirgu problēmas, komunicējot ar tiem. Par viņas neparastajām spējām uzzina mediji, kas nekavējoties uzrodas un vēlas intervēt meiteni. Viņa tomēr nav pārliecināta, vai vēlas nokļūt uzmanības centrā.
    Piedzimstot vidē, kur zirgu nav, Džaneta vienmēr uzskatījusi zirgus par viņas dzīves sastāvdaļu. Jāt ar zirgu viņa iemācījās deviņu gadu vecumā un jaunības gados katru brīvo brīdi pavadīja stallī un tur strādāja. Viņas uzdevumos ietilpa apmācīt zirgus, kas piedalījās izstādēs un dažādos pasākumos, mācīt gan pieaugušajiem, gan bērniem pareizi apieties ar zirgiem. Raizinga vienmēr ir bijusi kaislīga rakstniece, tas spēja viņu aizraut pilnībā. Viņas pirmais īsais stāsts tika publicēts, kad viņai bija tikai četrpadsmit gadu. Desmit gadus viņa bijusi redaktore žurnālam PONY - Lielbritānijas labāk pārdotais jauniešu žurnāls par zirgiem.
    Lasītāji uzskata, ka grāmata ir laba, jautra un viegli lasāma. Tā iekļauj dažas nodaļas, kas spēj sasmīdināt līdz sirds dziļumiem. Sērijas pirmā grāmata daudzos rada lielu interesi un vēlmi nekavējoties iegādāties nākamo grāmatu sērijas izdevumu.

    P.S. Atgādinu, ka ir iznākuši atkārtoti metieni grāmatām "Desmit mazi pirkstiņi" un "Riti, riti, valodiņa". Kā arī atkal ir pieejama grāmata "Teātra režija pasaulē. II daļa"


    Baznīcas gada notikumi mazajiem lasītājiem
    - autors: Iveta Gaile
    - ISBN: 978-9934-11-043-6
    - svars: 511g
    - lpp: 128
    - grāmatas izmērs cm: 20x29cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki ar spirāli
    - cena: 4.5+PVN
    Vairāku bērnu grāmatu autore Iveta Gaile mazajiem lasītājiem sarūpējusi brīnišķīgu grāmatu, ar kuras palīdzību bērni varēs iepazīt Baznīcas gada ritumu. Nozīmīgākie svētki, svinamās un atzīmējamās dienas, kā tie iekārtojas gada ritumā, — mazie dzīvespriecīgie zīmējumi un grāmatiņas varoņi palīdzēs to visu iepazīt.


    Informācija no apgāda “Mansards” par jaunizdotajām grāmatām

    Latvijas grāmatnīcas sasniedzis Latvijas Universitātes pētnieku veidotās un apgāda “Mansards” izdotās grāmatas “(Divas) puses. Latviešu kara stāsti” otrais iespiedums. Grāmatā ietvertas sešas latviešu karavīru, kuri Otrā pasaules kara laikā karoja komunistiskās Padomju Savienības un nacionālsociālistiskās Vācijas armijās, frontē un apmācībās rakstītās dienasgrāmatas. Otrais iespiedums papildināts ar dažām jaunām, pat sensacionālām ziņām.
    Pagājušā gada decembrī klajā nāca grāmata “(Divas) puses. Latviešu kara stāsti”. Jau pirmajās nedēļās tā iemantoja plašu lasītāju loku un nonāca Latvijas lielāko grāmatu veikalu pārdotāko grāmatu topā. Janvārī “(Divas) puses” trīs nedēļas bija vispirktākais izdevums grāmatu namā “Valters un Rapa”, visai drīz arī pazuda no grāmatnīcu plauktiem. Lai apmierinātu lielo pieprasījumu, apgāds “Mansards” laiž klajā grāmatas otro iespiedumu.
    Kopš grāmatas “(Divas) puses” iznākšanas vairāki tās varoņi jau sāka savu dzīvi, no jauna sastopoties ar saviem tuviniekiem. Pēc grāmatai veltītā žurnālistes Andas Buševicas veidotā raidījuma “Augstāk par zemi” izskanēšanas “Latvijas Radio 1” ēterā 14. janvārī pie grāmatas veidotājiem atnāca viena no dienasgrāmatu autoriem – sarkanarmieša Mārtiņa Strazdiņa – radiniece tekstilmāksliniece Iveta Vecenāne. Grāmatas veidotājiem līdz šai tikšanās reizei nebija atbildes uz pašu svarīgāko jautājumu: vai Mārtiņš Strazdiņš pārnāca no kara? Iveta uz to atbildēja – jā. Bijušais karavīrs, tolaik jau vecs vīrs un invalīds, bija viņas bērnības draugs, ar kura vārdu un sirsnību atmiņās saistās iešana uz bērnudārzu, braucieni uz zooloģisko dārzu un konfekšu tūtas. Iveta un viņas māte izstāstīja Strazdiņu ģimenes sarežģīto likteņstāstu, kurā ir gan brāļu karošana pretējās pusēs, gan smags darbs, gan traģiski zaudējumi, gan arī varonība, sargājot tuviniekus no varas represiju mašīnas zobratiem. Grāmatas “(Divas) puses” otrajā iespiedumā ir iekļauta Ivetas mātes saglabātā Mārtiņa Strazdiņa un viņa ģimenes pirmskara fotogrāfija, kā arī papildināta biogrāfiskā informācija.
    Otrs pārsteidzošs notikums risinājās divas dienas pēc tikšanās ar Ivetu Vecenāni. Uz Latvijas Radio atnāca dienasgrāmatas autora Alberta Dāboliņa dēls Gunārs. “(Divās) pusēs” iekļautā dienasgrāmata ir Alberta Dāboliņa saruna ar Latvijā palikušo sievu un dēlu, kurš dienasgrāmatā mīļi dēvēts par Gunni. Nu jau sirmajam Gunāram Dāboliņam “(Divas) puses” ir tikšanās ar karā kritušo tēvu pēc gandrīz 70 gadiem.
    Grāmatas veidotāji cer, ka “(Divas) puses” lasīs un atsauksies arī karā kritušo liepājnieku Alfona Kaunasa un Nikolaja Šķutes tuvinieki. Viņu sniegtās ziņas ļautu precizēt arī šo dienasgrāmatu autoru biogrāfijas.
    Grāmata “(Divas) puses. Latviešu kara stāsti” ir veltījums Latvijas Otrā pasaules kara paaudzei. Šajā 20.gadsimta baisākajā karā abās frontes pusēs karoja vairāk nekā 200 000 Latvijas iedzīvotāju. No viņiem dzīvību zaudēja gandrīz puse. “(Divās) pusēs” publicētās karavīru dienasgrāmatas rada stāstu par karalaika ikdienu frontes abās pusēs, kurā galvenā vērtība ir dzīvībai, cilvēcībai, mājām un Latvijai.
    Grāmata “(Divas) puses. Latviešu  kara stāsti” tapusi valsts pētījumu programmas “Nacionālā identitāte” projekta “Latvijas sociālā atmiņa” ietvaros. Tā iznākusi Ulda Neiburga un Vitas Zelčes redakcijā. Dienasgrāmatu tekstus publicēšanai sagatavojuši Laura Ardava, Didzis Bērziņš un Gita Siliņa. Grāmatu ar Fridriha Eberta fonda atbalstu klajā laidis apgāds “Mansards”, ievadot jaunu vēsturei un sociālajai atmiņai veltītu sēriju “Nospiedumi”. Jāpiebilst, ka LTV1 raidījums “100 grami kultūras” “(Divas) puses” nominējis gada balvai literatūrā.

    SIA “Apgāds Mansards”
    a/k 61, Rīga, LV-1011, Latvija
    tālr.: 29174515
    info@apgadsmansards.lv
    www.apgadsmansards.lv



    Izdevniecības “Dienas Grāmata” informācija par jaunizdotajām grāmatām

    Pauls Bankovskis
    Zvēru zvaigznājs
    Pauls Bankovskis (1973)  lasītājiem labi pazīstams gan kā rakstnieks, gan kā žurnālists. Viņa jaunāko grāmatu – prozas krājumu “Zvēru zvaigznājs”, pasakas pieaugušajiem, – veido seši stāsti, kuros rakstnieks sev raksturīgā īpaši empātiskā stilistikā ļauj ieraudzīt dažādas dzīvniekiem raksturīgas īpašības cilvēkos. Šīs paskas būs gan lieliska atslodze no ikdienišķajām nedienām, gan sniegs vielu viegli rezignētām pārdomām par dzīvi un dzīvotājiem. Bankovska zvēri ir tepat līdzās un uzmanīgi mūs vēro – vienagla – ir mums treknie gadi vai krīzes laiks. Tas, vai šīs aprakstītās radības izvēlētas jauši vai nejauši, gan jānoskaidro lasītājam pašam.

    “Un es pat nezinu, kas mūs apreibināja vairāk – pavasara gaiss vai pašu iedomas. Mūsu kāsis laidās pāri vēl arvien apsnigušajai pilsētai, mūsu spārni un sirdis sitās vienotā ritmā, un mēs vairs nebijām pavisam parastas un bieži vien nicinātas pilsētas kaijas. Mēs bijām lepni savvaļas putni, kas paši grib un spēj lemt savu likteni, kas nevienam nav neko parādā un nevienam neko nav spiesti lūgt, bet visu dzīvē nepieciešamo ir gatavi sasniegt pašu spēkiem.”

    Grāmatas noformējumā izmantotas Paula Bankovska infografikas.
    Grāmata izdoma ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.

    Andris Kolbergs
    Tas lielais diletantu laiks. Dienasgrāmata 2008-2012

    Šodien katrs var nosaukt sevi par mākslinieku, kinematogrāfistu vai modeļu aģentūras prezidentu. Ir nodzēstas sarkanās līnijas, kas vēl nemaz ne tik sen neļāva mākslai ar diletantismu saplūst. Šodien diletantisms svin svētkus visās jomās, politiku ieskaitot.
    Pēc dienasgrāmatas pirmās daļas izdošanas (2008—2010) saņēmu labas atsauksmes un uzmundrinājumu turpināt, un tā klāt nākuši pieraksti vēl turpat divu gadu garumā. Šo dienasgrāmatu veido arī pa dažādiem noslēpumainiem un neizpauža­miem ceļiem pie manis nonākuši fakti un informācija, kurai es pats esmu no­ticējis un ticu joprojām.


    Apgāda “Neputns” informācija par jaunizdoto grāmatu


    Apgāds „Neputns” ir laidis klajā dzīvespriecīgā gleznotāja, košo krāsu meistara Herberta Ernesta Siliņa (1926–2001) darbu albumu. Mākslas zinātniece Gundega Cēbere savu stāstu par viņu sāk ar vārdiem: „Uz latviešu mierīgā tonālās glezniecības fona krāšņi uzplaukst gleznotāja Herberta Siliņa radošais mantojums. Glezniecība ir viņa dzīve, esības izpausme, un šķiet, ka mākslinieciskā rokraksta un izteiksmes spēka spontānajos meklējumos neeksistē nekādi iepriekšpieņemti priekšstati un priekšraksti. Viņš droši izvēlas spēcīgu krāsu košumu, kas valdzina.” Popularitāti, šķiet, visvairāk iekarojis kā bangojošu, jahtu buru smailēm rotātu jūras ainavu gleznotājs, Herberts Siliņš tomēr izrādās plašākas amplitūdas mākslinieks, kas veiksmīgi strādā gan ainavas, gan klusās dabas žanrā – par to pārliecināties ļauj šis izdevums, īsti karsts, vasarīgs sveiciens ziemas nogurdinātajiem.

    Māksliniece Inga Ģibiete
    Apjoms: 128 lpp., mīkstais sējums.
    Izdevumu atbalsta:
    Mūsdienu Mākslas centrs
    ISBN 978-9984-807-90-4
    Grāmatu var iegādāties labākajās Latvijas grāmatnīcās, “Neputna Galerijā” Tērbatas ielā 49/51 un interneta veikalā www.neputns.lv

    LMA Mākslas vēstures institūts, Mākslas vēstures pētījumu atbalsta fonds un izdevniecība "Neputns" priecājas paziņot, ka ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu iznācis sērijas "Materiāli Latvijas mākslas vēsturei" rakstu krājums "Personība mākslas procesos" (sk. plašāku informāciju pielikumā).
     
    6. martā 16:00 Latvijas Mākslas akadēmijas 24. telpā notiks krājuma atvēršana, kurp laipni aicinām visus līdzautorus, atbalstītājus un interesentus.
     
    Jauno izdevumu jau var iegādāties "Neputna galerijā" Tērbatas ielā 49/51 (67222647, www.neputns.lv). 1.-4. martā tas būs pieejams "Neputna" stendā "Latvijas grāmatu izstādē 2012" Ķīpsalā un no 1. marta arī pie muns LMA Mākslas vēstures institūtā.
     
    Kolēģu uzdevumā -
    sastādītāja
    Kristiāna Ābele
     
    LMA Mākslas vēstures institūts
    Akadēmijas laukums 1-160, LV-1050 Rīga
    E. kristiana_abele@hotmail.com / kristiana.abele@lma.lv
    T. 67227852 (MVI), 26162678