Aleksandrs Bieziņš

Vārds:Aleksandrs
Uzvārds:Bieziņš
Dzimšanas datums:31.08.1897
Citi dzimš. dati:Madonas rajona Patkules ciemā (tagad Sarkaņu pagasts)
Miršanas datums:18.05.1975
Apglabāts:Rīgas Meža kapi
Nodarbošanās:Ārsts
Reģions:Patkule; Sarkaņu pagasts
Saistība ar Madonu:
Saites:
Dzimis Madonas rajona Patkules ciema "Dilmaņos" (tagad Sarkaņu pagasts, Madonas novads) zemnieka ģimenē. Ar zelta medaļu beidzis ģimnāziju Rīgā un uzsācis studijas Tērbatas universitātē Medicīnas fakultātē, pabeidzot tās 1923. gadā Rīgā, Latvijas Universitātē ar izcilību.
Kopš tā laika visu dzīvi veltījis bērnu ķirurģijai un ortopēdijai. Strādājis Rīgas pilsētas bērnu slimnīcā, no 1931. gada bijis Latvijas Universitātes privātdocents, no 1940. gada LVU docents, no 1946. gada bijis Latvijas Universitātes un Rīgas Medicīnas institūta profesors un operatīvās ķirurģijas katedras vadītājs. Licis pamatus sporta medicīnai republikā. Bijis viens no Traumatoloģijas un ortopēdijas zinātniskās pētniecības institūta organizētājiem un ilgus gadus vadījis šī institūta zinātnisko daļu. Lieli bija profesora nopelni izcīnītajā uzvarā pār bērnu trieku. Sarakstījis vairāk nekā 130 zinātnisku darbu, galvenokārt bērnu ķirurģijā, ortopēdijā, traumatoloģijā un operatīvajā ķirurģijā.
Viņam pasniegts Zeita skalpelis – ķirurga meistarības augstākais apliecinājums. Zelta skalpelis ir neoficiāla balva, ko kolēģi pasniedz izcilākajiem sava amata, zinātnes un mākslas meistariem. To ir saņēmuši tikai daži pasaules ievērojamākie ķirurgi.