Aicinājums ielūkoties LNB Rakstu jaunajā sējumā

    Ziņa publicēta 12.09.2013
    Aicinu Jūs iepazīt šodien publicēto Latvijas Nacionālās bibliotēkas Zinātnisko rakstu 2.(XXII) sējumu.

    http://dom-acc.lndb.lv/data/obj/file/162102.pdf

    Krājumā pirmo nodaļu "Vēstures avoti Latvijas Nacionālajā bibliotēkā" ievada Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas galvenās bibliogrāfes Renātes Bergas pētījums par Rīgas Akadēmiskās ģimnāzijas disertācijām (17.-18.gadsimts), kas glabājas LNB un Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā. Reto grāmatu un rokrakstu nodaļas bijusī praktikante, Johana Gūtenberga universitātes Maincā doktorante Katarīna Baumane (Katharina Baumann) iepazīstina ar Jelgavas (Mītavas) grāmattirgotāja Ferdinanda Besthorna (Ferdinand Besthorn, ?−1908) fondu, kas ietver viņa uzņēmuma korespondenci no 1855. līdz 1908.gadam. Raksta autore piedāvā arī jautājumu loku, kuru izzināšanā fonds būtu izmantojams. Letonikas un Baltijas centra vadītāja Kristīne Zaļuma analizē Latvijas muižām un pilīm veltītos izdevumus 19.−20.gadsimta Latvijas grāmatniecības kontekstā.

    Otrajā nodaļā "Dati - to veidošana, kvalitāte un izmantojamība" LNB Bibliogrāfijas institūta Kataloģizācijas nodaļas galvenā speciāliste Rita Dzvinko, izmantojot LNB veikta eksperimenta rezultātus, salīdzina retrospektīvās kataloģizācijas metodes. LNB elektroniskā kataloga funkcionalitāti, tā ierakstu kvalitāti Latvijas un citvalstu kataloģizācijas speciālistu skatījumā aplūko LNB Datu un zināšanu pārvaldības nodaļas eksperte Maira Kreislere. Latvijas pašvaldību tīmekļa vietņu atbilstību teorētiķu definētajiem kvalitātes standartiem, Latvijas Republikas Ministru kabineta noteikumiem, kā arī iedzīvotāju vajadzībām vērtē LNB Grāmatu bibliogrāfijas nodaļas vadītāja Gunita Strautmale.

    Atsevišķā nodaļā "Latvijas Nacionālās bibliotēkas organizācijas kultūra" publicēts Latvijas Universitātes doktoranta Jāņa Penča pilotpētījums par LNB organizācijas identitāti. Tā empīriskā bāze - vairāku LNB vadošo darbinieku, kā arī Kultūras ministrijas pārstāvja padziļinātas intervijas.

     

    Paldies autoriem un citiem krājuma tapšanā iesaistītajiem cilvēkiem par veiksmīgo sadarbību, kas, cerams, turpināsies!

     

    Gaidīsim Jūsu atsauksmes un rakstus (par rakstu noformēšanas, vērtēšanas un publicēšanas kārtību lasiet LNB mājaslapā: http://www.lnb.lv/lv/publikacijas/lnb-zinatniskie-raksti ).

    Jana Dreimane
    ‍Latvijas Nacionālās bibliotēkas

    Bibliotēku konsultatīvā centra
    vadošā pētniece

    Tālr.: 67312776

    E-pasts: Jana.Dreimane@lnb.lv