Pašizglītībai pedagoģijā

    Ziņa publicēta 20.09.2013
    Iesaku noskatīties un noklausīties videolekcijas pedagoģijā. Video sižeti tapuši pēc piedāvātās Sidnejas Notre Dame Universitātes lektores Ilonas Bruveris publiskās lekcijas "Skolotāj, izproti savu reakciju izaicinājumam".

    Skolēnu uzvedības problēmas vērojamas ne tikai skolā, bet arī sabiedriskajās vietās, tai skaitā - bibliotēkās. Bibliotekāriem ne reti pietrūkst zināšanu, kā rīkoties tādās situācijās.
     
    "Lekcijas atklāj faktorus, kas izraisa izglītojamo problēmas, ietver uzvedības problēmu analīzi, skaidrojumu zinātniskajās koncepcijās un metodes uzvedības traucējumu novēršanai izglītības iestādes vidē.

    Uzskatāmi ir atklātas arī skolotāja funkcijas izglītojamo uzvedības traucējumu samazināšanā, skolēnam izvirzītās prasības un to ievērošana, bērnu disciplinēšanas būtība, disciplinēšanas plāns izglītības iestādē un citas aktuālas tēmas, lai pedagogi un atbalsta personāls gūtu izpratni un prasmes pedagoģiskajam darbam ar bērniem situācijās, kurās nepieciešams novērtēt uzvedību saistībā ar to ietekmējošiem faktoriem.

    Skolēnu uzvedības un disciplīnas uzlabošana mācību stundās ir aktuāla, jo palīdzība ir nepieciešama gan tam, kuram ir uzvedības traucējumi, gan tam, pret kuru uzvedības negatīvās izpausmes tiek vērstas. Viena no lielākajām un parasti arī visgrūtāk risināmām problēmām mācību un audzināšanas procesa norisēs ir neatbilstošas izglītojamo uzvedības klātbūtne. Uzvedības radītās problēmas ietekmē gan pedagoga darbības kvalitāti, gan bērnu mācību sasniegumu rezultātus, turklāt ne tikai to, kuru uzvedība ir problemātiska, bet visu grupā esošo audzēkņu. Pedagoģiskā pieredze liecina, ka uzvedības problēmām gan izglītības iestādēs, gan sabiedrībā bērnu un jauniešu vidū ir tendence pieaugt. Cilvēku uzvedības izpēti un negatīvo izpausmju profilaksi jebkurā sabiedrībā var uzskatīt par būtiski svarīgu, īpaši svarīga nozīme tam ir valstīs, kuras atrodas sociāli - ekonomiskās krīzes situācijās."

    Disciplīnas nozīme mācību un audzināšanas procesā
    http://www.youtube.com/watch?v=GoXm-4VQDKU&feature=c4-overview&list=UUjM_Cu9zvJ9ZCRm3rE0mj6Q
     
    Vides organizācija un uzvedības standartu kopsakarības
    http://www.youtube.com/watch?v=5NQPCI9Adl8&feature=c4-overview&list=UUjM_Cu9zvJ9ZCRm3rE0mj6Q
     
    Uzvedības traucējumu izpausmes un idejas pedagoģisko attiecību veidošanai
    http://www.youtube.com/watch?v=thwXMOkMA7g&feature=c4-overview&list=UUjM_Cu9zvJ9ZCRm3rE0mj6Q
     

    Dženija Dzirkale-Maļavkina
    LNB Mācību centra vadītāja
    t.67969129
    dzenija.dzirkale@lnb.lv