Lielā lasīšana

    Ziņa publicēta 16.01.2014
    Lielā lasīšana ir raidījums par literatūru inovatīvā formātā – skatītāji balsojumā izvēlas Latvijas mīļāko grāmatu. Projekts, veicinot lasīšanu un interesi par grāmatām, veido grāmatu sacensību. Galarezultātā noskaidrojot vismīļāko grāmatu Latvijā. Daiļliteratūras izlase ir eklektiska, tās tematiskais spektrs ir visplašākais. Kurš šajā sacensībā uzvarēs?

    BBC projekts, kas adaptēts LTV.

    Raidījuma formātam ir plašs interaktivitātes potenciāls, kas piesaista literatūrai plašu sabiedrības uzmanību, aicinot raidījumā par izvēlēto grāmatu advokātiem kļūt sabiedrībā zināmas personas. Uzstādījuma pamatā ir stāsti, ko televīzijas raidījumā par savu vismīļāko grāmatu veido plaši pazīstamas personības kultūrā, politikā, sportā, televīzijā, literatūrā, teātrī, mūzikā, kino u.c.

    1.      Šovs sākas ar iepazīšanās raidījumu 2014. gada 19. janvārī, kurā skatītājiem tiek prezentēta Lielās lasīšanas ideja, noteikumi un sākas grāmatu nominēšana balsošanas sarakstam. Raidījums notiek tiešraidē, dodot skatītājiem iespēju tūlīt izteikt savu viedokli.  

    Pirmais raidījums uzsāk diskusiju par literatūru, par labākajām, interesantākajām latviešu grāmatām, tādējādi veicinot interesi par grāmatu lasīšanu un pārlasīšanu. Pirmais raidījums ietver arī intervijas ar slavenībām, kuri stāsta par savām mīļākajām grāmatām un savu lasīšanas pieredzi – dzīves pieredzi.

    2.      Seko 4 nedēļu ilgs balsošanas periods, kura laikā gan internetā, gan anketās var ieteikt savu mīļāko grāmatu.

    3.      Projektā aktīvi sadarbības partneri bibliotēkas visā Latvijā, Latvijas Nacionālā bibliotēka, izdevniecības, grāmatu veikali, internetportāls „Satori”, draugiem.lv u.c. Grāmatu izvirzīšana notiek gan Lielās lasīšanas mājas lapā lielalasisana.lv un bibliotēkās, gan aizpildot anketas grāmatnīcās.

    4.      Nākošajā raidījumā, kas paredzēts 2.martā, aplūko kādas grāmatas ir iekļuvušas balsošanas sarakstā. Raidījums iesaista sabiedrību aptaujā par nācijas mīļāko grāmatu, vienlaikus popularizējot literatūras nozīmību un lasīšanas nozīmību katra cilvēka dzīves kvalitātes uzlabošanā, kā arī atraktīvā veidā sniedzot informāciju par literatūras vēsturi, literāro darbu ētiskajām un vēsturiskajām vērtībām, un to aktuālajiem kontekstiem

    5.      Seko 8 nedēļu ilgs balsošanas periods, kura laikā gan internetā, gan anketās cilvēki pauž savu viedokli par mīļāko grāmatu no iepriekš nominētā simtnieka.

    6.      Īpašos raidījumos tiek izceltas TOP 21 iekļuvušās grāmatas.  Lai skatītājam palīdzētu izšķirties, katrai no grāmatām ir savs „patrons”– slavenība – Latvijā populārs cilvēks, kurš kopā ar programmas veidotājiem piedalās dokumentāla stāsta izveidē par savu grāmatu un to arī prezentē sižetā.

    7.      Video stāsts par katru no grāmatām tiek izveidots, ietverot tajos intervijas, viedokļus, mizanscēnas, arhīva materiālus – satura uzstādījums – caur personisku, emocionālu redzējumu prezentēta katra grāmata, atraktīvā veidā ietverot arī informācija par grāmatas autoriem.

    8.      Lielās lasīšanas fināls notiek 2014. gada 16.novembrī jaunajā bibliotēkas ēkā, tiešraidē, kurā šova formā notiek fināla telefonbalsojums par nācijas mīļāko grāmatu.