Grāmata ir… t@vā bibliotēkā … tavā filmā

    Ziņa publicēta 05.05.2011
    Ikgada pavasara konferences par bērnu literatūru un bibliotēku darbu, ko rīko Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome (LBJLP) un LNB BAI Bērnu literatūras centrs, interesentu vidū ir gaidīts un svarīgs notikums un atskaites punkts. Nodoms organizēt konferenci, lai pievērstu plašākas sabiedrības uzmanību bērnu literatūrai, lasīšanai un popularizētu bibliotēku pakalpojumus bērniem, ir aktuāls arī šogad.

    Bērnu literatūrai un bērnu bibliotēku darbam veltītā konference „Grāmata ir… t@vā bibliotēkā … tavā filmā” notiks piektdien, 13.maijā, LNB Bērnu literatūras centrā Tērbatas ielā 75. Tā būs veltīta novitātēm un aktualitātēm bērnu literatūrā un bibliotēku darbā ar bērnu un jauniešu auditoriju. Latvijā katru gadu izdod apmēram 300 - 400 grāmatas bērniem. Lai tuvāk iepazītos ar Latvijā izdoto bērnu literatūru – tulkoto, oriģinālliteratūru, savas pārdomas izteiks akadēmiskie referenti, kuri analizēs iepriekšējā gada grāmatu klāstu oriģinālliteratūras un tulkotās literatūras aspektā.

    Latvijas Universitāte, Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes profesore Ilzes Stikānes kompetencē būs analizēt 2010.gadā  Latvijā izdotās bērnu un jauniešu oriģinālliteratūras veiksmes un neveiksmes, jaunumus un tendences.

    Savukārt latviski tulkotās bērnu literatūras 2010.gada grāmatu ražu vētīs

    Liepājas Universitātes Literatūras katedras lektore Sandra Okuņeva.

    Mākslas vēsturniece un LU PPF Skolotāju izglītības nodaļas doktore Austra Avotiņa nolasīs priekšlasījumu “2010.gada bērnu grāmatu vizuālā kvalitāte”.

    Konferences 2.daļā iecerēta radoša aktivitāte – animācijas darbnīca  bērnu radošās nometnes Jūras vārna skolotāju Ivara Šmita un Kristīnas Ratnieces vadībā ar mērķi paplašināt  pieaugušo zināšanas par kino tapšanas procesu, tādā veidā radot lielāku izpratni par tik populāro mākslas formu – animācijas kino.

    Konferences 3.daļa būs veltīta lasīšanas veicināšanas un bērnu un jauniešu bibliotēku darba koordinēšanas jautājumiem. Gētes institūta Rīgā bibliotēkas vadītāja

    Sibille Dezelārs
    (Sybille Deselaers) stāstīs par „Latviešu-vācu tīmekļa vietni «Bērnu un jauniešu bibliotēkas» un lasīšanas veicināšanas projekti Vācijā“.

    Bulduru bibliotēkā pērn sākusi darboties LAPOTAVA pirmsskolas vecuma bērniem. Grāmatu lapošana ir lasīšanas sākums, tāpēc bibliotēkas bērnu nodaļa aicina ģimenes ar mazuļiem ciemos, lai kopīgi lapotu, šķirstītu un iepazītu tik dažādo un krāsaino grāmatu pasauli. Bulduru bibliotēkas galvenā bibliotekāre un titula „Jūrmalas gada cilvēks 2010” nominante Ineta Melne dalīsies pieredzē par projektu „Meklējam lasīšanas patikšanu!” un tā rezultātu - „Lapotava vismazākajiem” .

    Sagaidāma arī cita interesanta informācija saistībā ar bērnu literatūru un bibliotekāro darbu.

    Paralēli konferences norisei LNB BAI Bērnu literatūras centrā būs iespēja apskatīt 2010. gadā izdotās grāmatas bērniem un jauniešiem izstādē “Grāmatas atceras”.

    Lūdzam pieteikt savu dalību konferencē līdz 10. maijam pa tālruni
    67312792 vai e-pastu:  iveta.krumina@lnb.lv

    Konferences programmas projekts pieejams ŠEIT.



    Konferenci organizē:
    LNB BAI Bērnu literatūras centrs
    Tālr.: 67312792
    E-pasts: iveta.krumina@lnb.lv