Izdevniecību jaunumi maijā

    Ziņa publicēta 02.05.2012
    Šeit Jūs varat iepazīties ar jaunākajām grāmatām, kas Latvijas izdevniecībās iznākušas 2012. gada maijā.

    Informācija par izdevniecībā “Jumava” izdotajām jaunajām grāmatām


    Laimi vēlot (cietie v.)
    - ISBN: 978-9934-11-087-0
    - svars: 0.161 kg
    - lpp: 112
    - grāmatas izmērs cm: 16.5x11cm
    - cietie vai mīsktie vāki: cietie vāki
    - cena: 2.30+PVN
    - kategorija: dzeja

    Laimi vēlot (mīkstie v.)
     
    - ISBN: 978-9934-11-097-9
    - svars: 0.097 kg
    - lpp: 112
    - grāmatas izmērs cm: 16.5x11 cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki
    - cena: 1.70+PVN
    - kategorija: dzeja

    Ir dzīves situācijas, kad reizēm ar pāris dzejoļu rindām spējam izteikt īstos vārdus atbilstošajā mirklī. Izteiksmju līdzekļu lietojums paver plašu emociju gammu, kas aizrauj ikvienu lasītāju jaukā piedzīvojumā.

    Dzejoļu krājumā “Laimi vēlot” ir apkopotas atziņas, dzejoļi, četrrindītes, domu graudi, kurus varam izmantot katrā dzīves brīdī, kā arī smelties labu noskaņojumu vai vielu pārdomām. Grāmatā apkopoto darbu tematika un emocionalitāte ir dažnedažādā, kas paspilgtina katra darba individualitāti.

    Dzejoļu krājums būtu lieliska dāvana skolas absolventam kā spilgts un emocionāls dzīves raksturojums. Noderīgs ikvienam, kas vēlas smelties labu ideju apsveikumu kartītes saturam vai vēlot kādam laimi un prieku, izsakot kādu tiešām labu atziņu vai domu graudu.


    Iepazīsti formas un krāsas - kartiņas
    - ISBN: 978-9934-11-095-5
    - svars: 294g
    - lpp: 64
    - grāmatas izmērs cm: 21x14.5 cm
    - cietie vai mīsktie vāki: kartiņas
    - cena: 2.50+PVN
    - kategorija: Palīglīdzekļi

    Šis kartīšu komplekts iepazīstinās bērnus ar dažādām ģeometriskām figūrām — trīsstūri, četrstūri, daudzstūri un apļi. Labs palīgs, lai izprastu un saskatītu sev tuvākajā apkārtnē un dabā sastopamās formas. Kartītes sniedz ieskatu arī krāsu pasaulē. Strādājot ar tām ikdienā, bērnam būs iespēja iemācīties krāsu nosaukumus un zināt, ka, sajaucot divas dažādas krāsas, rodas cita. Kartītes dos iespēju arī plašāk izvērst citas tēmas, piemēram, sarunu par transporta līdzekļiem, par dabu, gadalaikiem u. c.
        Kartītes paredzētas bērniem, lai iepazīstinātu ar apkārt redzamām formām un krāsām, ar ko viņi sastopas ikdienā. Tās būs noderīgs palīglīdzeklis gan pedagogiem, gan bērnu vecākiem, gan arī pašiem bērniem.

    Kalnu aukas
    - autors: Emīlija Brontē
    - ISBN: 978-9934-11-082-5
    - svars: 322g
    - lpp: 296
    - grāmatas izmērs cm: 20x14.5cm
    - cietie vai mīsktie vāki: mīkstie vāki
    - cena: 4.20+PVN
    - kategorija:Tulkotā literatūra


    Informācija par izdevniecībā “Dienas Grāmata” izdotajām jaunajām grāmatām

    Izdevniecība “Dienas Grāmata” ir izdevusi jaunu grāmatu: Kristīne Ulberga “Zaļā Vārna”.  Plašāka informācija pieejama ŠEIT.

    Andris Kolbergs

    Liekam būt un citi stāsti

    Rakstnieka Andra Kolberga īpašais sabiedrības vērotāja talants jo spilgti atklājas ne tikai viņa kriminālromānos un publicistikā, bet arī stāstos. Autora modrā acs uzķer jebkuru šķietami maznozīmīgu ikdienas epizodi, un – meklējot un analizējot iemeslus, kāpēc kāds noziegums pastrādāts, – lasītāja priekšā izvērpjas aizraujošs un argumentēts vēstījums, kas spriedzi notur nevis ar lētu šausmināšanu, bet gan rūpīgu cilvēka iedabas un mūsu vēstures kūleņu izpēti.

    “Liekam būt un citi stāsti” ir sērijas A. K. KRIMINĀLROMĀNU BIBLIOTĒKA četrpadsmitā grāmata – nozīmīgāko un populārāko Andra Kolberga darbu izlase – lasītāja vaļaspriekam!

    Informācija par apgāda “Mansards” izdotajām jaunajām grāmatām

    Iznākusi grāmata par Kurtu Fridrihsonu

    Apgāds „Mansards” laidis klajā Gundegas Repšes grāmatu „Pieskārieni”, kas vēsta par izcilo mākslinieku Kurtu Fridrihsonu.

                „Pieskārieni” ir atkārtots 1998. gada grāmatas izdevums ar citām Kurta Fridrihsona darbu repodukcijām un fotomateriālu. Grāmatas ievadā tās autore Gundega Repše raksta: „Kurts Fridrihsons un viņa daiļrade ir izteiksmīgs piemērs pieskārienu vēsturei un pieskārienu kultūrai. Pieskārieni kā cēlonis viņa cilvēciskās struktūras savdabībai un pieskārieni kā rezultāts, kā jau kvalitatīvi jauns cēlonis viņa daiļrades pukstiem un to ceļiem pie skatītāja.”

                Kurts Fridrihsons dzimis 1911. gadā, miris 1991. gadā. Studējis Latvijas Universitātes Arhitektūras fakultātē, kā arī pie Andrē Derēna Parīzē. Strādājis dažādus ar mākslu saistītus darbus. 1951. gadā par Dzimtenes nodevību apcietināts un ieslodzīts gulaga nometnēs, 1956. gadā atgriezies Latvijā. Mākslinieka personālizstādes un piedalīšanās neskaitāmās izstādēs aptver gan Latvijas pilsētas, gan bijušās Padomju Savienības republikas, Skandināvijas valstis, Eiropu, Austrāliju, ASV u. c., viņš ilustrējis daudzu latviešu dzejnieku dabrbus ( O. Vācietis, I. Ziedonis, M. Čaklais u. c.), kā arī cittautu dzejas tulkojumus

                Pašlaik Rīgas Mākslas telpā (Kungu ielā 3) apskatāma Kurta Fridrihsona izstāde „Fridrihsons par Fridrihsonu”. Izstādes kuratori-scenogrāfi ir Gundega Repše un Jānis Spalviņš, tā aplūkojama līdz šā gada 5. augustam.


    Iznācis Ērika Lansa romāns „Melanholiskais detektīvs”

    Apgāds „Mansards” laidis klajā Ērika Lansa romānu „Melanholiskais detektīvs”, kuru rakstot autors izmantojis savu desmitgadēs uzkrāto kinopieredzi, lai tekstu vēstījuma ritms un negaidītie sižeta pagriezieni gluži kā kinofilmā ne uz mirki neļautu atslābt lasītāja uzmanībai un sajūtām.

                Diez vai kāds spēs dažos vārdos pateikt, par ko ir šī grāmata. Gluži kā mūziku, reizēm arī tekstus nav iespējams atstāstīt ar dažiem paskaidrojošiem teikumiem. It sevišķi, ja ceļojums pa sējumiņa lappusēm aizrit vienā elpas vilcienā. Un mēs pat nejūtam, ka esam pabijuši vairākās ar detektīvintrigu un varbūt pat ar fantastiku sasaistītās pasaulēs. Un reizē esam piedalījušies bezgala dziļi mūsos pašos noritošās intīmu jūtu un melanholisku sajūtu spēlēs. Kur mīlestību nekad nesauc tieši vārdā, lai to neaizbaidītu.

                Rakstnieks un kinoscenārists Ēriks Lanss (īstajā vārdā Juris Vīksne) dzimis 1940. gadā Rīgā. Studējis Rīgas Politehniskā institūta Elektroenerģētikas fakultātē. Sarakstījis scenārijus vairākām mākslas un dokumentālajām filmām. 1984. gadā par scenāriju mākslas filmai „Dārzs ar spoku” saņēmis Starptautiskā Berlīnes kinofestivāla atzinību par scenārija idejas oriģinalitāti. Vairākkārt godalgots ar balvu „Lielais Kristaps”, arī šogad – par scenāriju filmai “Stacija “Latvieši”. 1937”. Izdoti stāstu krājumi „Aicinājums ciemos” (1979) un „Debesu balsinātāji” (2002). Ērika Lansa darbi publicēti arī kopkrājumā, literārajos žurnālos un laikrakstos. Stāsti tulkoti krievu, igauņu, lietuviešu, vācu, ukraiņu, čehu u.c. valodās.

                Grāmata „Melanholiskais detektīvs” izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.


    Informācija par  “Jāņa Rozes” apgāda izdotajām jaunajām grāmatām

    Ingalila Rūsa

    ENERĢIJAS ZAGĻI

    ģimenē, attiecībās un darbavietā

    “Jāņa Rozes apgāds” laidis klajā zviedru psihoterapeites Ingalilas Rūsas grāmatu “Enerģijas zagļi ģimenē, attiecībās un darbavietā”. Darbā, kas Zviedrijā guvis lielu lasītāju atzinību, autore sniedz izvērstu t. s. enerģijas vampīra psiholoģisko portretu. Iztiekot bez ezoteriskām spekulācijām, I. Rūsa skaidro enerģijas ņēmēja uzvedības un rīcības motīvus un dod padomus, kā sevi psiholoģiski pasargāt saskarsmē ar šādiem cilvēkiem. Pasaulē itin visu apņem enerģija, un arī mēs dzīvojam un sazināmies cits ar citu jūtu diktētos enerģētiskajos laukos. [..] Tā kā mums pieder tikai zināms enerģijas daudzums, jābūt ļoti apdomīgiem un rūpīgi jāpievērš uzmanība, kam mēs savu enerģiju atdodam,” atgādina autore.

    Izzinoša lasāmviela tiem, kam rūp sava emocionālā labklājība.

    “Enerģijas ņēmēji noliedz realitāti un pagātni, dzīvojot tikai un vienīgi savos priekšstatos par to, kā viss šķietami ir bijis. Tas var izpausties dažādi, piemēram, viņi izstumj no apziņas negatīvo un uztver tikai dzīves pozitīvo pusi – gan tagadnē, gan pagātnē. Kāda pagātnē piedzīvota, bet neatrisināta problēma var tikt inscenēta līdzīgā situācijā un vērsta, piemēram, pret partneri vai kolēģi.”

    Ingalila Rūsa

    No zviedru valodas tulkojusi Madara Bernharda

    Māksliniece Sana Romanovska

    Papildu informācija:
    Gundega Vaska
    “Jāņa Rozes apgāds”
    Tālruņi: 67501568, 29114766
    E-pasts: gundega.vaska@jr.lv

    Informācija par izdevniecībā “Neputns” izdotajām jaunajām grāmatām

    Par Ināras Appenas grāmatas RĪGAS TĒLNIEKS AUGUSTS FOLCS iznākšanu

    Mākslas zinātnieces Ināras Appenas grāmata ir pirmais plašākais pētījums par tēlnieku Augustu Folcu, kura veikums ir Rīgas celtņu plastiskā rota tieši aktīvākajā tās būvniecības periodā un bagātākajā sadaļā – historisma un jūgendstila būvēs.

    Grāmata dalās divās daļās – vienā aplūkota mākslinieka dzīve un interesantais radošas personības tapšanas process 19. gs. Vācijas būvplastikas amatniecības vidē, otrā – veikums galvenokārt Rīgā, Augusta Folca darbnīcas vēsture, Rīgas ēku un parku rotājumi, kas tajā tapuši, izceļot tieši paša meistara rokas darinājumus.

    Līdzās preses un arhīvu materiāliem grāmatā izmantotas arī paša Augusta Folca atmiņas un dienasgrāmata, kā arī tēlnieka dēla arhitekta Augusta Folca juniora atmiņas. Grāmata ir bagātīgi ilustrēta gan dokumentālajām fotogrāfijām no Folcu ģimenes arhīva, gan Augusta Folca darbu attēliem. Grāmata lasāma divās valodās – latviešu un angļu.

    Māksliniece Anta Pence
    Apjoms: 312 lpp., cietais sējums.
    Izdevumu atbalsta: VKKF, Rīgas dome; Re&RE
    ISBN 978-9984-807-86-7

    Grāmatu var iegādāties labākajās Latvijas grāmatnīcās, “Neputna Galerijā” Tērbatas ielā 49/51 un interneta veikalā www.neputns.lv

    Kristofers Makdugals

    DZIMUŠI, LAI SKRIETU

    Noslēpumaina cilts, superatlēti un lielākās sacīkstes,

    ko pasaule nav redzējusi

    “Jāņa Rozes apgāda” Vēja Rozes sēriju papildinājis Kristofera Makdugala bestsellers “Dzimuši, lai skrietu” – grāmata, kas pašos pamatos satricina mūsu priekšstatus par skriešanu un paver durvis uz pasauli, kurā apbrīnojama fiziska izturība un sportotprieks ir gluži ikdienišķa pārādība.

    Rakstīt šo darbu autoru pamudināja pavisam vienkāršs jautājums – kāpēc man sāp kāja? Viļoties rietumu medicīnas skaidrojumos un ieteikumos (ir jāpārtrauc skriet!), autors uzzina par indiāņu cilti – izcilākajiem skrējējiem pasaulē, kuri spēj noskriet apbrīnojami garas distances un kuru vienīgā acīmredzamā motivācija ir kustības prieks.

    Dzīvojot gandrīz pilnīgā izolācijā, Meksikas taraumaru cilts indiāņi gadsimtiem ilgi ir praktizējuši tehnikas, kas ļauj noskriet simtiem jūdžu bez apstājas. Pārcilvēciskais talants iet rokrokā ar apbrīnojami labu veselību un garīgu stabilitāti. Pateicoties savādniekam un vientuļniekam, vārdā Baltais Zirgs, kurš jau ilgstoši dzīvojis šai neparastajā ciltī, autors atklāj ne vienu vien taraumaru cilts noslēpumu un galu galā arī superatlētu sevī.

    “Kas attiecas uz sevišķi garām distancēm, taraumaru skrējēji ir nepārspējami: viņi noskries sacīkšu zirgu, gepardu, olimpisko maratonistu. Ļoti maz ir tādu ciltij nepiederošu cilvēku, kuri redzējuši taraumaras darbībā, taču kanjoni jau gadsimtiem ilgi bijuši pārsteidzošu stāstu avots par viņu pārcilvēcisko sīkstumu un mierpilno dabu. [..] Kāds piedzīvojumu meklētājs pavadījis desmit stundas, rāpjoties augšup un pāri Vara kanjona kalnam ar mūli; taraumaru skrējējs pieveicis šo attālumu deviņdesmit minūtēs.”

    Kristofers Makdugals

    Grāmata “Dzimuši, lai skrietu” ir iedvesmojoša lasāmviela, kas motivē nodarboties ar sportu ikdienā un nostiprina pārliecību, ka mēs visi esam dzimuši, lai skrietu.

    No angļu valodas tulkojusi Vita Holma

    Mākslinieki Arta un Jānis Jaunarāji

    Informācija par izdevniecībā “Apostrofs” izdotajām jaunajām grāmatām

    Iznācis sviestroka mikroromāns „Garais ceļš uz Hantimansijsku” ar grupas „Zupski Rubin” mūzikas CD

    Izdevniecība „Apostrofs” klajā laidusi ar mūzikas albumu apvienotu sviestroka mikroromānu „Garais ceļš uz Hantimansijsku”. To sarakstījuši divi autori – Vilis Lācītis un Šmidzis Klonatans Vāverts.

    Celtnieks Vilis Lācītis Latvijā kļuva pazīstams ar romāniem „Stroika ar skatu uz Londonu” un „Pamodināt Lāčplēsi”. Savukārt Šmidzis K. Vāverts sevi raksturo kā „Zupski Rubin” jauno māksliniecisko vadītāju, alternatīvās skoliņas direktoru un zemnieku, kā arī šlāgermūzikas entuziastu.

    Abi autori sadarbojas alternatīvā šlāgera grupā „Zupski Rubin”. Savulaik viņi iepazinušies Baņu kultūras namā, kur rakstnieks Vilis
    Lācītis tikās ar lasītājiem, savukārt Šmidzis Vāverts iepazīstināja baņiešus ar alternatīvajām lauksaimniecības metodēm (šlāgermūzikas atskaņošana fermā palielina izslaukumu) un alternatīvās skoliņas pieredzi (šlāgermūzikas tekstu un grupu sastāva iegaumēšana ievērojami uzlabo bērnu atmiņu). Abi ātri atrada kopīgu valodu gan mūzikas, gan literatūras laukā.

    ”Garais ceļš uz Hantimansijsku” apraksta dramatiskus notikumus galvenā varoņa Konana Banāna dzīvē, kuri viņu noved pie albuma ierakstīšanas. Grāmata tā īsti neiekļaujas nevienā žanrā. Tajā ir gan aizraujoša sižeta līnija ar neticamiem piedzīvojumiem, gan aforismi un dzeja,” skaidro līdzautors Vilis Lācītis. „Grūti pateikt, vai grāmata ir pielikums mūzikai, vai arī mūzika papildina grāmatu”.

    Katram romāna eksemplāram uz aizmugurējā vāka ir pievienots kompaktdisks ar „Zupski Rubin” 1999. gada albumu „The Long Way to Hantymansyisk”. Šmidzis K. Vāverts paskaidro: „Pasmeļot grupas Zupski Rubin muzikālā mantojuma arhīvā, tika atlasīts materiāls, kura mākslinieciski augstvērtīgais sniegums nespēs atstāt vienaldzīgu nevienu. Grāmata ir kā sviestains papīra iesaiņojums šim alternatīvā šlāgera tīrradnim.”

    „Garais ceļš uz Hantimansijsku” ieved latviešu lasītāju maz zināmā un maz aprakstītā Latvijas rokmūzikas pagrīdes vidē, kur ar varoņiem notiek visneiedomājamākie piedzīvojumi. Tekstu bagātina subkultūrai raksturīgs svaigi sulīgs humors un leksika. Būtībā tas ir vēstījums par to, kā jauni vīrieši cenšas nonākt pie dzīves jēgas: viņi spēlē mūzikas instrumentus, dzer alkoholu, pīpē, dzied, spontāni sacer dziesmu tekstus, sarunājas un, izmantojot pašhipnozi, dodas integrālas realitātes izziņas ceļā ar nolūku paplašināt savu apziņu. Puiši noraida plakanu domāšanu, primitīvu patērniecību un kautrīgi ilgojas pēc mīlestības. Proza, kas saprotošā lasītājā burtiski izraisīs smieklu lēkmes! Lai arī pilnīgi atšķirīgs, šis teksts turpina NSRD iekopto praksi lūkoties uz dzīvi skaisti un neparasti. Maz cerību, ka to kādreiz varētu iekļaut skolu literatūras mācību programmās. Lai gan – vajadzētu!” uzskata grāmatas redaktore Liāna Langa.

    „Sviestroka mikroromāns uzrunās ļaudis, kuri saistīti ar 90-to gadu roka andergraundu Latvijā un citur. Tas ir sociāls, humoristisks un alkoholisks teksts ar krietnu devu psihodēlijas. Mikroromāns ir radoši iedvesmojošs, romantisks un mīlīgs. Pēc izlasīšanas izjutu labi pēcgaršu. Domāju, ka pasaku mājā „Undīne” tam būtu jāstāv goda vietā!” saka Dambis, grupas „Inokentijs Mārpls” dalībnieks.

    Vienlaicīgi iznāk arī Zupski Rubin 18 gadu jubilejas minialbums „Ciršļa skaistākās dziesmas dzied Šmidzis K. Vāverts”, ko līdz ar vāka noformējumu var par velti lejupielādēt šeit: http://www.mediafire.com/?ot13y90l87byolg

    Papildu informācija par dueta literāro un muzikālo darbību kļūs pieejama, sadraudzējoties ar Šmidzi K. Vāvertu portālā www.draugiem.lv.

    Abi autori mīļi aicina uz grāmatas un diska prezentāciju 24. maijā plkst. 18:00Rīgā, veikalā-kafejnīcā „Upe” Vaļņu ielā 26. Skanēs dzīvā mūzika, un abi rakstnieki uzburs brīnišķas ainas dzejas un prozas valodā. Pirmā glāze vīna par velti!

    Jaunais izdevums būs pieejams Latvijas grāmatnīcās un par īpaši patīkamu cenu – veikalā „Upe” Vaļņu ielā 26.

    Papildu informācija: Arita Gutāne, tālr. 26374025

    JAUNA GRĀMATA - MAZAJIEM UZŅĒMĒJIEM!

     PAŠNODARBINĀTO GRĀMATVEDĪBA UN NODOKĻI

              VĒRTĪGA GRĀMATA ĪSTAJĀ LAIKĀ!
     
    Kā liecina statistika, pēdējos gados Latvijā ir pieaugusi interese par uzņēmējdarbību - rodas arvien jauni uzņēmumi, aktīvāk tiek reģistrēta saimnieciskā darbība. Tāpēc mūsu izdevniecības Lietišķās informācijas dienests Bilances bibliotēkas sērijā izdotā grāmatvedības izcilās speciālistes ekonomikas doktores Latvijas Lauksaimniecības Universitātes Grāmatvedības un finanšu katedras asociētās profesores INGUNAS LEIBUS grāmata „Pašnodarbināto grāmatvedība un nodokļi" nonāk pie lasītāja īstajā laikā, lai palīdzētu apgūt grāmatvedības un nodokļu normas mazajiem uzņēmējiem: individuālajiem komersantiem, individuālo uzņēmumu īpašniekiem un citiem pašnodarbinātajiem, kuri kārto vienkāršā ieraksta grāmatvedību. Grāmata noderēs arī viņu grāmatvežiem, lai labāk izprastu  indiv! iduālo uzņēmēju un komercsabiedrību grāmatvedības atšķirības.
    Grāmatā aprakstīta kārtība, kādā tiek dokumentēti un reģistrēti saimnieciskie darījumi, aprēķināta un uzskaitīta darba samaksa, pamatlīdzekļu nolietojums, kādi nodokļi un par ko jāmaksā, kā arī kādas atskaites jāsagatavo iesniegšanai VID. Aprakstītas arī iespējas vienkāršot grāmatvedību un nodokļu aprēķināšanu, izvēloties sev piemērotāko nodokļu maksātāja statusu, piemēram, patentmaksu, fiksēto ienākuma nodokli vai mikrouzņēmuma nodokli.
     

    Grāmatu var iegādāties www.lid.lv e-veikalā spied šeit!

    Izdevniecības birojā, Graudu ielā 68, kā arī labākajās Latvijas grāmatnīcās!

    Pasteidzieties grāmatu skaits ierobežots!

     

    Jūsu,
    Lietišķās informācijas dienests, SIA
    Juridiskā un faktiskā adrese: Graudu iela 68, Rīga LV 1058
    Tālruņi:67606110 (Lattelecom),29101875 (Tele2),29995219 (LMT)
    Fakss: 67606120
    e-pasts: lid@lid.lv
    Mājas lapa: www.lid.lv