Iznākusi Jāņa Rokpeļņa grāmata „Rīgas iestaigāšana”

    Ziņa publicēta 15.06.2012
    Apgāds „Mansards” laidis klajā Jāņa Rokpeļņa grāmatu „Rīgas iestaigāšana”, kas ir savulaik un joprojām ļoti populārās grāmatas „Rīgas iedzimtie” (1997) turpinājums.

    Jaunajā grāmatā līdzās pazīstamajām esejām par Arnoldu Burovu, Andri Kolbergu, Miervaldi Poli, Asnati Smelteri, Uldi Stabulnieku, Maiju Augstkalnu, Gvido Kajonu, Mārtiņu Zelmeni, Pēteri Blūmu, Juri Dimiteru, Andri Breži, Laimu Žihari, Egīlu Zirni, Alvi Sauku, Valentīnu Jakobsonu, Gundegu Repši, Pēteri Bankovski, Guntaru Pupu, Gunāru Piesi, Astrīdi Ivasku, Ievu Rupenheiti, Aivaru Tarvidu, Anitu Kreitusi, Helēnu Heinrihsoni, Aleksandru Bussi, Zigurdu Neimani, Dāvi Sīmani, Pēteri Plakidi, Ilmāru Blumbergu, Paulu Dambi, Uldis Bērziņu, Lalitu Muižnieci publicētas ap divdesmit jaunu eseju – par Ingu Žoludi, Ingunu Jansoni, Andri Dzenīti, Juri Zvirgzdiņu (ar panākumiem nolasīta „Prozas lasījumos 2010”), Māru Ķimeli, Valtu Ernštreitu, Pēteri Zirnīti, Ingu Ābeli, Evitu Zālīti un citiem rīdziniekiem, kā arī garstāsts „Modus” – „nostāsts par Rīgas Modeļu namu un modeli, kostīmu mākslinieci Baibu Puzinu”.

    Literāti, mākslinieki un komponisti kopā ar autoru dodas īsās pastaigās pa Rīgu, aplūkojot un appoetizējot viņu bērnības vietas. Vispēdīgais sīkums, lai tas būtu vecs grausts vai kāds pavisam neuzkrītošs nostūris, kļūst par laika zīmi, kas spēj izraisīt nostalģiju pēc aizgājušiem un tāpēc ļoti romantiskiem laikiem.

       Dzejnieks Jānis Rokpelnis dzimis 1945. gadā Rīgā. Sarakstījis vairākus dzejoļu krājumus, romānu „Virtuālais Fausts”, esejas. Scenāriju autors vairākām leļļu filmām. Atdzejojis ievērojamākos krievu dzejniekus. Redaktors daudzām latviešu dzejnieku grāmatām. Saņēmis dažādas literārās balvas un prēmijas.

                Grāmata „Rīgas iestaigāšana” izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu.