Iznākusi somu rakstnieka Penti Sārikoski dzejas grāmata „Tiarnia”

    Ziņa publicēta 25.06.2012
    Apgāds „Mansards” laidis klajā Somijas izcilā rakstnieka Penti Sārikoski (Pentti Saarikoski) dzejas ciklu „Tiarnia”, ko latviešu valodā atdzejojusi Maima Grīnberga.

    Penti Sārikoski (1937-1983) ir viens no pēckara somu literatūras milžiem, kam šoruden gaidāma 80 gadu jubileja. 15 dzejoļu krājumu, dienasgrāmatu un citu prozas un dramaturģijas tekstu autors, atdzejotājs un tulkotājs, jaunu paradigmu meklētājs. Debitējis 1958. gadā kā imažists, turpinājis kā sociāli un politiski līdzdalīgas dzejas rakstītājs un pirmais somu postmodernists, beidzis ar filozofiski mitoloģisko ciklu „Tiarnia” (1977-1983). „Tiarnia” ietver trīs pēdējos Penti Sārikoski dzejoļu krājumus – „Dejugrīda kalnā” (1977), „Aicinājums uz deju” (1980), „Tumšā dejas” (1983) –, kas sarakstīti, dzīvojot Zviedrijā, Šērnas salā.

                Penti Sārikoski tulkojis daudzus nozīmīgus antīkās literatūras, filosofijas un kultūrvēstures pieminekļus, varbūt vienīgais cilvēks pasaulē, kam izdevies gan atdzejot Homēra „Odiseju”, gan tulkot Džoisa „Ulisu”. Sārikoski dzeja atdzejota gandrīz 20 valodās.

                Grāmatas „Tiarnia” atdzejojums tapis ar Somijas Literatūras un informācijas centra FILI atbalstu.