YES IS MORE. Arhikomikss par arhitektūras evolūciju

    Ziņa publicēta 10.07.2012
    “Jāņa Rozes apgāds” laidis klajā izcilā, pasaulē atzītā arhitektūras biroja BIG (Bjarke Ingels Group) arhikomiksu YES IS MORE. Arhikomiksā atraktīvi stāstīts par BIG grupas projektiem, kas, pateicoties radošumam un novatorismam, guvuši ievērību pasaules mērogā. Grāmatas tapšana saistīta ar BIG biroja darbībai veltīto izstādi, kas 2009. gadā notika Dānijas Arhitektu namā. Bjarkem Ingelsam, BIG grupas dibinātājam un līderim, kurš bērnībā bija iemīļojis komiksa žanru, radās ideja izstādi veidot pēc līdzīga principa – apvienot naratīvu un tēlus. Mēneša laikā tapa izstāde-komikss 300 metru garumā, kurā organiski tika savienotas projektu vizualizācijas ar kodolīgiem komentāriem. Izstāde guva necerēti lielus panākumus, un tapa tās katalogs – 400 lappušu bieza grāmata ar nosaukumu YES IS MORE.

    BIG idejiskā platforma ir definējama kā hedoniskā ilgtspēja. Sociāli atbildīga un videi draudzīga arhitektūra neliek atteikties no komforta un respektē indivīda vajadzību pēc privātuma. BIG radošais veikums ir novērtēts starptautiskā mērogā; saņemtas godalgas Venēcijas arhitektūras biennālē, balva par pasaulē labāko mājokļu projektu, apbalvojums par labāko ēku ziemeļvalstīs u. c.

    Šobrīd komikss par arhitektūras evolūciju ir tulkots jau 11 valodās, tai skaitā ķīniešu, korejiešu, itāļu, franču, spāņu, portugāļu, vācu un latviešu. Patlaban sagatavošanā ir izdevumi vēl piecās valodās.

    Grāmata izdota ar Dānijas Kultūras institūta Latvijā un Dānijas Mākslas padomes Literatūras komitejas atbalstu.

    No dāņu valodas tulkojusi Inga Mežaraupe

    http://www.arterritory.com/lv/dzivesstils/arhitektura/1276-pragmatisms_arhitektura,_vizijas_politika_/

    http://www.a4d.lv:80/lv/plaukts/yes-is-more-latviski/

    Papildu informācija:
    Gundega Vaska,
    “Jāņa Rozes apgāds”
    Tālr.: 67501568, 29114766
    E-pasts: gundega.vaska@jr.lv